Preşedintele Klaus Iohannis a risipit dezbaterile aprinse din ultimele zile şi a anunţat că nu are de gând să prelungească starea actuală de urgenţă şi că, începând din 15 mai, vom intra în stare de alertă.
Klaus Iohannis a declarat: "Starea de urgenţă nu va fi prelungită şi nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în aşa numita stare de alertă. Aceasta este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică modul de acţiune în situaţii unei epidemii. Şi, din păcate, situaţia nu s-a îmbunătăţit încă, iar epidemia nu a trecut. Trebuie să mergem mai departe, iar acest lucru se concretizează în starea de alertă. Indiferent ce auziţi la televizor, nu ştie nimeni cât va dura această epidemie şi depinde de noi cum o vom controla".
Preşedintele a precizat că, începând cu 15 mai, vom putea să nemişcăm în interiorul localităţilor, fără declaraţia pe propria răspundere, dar a arătat că nu este bine să exagerăm cu deplasările şi că acestea trebuie făcute doar atunci când sunt necesare. Conform declaraţiei şefului statului, relaxarea măsurilor luate în starea de urgenţă se va face pas cu pas, din două în două săptămâni.
Klaus Iohannis a mai spus: "Din 15 mai se vor deschide saloanele de coafură, de întreţinere personală, frizeriile, cabinetele stomatologice şi muzeele, în conditii speciale de distanţare şi de igienă. Cu toţii vom purta masca de protecţie în spaţii publice închise şi când ne deplasăm cu transportul public în comun.
Măsurile de mişcare liberă nu se aplică în localităţile aflate în carantină. Ele se vor aplica doar când experţii ne vor spune că pericolul este diminuat. Deplasările vor fi restricţionate cu privire la plecarea din localitate. Este voie să se plece în interes de serviciu, pentru probleme medicale, pentru sport individual în afara localităţii. Rămâne restricţia că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane".
Referitor la sportul de performanţă, preşedintele a precizat că sportivii respectivi vor putea, în condiţii speciale, să reînceapă cantonamentele, dar primele competiţii sportive vor fi reluate doar după o perioadă mai lungă de pregătire. În privinţa sportului de masă, bazele sportive pentru amatori nu vor fi redeschise deocamdată.
Arătăm că starea de alertă se declară conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi presupune punerea în aplicare a unor planuri de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă. În timpul stării de alertă, nu se mai dau ordonanţe militare, dar Guvernul poate emite ordonanţe de urgenţă care să reglementeze anumite restricţii. După încheierea stării de urgenţă, deciziile din starea de alertă aparţin Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Starea de alertă poate fi declarată şi la nivel de localitate, acolo unde decizia o ia primarul, cu aprobarea prefectului. Măsura poate fi dispusă şi pentru un judeţ întreg, decizie care, în această situaţie, aparţine prefectului, cu aprobare de la ministrul Afacerilor Interne.
Toate deciziile luate în timpul stării de alertă vor putea fi contestate în contencios administrativ, la instanţa de judecată, pe când în timpul stării de urgenţă ele puteau fi atacate doar pe motiv de abuz de putere.