DIN 15 MAI Surse: Traderii de petrol îşi vor reduce achiziţiile din Rusia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 aprilie 2022

Surse: Traderii de petrol îşi vor reduce achiziţiile din Rusia

Marile case de trading din lume intenţionează să îşi reducă, începând din 15 mai, achiziţiile de ţiţei şi combustibili de la companiile petroliere controlate de statul rus, ca să nu încălce sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, conform unor surse citate de Reuters.

Deocamdată, UE nu a impus un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia pentru că unele state, precum Germania, sunt puternic dependente de ţiţeiul rusesc şi nu au infrastructura necesară pentru a apela la alternative. Cu toate acestea, companiile de trading au decis să îşi reducă achiziţiile de la grupul rus Rosneft, în încercarea de a se conforma actualelor sancţiuni impuse de UE, menite să limiteze accesul Rusiei la sistemul financiar internaţional, susţin sursele.

Termenii din sancţiunile UE oferă o excepţie pentru achiziţiile de petrol de la Rosneft sau Gazpromneft, care sunt considerate "strict necesare" pentru asigurarea securităţii energetice a Europei.

Potrivit surselor, traderii încearcă să înţeleagă care este sensul expresiei "strict necesare", notează Reuters, menţionând că aceasta ar putea viza o rafinărie de petrol ce primeşte ţiţei din Rusia printr-un oleoduct captive, dar ar putea să nu acopere şi achiziţia şi vânzarea de petrol rusesc prin intermediari. În consecinţă, traderii de petrol au decis să îşi reducă achiziţiile pentru a se asigura că respectă sancţiunile începând cu 15 mai, când intră în vigoare cele mai recente restricţii ale UE.

Firma Trafigura, un important cumpărător de petrol rusesc, a declarat pentru Reuters că "va respecta în totalitate sancţiunile în vigoare". Oficialii companiei adaugă: "Ne aşteptăm ca volumele tranzacţiilor noastre să se reducă şi mai mult începând cu data de 15 mai".

Vitoal, un alt mare cumpărător de ţiţei, nu a dorit să comenteze cu privire la termenul limită de 15 mai, dar anterior a spus că volumul tranzacţiilor cu petrol rusesc "se vor diminua semnificativ în al doilea trimestru, pe măsură ce expiră actualele obligaţii contractuale", urmând să înceteze să mai facă tranzacţii cu petrol rusesc la finele lui 2022.

Războiul din Ucraina şi sancţiunile internaţionale impuse Rusiei au determinat deja mai mulţi cumpărători occidentali de ţiţei rusesc, precum Shell, să înceteze să mai facă achiziţii pe piaţa spot.

Companiile de rafinare din Europa sunt din ce în ce mai reticente faţă de ideea procesării de ţiţei din Rusia, ceea ce a perturbat exporturile Rusiei, chiar dacă achiziţiile făcute de India şi Turcia au compensat o parte din pierderi. În plus, vânzările spre China continuă neîntrerupte, scrie Reuters.

Traderii de energie riscă amenzi şi prejudicii de imagine de pe urma sancţiunilor occidentale. În plus, lipsa unui embargo clar complică încheierea contractelor existente.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 1,7% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 106,98 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a coborât cu 1,4%, la 102,79 dolari barilul la ora locală 07.33.

Preţul gazelor naturale cu livrare în luna mai atingea 102,10 euro pentru un Megawatt-oră la Bursa din Amsterdam, ieri la ora 14.38, faţă de 103,62 euro la deschiderea şedinţei bursiere. Pe parcursul sesiunii, cotaţia a coborât până la 99,48 euro.

Bursa din Moscova, în declin

Indicii Bursei din Moscova au urmat un curs negativ ieri.

Indicele major MOEX a coborât cu 2,5% la ora locală 14.43, până la 2.465,93 puncte, iar RTS - cu 4,1%, la 956,47.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au depreciat cu 2,6% la ora 14.45, ajungând la 132 de ruble, cele ale VTB Bank - cu 2,8%, la 0,021 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au pierdut 2,9%, ajungând la 228,18 ruble la ora 14.45.

În schimb, acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au coborât cu 2,5% la ora 14.45, până la 4.978,50 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 2,4%, la 396,45 ruble.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a scăzut cu 0,3%, la 1.978,60 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 07.33, cea spot a urcat cu 0,01%, la 1.977,97 dolari/uncie.

-----------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a coborât cu 0,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 07.35, la 11,20 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în urcare cu 0,3%, la 7,80 dolari/ buşel.

-----------------

Euro a scăzut cu 0,08% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,0879 dolari ieri, la ora 14.53 (ora României).

-----------------

Mondelez, producătorul biscuiţilor Oreo, precum şi giganţii Nestle şi PepsiCo se confruntă cu demisii în rândul angajaţilor din Ucraina şi critici din partea muncitorilor din Europa de Est, nemulţumiţi de deciziile acestor companii de a-şi menţine afacerile din Rusia, informează Reuters, conform Agerpres.

Un document intern consultat de Reuters arată că un număr neprecizat de angajaţi Nestle din Ucraina au demisionat şi alţii au criticat compania pe social media pentru că face în continuare afaceri în Rusia.

De asemenea, aproximativ 130 de angajaţi ai Mondelez din ţările baltice au semnat o petiţie în luna martie în care cer directorului general Dirk Van de Put să înceteze toate afacerile în Rusia. "Fiecare rublă plătită la bugetul de stat sub forma taxelor şi salariilor ajută agresorul să îşi aprovizioneze armata şi să ucidă şi mai mulţi ucraineni", susţin semnatarii petiţiei.

În plus, un angajat de la PepsiCo, doi de la Mondelez şi trei de la Nestle au declarat pentru Reuters că ar dori ca angajatorii lor să adopte o poziţie mai fermă împotriva Rusiei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. propun ca Rusia sa inceteze integral vanzarile de gaz si petrol catre Europa - in mod direct sau prin proxy-uri

    1. De pe 23 aprilie este pace. Prin urmare, Mama Omida propune. Penibil!

      Scrie-i lui Putin, la Kremlin. In rusa, evident!

      Daca nu stiai, Rusia taie in fiecare an gazele spre Europa ca sa mai cerseasca niste bani sau sa incerce sa mai santajeze pe cate cineva ...

      Petrolul din pământul României are statut de ambasada fiind în proprietatea statului austriac. Dar lumea ii f grija de petrolul australian. Sclavie, sclavagism i-obagi degenerarea rasei fosta alba din acest perimetru deoarece tara nu e.

      Apropo mai cunoașteți vreun stat european programat pentru lichidare în 2050 când mai rămâne cu 1/3 din populație și aia bătrâni și bolnavi? E ceva unic, efectiv 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb