DIN CAUZA DOBÂNZILOR FOARTE MARI Rusia nu va mai emite obligaţiuni în 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 aprilie 2022

Rusia nu va mai emite obligaţiuni în 2022

Moscova ameninţă cu acţiuni în justiţie, dacă este forţată să intre în incapacitate de plată Rubla scade puternic

Rusia opreşte licitaţiile pentru emisiuni de obligaţiuni în perioada care a rămas din acest an, din cauza dobânzilor "prohibitive", spune ministrul Finanţelor de la Moscova, Anton Siluanov, citat de cotidianul pro-Kremlin Izvestia, preluat de Bloomberg.

Din cauza sancţiunilor economice şi financiare fără precedent impuse de Occident Rusiei, în contextul invaziei Ucrainei, costul asigurării împotriva riscului de "default" (n.r. - incapacitate de plată) pentru obligaţiunile guvernamentale ruseşti a urcat până la un nivel record săptămâna trecută, ceea ce arată că există o probabilitate de default de 99% în decurs de un an, menţionează sursa.

"Nu avem în plan să ieşim cu obligaţiuni pe piaţa locală sau pe pieţele externe, în acest an. Nu are sens, deoarece costurile cu împrumuturile ar fi astronomice", a spus Anton Siluanov.

Todd Schubert, şeful diviziei de produse cu venit fix din cadrul Bank of Singapore, susţine că poziţia fiscală a Rusiei la debutul războiului din Ucraina era una favorabilă datorită rezervelor valutare consistente. În noul context, domnia sa afirmă: "Combinaţia dintre o poziţie financiară solidă şi capacitatea de a genera venituri substanţiale de pe urma vânzărilor de hidrocarburi îi conferă Guvernului rus flexibilitatea de a se abţine de la emiterea de obligaţiuni în viitorul apropiat".

Datele oficiale arată că, în acest an, Rusia a vândut obligaţiuni denominate în monedă locală în valoare de 128 de miliarde de ruble (1,5 miliarde de dolari). Programul iniţial de emisiuni al Ministerului de Finanţe de la Moscova prevedea emiterea de obligaţiuni în valoare de 700 de miliarde de ruble numai în primul trimestru.

Anton Siluanov: "Vom prezenta în instanţă facturile care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât şi în ruble"

Rusia va acţiona în justiţie dacă Occidentul încearcă să o forţeze să nu îşi plătească datoria suverană, declară, citat de ziarul Izvestia, ministrul de Finanţe de la Moscova, Anton Siluanov, informează Reuters.

"Desigur că vom acţiona în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare ca să ne asigurăm că investitorii îşi primesc plăţile", a declarat Siluanov, menţionând: "Vom prezenta în instanţă facturile care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât şi în ruble. Nu va fi un proces uşor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cauza, în ciuda tuturor dificultăţilor".

Siluanov nu a detaliat opţiunile legale ale Rusiei.

Rusia se confruntă cu primul său "default" suveran extern din mai bine de un secol, după ce a făcut aranjamente pentru rambursarea obligaţiunilor internaţionale în ruble, la începutul săptămânii trecute, chiar dacă plata era datorată în dolari.

Recent, Siluanov a spus că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că sunt plătiţi creditorii săi.

"Rusia a încercat cu bună-credinţă să îşi plătească creditorii externi", a afirmat Siluanov, subliniind: "Cu toate acestea, politica deliberată a ţărilor occidentale este să creeze prin toate mijloacele, în mod artificial, un default".

Siluanov a precizat că pasivele externe ale Rusiei se ridică la aproximativ 20% din datoria publică totală, care este de circa 21 de trilioane de ruble (261,7 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 4,5-4,7 trilioane de ruble sunt datorii externe.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriilor sale externe de după Revoluţia din 1917.

Rubla scade puternic

Moneda Rusiei, rubla, a scăzut puternic ieri, anunlând o parte din câştigurile înregistrate în săptămâna precedentă, după ce banca centrală de la Moscova a decis să relaxeze măsurile temporare de control al capitalului, anunţă Reuters.

Vineri seara, banca centrală a Rusiei a informat că va renunţa, începând cu 11 aprilie, la comisionul de 12% aplicat pentru cumpărarea de valută prin societăţile de brokeraj şi va ridica interdicţia temporară de a vinde valută persoanelor fizice, începând cu 18 aprilie.

Drept urmare, rubla a scăzut la 82,09 unităţi/dolar, în deschiderea pieţei de la Moscova, de la 71 de ruble/dolar vineri (cel mai ridicat curs de după 11 noiembrie 2021). Ulterior, cursul era de 79,90 de ruble pentru un dolar, în declin cu 5%.

Faţă de euro, rubla a pierdut 4,3% în prima parte a zilei de ieri, ajungând la 86,35 unităţi.

Scăderi la Bursa din Moscova

În contextul mai sus menţionat, indicii Bursei din Moscova au urmat un curs negativ ieri.

Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a coborât cu 0,6% ieri, la ora locală 16.36, până la 2.576,84 puncte, iar indicele RTS - cu 5,1%, la 1.024,83.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au depreciat cu 1,4% la ora 16.38, ajungând la 141,73 ruble, cele ale VTB Bank - cu 2,2%, la 0,022 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au pierdut 1,8%, ajungând la 236,74 ruble la ora 16.38.

În schimb, acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au crescut cu 0,7% la ora 16.37, până la 5.261 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 2,6%, la 413,55 ruble.

Scad cotaţiile ţiţeiului şi gazelor

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 3,5% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 99,15 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a coborât cu 3,8%, la 94,57 dolari barilul la ora locală 09.26.

Săptămâna trecută, preţul petrolului Brent a scăzut cu 1,5%, iar cel al WTI - cu 1%. Declinul săptămânal al fost al doilea consecutiv, înregistrat în condiţiile în care ţările dezvoltate membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) au informat că vor extrage încă 120 de milioane de barili de petrol din rezervele lor, în încercarea de a stabiliza preţurile de pe piaţa de profil. Din această cantitate, 60 de milioane de barili vor fi introduşi pe piaţă de Statele Unite.

Preţul gazelor cu livrare în luna mai atingea 102,21 euro pentru un Megawatt-oră la Bursa din Amsterdam, ieri la ora 16.35, faţă de 102,12 euro la deschiderea şedinţei bursiere. Pe parcursul sesiunii, cotaţia a coborât până la 100,50 euro.

Société Générale iese de pe piaţa din Rusia

Grupul bancar francez Société Générale SA a anunţat ieri că a ajuns la un acord privind vânzarea participaţiei sale majoritare la banca rusească Rosbank, precum şi la subsidiarele acesteia de asigurări, un acord care marchează ieşirea sa de pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei, informează Reuters.

Banca franceză, prezentă şi pe piaţa din România, a precizat că a semnat un acord privind transferul pachetului său de 99% din acţiunile Rosbank către fondul de investiţii Interros Capital, o firmă rusă care are legături cu oligarhul Vladimir Potanin, care este, de altfel, şi fostul acţionar majoritar de la Rosbank.

"Odată cu acest acord, grupul iese în mod ordonat de pe piaţa din Rusia, asigurând o continuitate pentru angajaţii şi clienţii săi", a precizat Société Générale într-un comunicat de presă, conform Agerpres. Banca franceză a adăugat că transferul participaţiei la Rosbank va avea un impact negativ de aproximativ 3,1 miliarde de euro, adică aproximativ 20 de puncte de bază, asupra capitalului său de tip CET 1, însă a menţionat că indicatorul va rămâne deasupra intervalului ţintă.

Fondurile proprii de nivel 1 sunt considerate a fi capitalul necesar pentru asigurarea continuităţii activităţii. Acest capital îi permite unei bănci să îşi continue activităţile şi să-şi menţină solvabilitatea.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a urcat cu 1,1%, la 1.967 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.28, cea spot - cu 0,9%, la 1.964,63 dolari/uncie. Investitorii se orientează spre aur în contextul actual plin de incertitudini.

-----------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a urcat cu 1,8% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, la 10,76 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în urcare cu 1%, la 7,68 dolari/ buşel.

-----------------------

Euro a urcat cu 0,04% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,0881 dolari ieri, la ora 16.48 (ora României).

-----------------------

Rusia a înregistrat, în primele trei luni ale acestui an, cel mai mare excedent de cont curent de după 1994, în condiţiile în care veniturile din exporturile de petrol şi gaze au crescut în timp ce importurile s-au prăbuşit, după ce SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni Rusiei din cauza invadării Ucrainei, transmite Bloomberg.

Datele publicate ieri de Banca Centrală a Rusiei arată că în primul trimestru al acestui an contul curent a înregistrat un excedent de 58,2 miliarde de dolari, de peste două ori şi jumătate mai mult decât excedentul de 22,5 miliarde de dolari înregistrat în primul trimestru al anului trecut, conform Agerpres.

Până acum restricţiile nu au atins exporturile vitale de resurse energetice ale Rusiei, care au profitat şi de faptul că preţurile au explodat după data de 24 februarie, când a început invadarea Ucrainei.

Pe de altă parte, ieşirile nete de capital din Rusia au urcat la 64,2 miliarde de dolari în ianuarie-martie 2022, comparativ cu 17,5 miliarde de dolari în primul trimestru din 2021.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. URSS e in incapacitate de plata. Granarul mondilal va servi paine turceasca pana scapa de dictator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb