Grupul petrolier rus OAO Lukoil ar putea să se orienteze spre Rusia pentru viitoarele proiecte în domeniul energiilor regenerabile, în condiţiile în care diviziile sale din Bulgaria şi România suferă de pe urma deciziei autorităţilor de a reduce subvenţiile pentru energiile regenerabile, transmite Bloomberg. Cu toate acestea, Lukoil se aşteaptă să încheie în luna mai acordurile de finanţare pentru cele două proiecte pe care le dezvoltă în prezent în România.
"Compania a decis să-şi oprească investiţiile pe termen lung în proiectele regenerabile din Europa de Est", a declarat ieri directorul general adjunct de la Lukoil-Ecoenergo, Maxim Karnaukhov, adăugând: "Din păcate, în prezent, schemele de suport pentru energiile regenerabile sunt revizuite în unele ţări, ceea ce afectează mediul de investiţii".
O serie de ţări din Europa de Est precum România şi Bulgaria au început să reducă subvenţiile acordate pentru energiile regenerabile în ideea de a diminua facturile la energia electrică plătite de consumatori.
Maxim Karnaukhov a mai spus că Lukoil-Ecoenergo ar putea demara, la începutul anului următor, un proiect pilot privind un parc eolian cu o capacitate de 10 megawaţi în regiunea Kaliningrad, dacă Rusia va relaxa restricţiile privind achiziţionarea de echipamente de la furnizorii locali. "În Kaliningrad există o oportunitate de a dezvolta energia eoliană. Regiunea este izolată iar logistica pentru tranzitul energiei tradiţionale este dificilă", a precizat Karnaukhov, citat de Agerpres. În România, la jumătatea anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a decis să reducă ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. În reacţie, grupul ceh de utilităţi CEZ a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea unor certificate verzi, măsură care ar putea costa compania cehă până la 66 milioane euro pe an.
În schimb, la începutul acestui an, LUKERG Renew, o asociere între Lukoil Econergo şi compania italiană ERG Renew, a anunţat că a finalizat construcţia şi punerea în funcţiune a parcului de centrale eoliene Topolog-Dorobanţu, din judeţul Tulcea. Graţie noului parc, Lukoil Econergo îşi creşte prezenţa pe piaţa energiei eoliene din România, unde se situează printre cei mai importanţi operatori, cu o capacitate instalată de 150 megawaţi.