Fuziunile şi achiziţiile (M&A) încheiate la nivel mondial au scăzut cu 17% în primul trimestru al acestui an, în condiţiile în care îngrijorările cu privire la încetinirea economică şi efectele unui Brexit fără acord în Europa au descurajat directorii şi consiliile de administraţie ale companiilor să demareze mari fuziuni, transmite Reuters.
Chiar dacă analiştii se aşteptau la o încetinire, după ce 2018 s-a dovedit al treilea cel mai bun an din istorie pentru fuziuni şi achiziţii, au apărut unele semnale îngrijorătoare, inclusiv o scădere semnificativă a fuziunilor şi achiziţiilor transfrontaliere. Acest gen de fuziuni şi achiziţii au scăzut cu 45% în primul trimestru al anului, pe măsură ce companiile s-au concentrat pe piaţa lor internă. Activitatea în Europa a scăzut cu 67%, potrivit datelor furnizate de Refinitiv, ceea ce a diminuat volumul global al fuziunilor şi achiziţiilor până la 927 miliarde de dolari, conform Agerpres.
"Multe companii consideră că ris-curile sunt mari având în vedere incertitudinea din jurul Brexitului şi tensiunile comerciale dintre SUA şi China", a spus Dirk Albersmeier, responsabil pentru fuziuni şi achiziţii la JPMorgan Chase & Co.
Chiar dacă o serie de tranzacţii importante anunţate în SUA, precum oferta de 74 miliarde dolari lansată de Bristol-Myers Squibb Co pentru a prelua Celgene Corp, au fost un punct luminos care au impulsionat activitatea globală, în Europa valoarea medie a tranzacţiilor a scăzut sub pragul de cinci miliarde de dolari.
Marea Britanie a pierdut titlul de cea de-a treia mare piaţă de M&A în favoarea Arabiei Saudite, în condiţiile în care activitatea a scăzut cu 62% până la 40 de milioane în timp ce fuziunile şi achiziţiile din Germania s-au prăbuşit cu 76% până la 17 milioane de dolari.
Potrivit bancherilor de investiţii, regiunea Europei ar putea să cunoască o perioadă slabă de fuziuni şi achiziţii, cu excepţia anumitor companii care vor fi presate să fuzioneze pentru a crea campioni naţionali, cum sunt băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank. De asemenea, companiile britanice care îşi planifică supravieţuirea după Brexit, ar putea să încheie tranzacţii pentru a face faţă unei posibile crize, susţine Philip Noblet, responsabil de investment banking la Jefferies. "Presiunile asupra acestor companii se vor accelera în lunile următoare şi pentru unele alegerea va fi între consolidare domestică şi restructurare" susţine Philip Noblet.
Spre deosebire de Europa, SUA, cea mai mare piaţă mondială pentru M&A, anul 2019 a început puternic cu tranzacţii anunţate în valoare de 489,52 miliarde dolari, în creştere cu 9,4% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Numărul tranzacţiilor a scăzut cu 40% în ritm anual, ceea ce semnalează că tranzacţiile cu valoare mare au fost principalul motiv al creşterii.
Procesul de consolidare în industria sănătăţii, care a fost cel mai activ sector cu tranzacţii în valoare de 181 miliarde de dolari, nu dă semne de încetinire, subliniază Krishna Veeraraghavan avocat specializat pe M&A la Sullivan & Cromwell LLP. "Competiţia pentru noi medicamente, îmbunătăţirea tehnologiei, îmbătrânirea populaţiei globale, sunt câţiva din factorii care vor continua să stimuleze fuziunile şi achiziţiile în sectorul sănătăţii", susţine Veeraraghavan.