DIN CAUZA UNOR MĂSURI LUATE LA BEIJING Acţiunile chinezeşti listate în SUA, în cel mai puternic declin de după criza din 2008

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2021

Evoluţia indicelui Nasdaq Golden Dragon China în ultimul an.

Evoluţia indicelui Nasdaq Golden Dragon China în ultimul an.

Indicele Nasdaq Golden Dragon China a coborât cu 15% în numai două zile Valoarea acţiunilor chinezeşti listate în SUA s-a redus cu aproximativ 770 miliarde dolari în ultimele cinci luni, conform BBC

Acţiunile companiilor chinezeşti listate la bursele din SUA au înregistrat, vineri şi luni, cea mai mare scădere de două zile de după criza financiară din 2008, ca urmare a unor măsuri de represiune impuse de oficialii de la Beijing industriilor de tehnologie şi educaţie.

Conform BBC, indicele Nasdaq Golden Dragon China, care urmăreşte evoluţia a 98 dintre cele mai mari companii chinezeşti listate în SUA, a coborât cu 15% în sesiunile de tranzacţionare de vineri şi luni (declinul de luni a fost de 7%, cel de vineri - de peste 8%). De la momentul la care a atins un maxim record, în februarie 2021, indicele a pierdut peste 45%, ceea ce a făcut ca valoarea acţiunilor chinezeşti listate în SUA să se reducă cu aproximativ 770 de miliarde de dolari în ultimele cinci luni, notează BBC. La închiderea sesiunii de luni, indicele Nasdaq Golden Dragon China atingea 11.263,44 puncte.

Cea mai recentă lovitură dată companiilor din China a venit săptămâna trecută, în momentul în care Beijingul a anunţat o revizuire masivă a sectorului de educaţie privată din ţară, în valoare de 120 de miliarde de dolari.

Potrivit noilor norme impuse de Beijing, toate instituţiile care oferă şcolarizare (după programa şcolară) vor fi înregistrate ca organizaţii non-profit, deci nu vor mai putea realiza câştiguri.

Noile reguli prevăd: "Instituţiile de îndrumare educaţională după curricule nu au voie să devină publice (n.r. să se listeze) pentru finanţare; companiile listate nu vor investi în instituţii educaţionale, iar capitalul străin este interzis în astfel de entităţi".

Aceste modificări au influenţat puternic dinamica acţiunilor, respectiv capitalizarea bursieră a firmelor private chinezeşti de educaţie listate în SUA, Hong Kong şi China continentală.

"Cele mai recente evenimente evidenţiază, fără îndoială, că acum, spre deosebire de anii trecuţi, autorităţile din Beijing sunt mai dispuse să le creeze nemulţumiri investitorilor cu scopul să-şi atingă obiectivele lor politice", afirmă, citat de Bloomberg, Oliver Jones, senior economist de piaţă la Capital Economics, menţionând: "Este dificil să spunem cu precizie ce se va întâmpla în continuare pe acest front, dar, per ansamblu, se pare că riscurile de scădere ale acţiunilor au crescut".

La rândul său, DS Kim, analist la JPMorgan Chase & Co., afirmă: "Noua politică a Chinei face practic imposibilă investiţia în acţiunile companiilor din domeniile vizate. Cel mai rău scenariu a devenit o realitate".

Conform Bloomberg, TAL Education Group, New Oriental Education & Technology Group Inc. şi Gaotu Techedu Inc., unele dintre cele mai mari companii de educaţie din China, au pierdut, fiecare, cel puţin 26% în sesiunea bursieră de luni, iar de la mijlocul lunii februarie, au avut o pierdere medie anuală de 93%.

Serviciile online, la rândul lor, în vizorul oficialilor chinezi

În cadrul noilor politici, autorităţile Chinei reduc o gamă largă de servicii online, fiind afectate servicii precum cele oferite de aplicaţia de ride-hailing Didi sau de platformele de streaming muzical deţinute de grupul tehnologic Tencent Holdings Ltd. Spre exemplu, acţiunile Tencent au scăzut cu încă 9% ieri, la Bursa din Hong Kong, după ce China i-a ordonat gigantului tehnologic să încheie acordurile exclusive de acordare a licenţelor muzicale cu marile case de discuri din întreaga lume. Autorităţile de reglementare au declarat că măsura vizează poziţia dominantă pe carte o are compania în materie de streaming de muzică online în ţară.

Acţiunile Didi au scăzut cu peste 11% după apariţia unei informaţii potrivit căreia autorităţile de reglementare din Beijing iau în considerare sancţiuni grave pentru companie. Aceasta a fost acuzată că a colectat în mod ilegal datele personale ale utilizatorilor aplicaţiei Didi.

Amintim că, la începutul acestui an, gigantul chinez de comerţ electronic Alibaba a acceptat o amendă record de 2,8 miliarde de dolari, după ce o anchetă oficială a constatat că abuzase de poziţia sa pe piaţă, ani de zile.

Declinul continuă la Hong Kong

Acţiunile companiilor chinezeşti listate la Hong Kong s-au prăbuşit luni, după ce autorităţile de reglementare au declarat că intenţionează să îmbunătăţească, în mod special, "ordinea" de pe piaţă.

Titlurile gigantului de livrare a produselor alimentare Meituan au scăzut cu 14% luni, deoarece autorităţile din Beijing au emis o notificare conform căreia platformele alimentare online trebuie, printre altele, să respecte drepturile personalului de livrare şi să se asigure că lucrătorii câştigă cel puţin venitul minim local. Ieri, titlurile Meituan au mai pierdut 17,7% (declin record).

Unii mari investitori ies deja din companiile chinezeşti

În condiţiile mai sus menţionate, unii mari investitori au început deja să renunţe la acţiunile companiilor chinezeşti. De exemplu, ETF-ul Ark Innovation şi-a redus deţinerile de acţiuni din China la mai puţin de 0,5% luna aceasta, de la un nivel maxim de 8% în februarie. Fondul a renunţat complet la deţinerea pe care o avea la gigantul tehnologic Baidu Inc. şi are doar 134 de acţiuni la Tencent Holdings. Singura sa cotă la o companie chineză, site-ul imobiliar KE Holdings Inc., a scăzut cu 60% de la începutul lui 2021 până în prezent, conform datelor Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb