DIN CICLUL O FLOARE ŞI DOI GRĂDINARI Lucian Anghel s-a lăsat de metafore, dar s-a apucat Dan Paul

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 februarie 2017

Lucian Anghel s-a lăsat de metafore, dar s-a apucat Dan Paul

Dan Paul: "Piaţa de capital românească este ca un Ferrari, dar nu are pe ce stradă să meargă"

Lucian Anghel: "Există orgolii personale ce frânează dezvoltarea pieţei de capital"

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a făcut, ieri, o declaraţie ieşită din tiparul platitudinilor cu care ne-a obişnuit, de-a lungul mandatului său la BVB.

"Există orgolii personale ce frânează dezvoltarea pieţei de capital", a spus domnia sa. Însă, în buna tradiţie a discursurilor sale - fără substanţă şi împăciuitoare cu toată lumea, Lucian Anghel nu şi-a argumentat declaraţia, astfel că nu ştim la cine s-a referit.

În piaţă au apărut, încă de anul trecut, zvonuri că preşedintele BVB nu se mai înţelege cu directorul general Ludwik Sobolewski, care se pare că a încetat să îl mai consulte, de fapt, a încetat să îi mai dea impresia că îl consultă. Astfel, nu este exclus ca Anghel să se fi referit la orgoliul lui Sobolewski, fără să o spună.

O altă posibilitate este ca preşedintele BVB să se fi referit la preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, care l-a criticat public de numeroase ori.

De asemenea, este posibil ca "săgeata" firavă aruncată de Anghel să fi ţintit Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În schimb, Dan Paul nu s-a ferit să critice cu subiect şi predicat Autoritatea de Supraveghere, spunând că ASF este principala barieră, în dezvoltarea pieţei de capital. Dan Paul s-a referit la Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, exprimându-şi dorinţa ca acesta să devină "fost preşedinte" al instituţiei, în condiţiile în care patru comisii parlamentare i-au făcut acestuia raport pentru demitere, la finalul anului trecut: "Sper că domnul Negriţoiu va deveni, într-o zi, viitorul fost preşedinte al ASF. Este prima barieră în dezvoltarea pieţei de capital, din punctul meu de vedere, dânsul şi ASF ca instituţie. Patru comisii ale Parlamentului i-au cerut demisia pentru anumite erori în funcţionarea ASF. Ar trebui să luăm gestul Parlamentului dacă credem în democraţie în mod serios. Pentru că nu a avut bunul simţ să îşi dea demisia, aştept ca Parlamentul să continue aceste proceduri. Domnul Negriţoiu s-a dus la Parlament şi a spus că Parlamentul i-a cerut demisia, dar a invocat căi legale, chipurile nu ar exista instrumente juridice, de care se va folosi pentru a-şi păstra funcţia. Probabil câştigă suficient de bine şi ar regreta dacă ar plec"a.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a mai spus că soţii, soţiile, copiii de politicieni care nu ştiu să facă nimic lucrează la Autoritatea de Supraveghere Financiară, criticând intenţia instituţiei să transfere toată formarea profesională către un institut al ASF.

Dacă, de obicei, Lucian Anghel folosea metafore, mai mult sau mai puţin spirituale, în discursurile sale, în special din domeniul sportului - de exemplu, l-a comparat pe Ludwik Sobolewski cu antrenorul Jose Mourinho-, ieri Dan Paul i-a luat locul.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a comparat piaţa de capital românescă cu un Ferrari care nu are pe ce stradă să meargă. Recunoscând progresele de ordin calitativ făcute în ultimii trei ani, domnia sa a identificat drept principalul punct slab al pieţei lipsa de lichiditate: "Mi se pare că suntem într-un film sau într-o piaţă de capital foarte frumoasă, luminată, mobilată cu multe postere la intrare, reclame luminoase, dar lipseşte înăuntru marfa. Lipsesc roşiile. Noi nu tranzacţionăm, nu avem lichiditate. Cred că acest lucru ar trebui să ne preocupe. E adevărat că ultimii trei an au însemnat un progres, s-au făcut lucruri extraordinare, dar nu avem lichiditate. Asta e problema pieţei. Nu avem marfă pe tarabă, dar avem o piaţă de capital extraordinară, funcţională, foarte bună. Este ca un Ferrari, dar nu are pe ce stradă să meargă", a spus Paul.

O altă problemă ridicată de către Dan Paul a fost legată de lipsa strategiei pentru atingerea obiectivului de a trece către statutul de piaţă emergentă. În opinia sa, soluţia de listare a câtorva companii de stat cu o capitalizare mare nu reprezintă altceva decât o păcăleală pe termen scurt a ageţiei de rating FTSE.

"Am văzut că strategia ar fi să avem câteva companii de stat listate, una ar fi Hidroelectrica cu o bună capitalizare şi atunci i-am păcălit puţin pe cei de la FTSE, am îndeplinit ultimul criteriu şi am devenit piaţă emergentă. Dacă ajungem piaţă emergentă, e adevărat că facem un lucru foarte bun pentru că multe fonduri de investiţii străine vor veni către România. Aşa credem noi că vom ajunge la o lichiditate bună pentru România. Total greşit", a spus Paul.

În opinia sa, trecerea la statutul de emergetă este un lucru bun, dar trebuie găsite soluţii interne pentru îndeplinirea acestui obiectiv, nu să aşteptăm un ajutor din partea statului.

"Au fost ani în care am avut pe zi 30 milioane euro tranzacţii", a precizat domnia sa, adăugând: "Trebuie să ne găsim înăuntru resursele, fără să găsim un plan în care statul să ne ajute cu 2-3 companii, dar este adevărat că poate fi un plus".

În luna septembrie 2016, piaţa de capital românească a fost inclusă, de către agenţia de rating FTSE Russell, pe lista de monitorizare pentru trecerea la statutul de emergentă, reuşind să îndeplinească opt din cele nouă criterii necesare, ultimul criteriu neîndeplinit fiind cel al lichidităţii.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cu asemenea personaje tragico-comice, nu este de mirare ca BVB se zbate in mediocritate...Intelectual sunt nuli, operational, doi smecheri de cartieri, oportunisti si [Fragment eliminat, conform regulamentului.]!

    1. Dan Paul are vreo viziune? Bate campii de ani de zile. Discurs politic lipsit de continut. Asa vrea simpatia brokerilor! La asa lider, asa ptofesionisti. E timpul ca bancile sa preia controlul intermediarilor si sa puna umarul la dezvoltarea bursei. Alegeti oameni competenti! Paul seamana cu sotiiile de la Asf care nu stiu sa faca nimic si arunca laturi in stinga si dreapta. Cum puteti sa respectati, voi brokerii, si sa alegeti sa va conduca o asemenea nulitate?

      Bancile au luat controlul demult, berbecule, tocmai asta este rezultatul....:Tu la care lucrezi?....:)

      Alta intrebare!...:))) 

    Comici vestiti. Singura bariera reala este legata de costuri dar bvb e prea lacoma si nu le refuce, ba mai mult voteaza in aga majorarea comisioanelor de depozitar. Dincolo este mai ieftin

    1. si in Fata mistocarilor este apreciat ca fiind un papagal. Are o foarte buna pregatire de specialitate, nu poseda inca staiful de smecheras.Daca ar dori se poate rezolva printr un Seminar de brutalitate. E un fel de Cryan teleportat pe meleaguri mioritice...

    Are dreptate Dan Paul cand compara piata de capital cu un Ferrari cu o mica corectie;eu as spune ca piata de capital este ca o masina care nu are sofer cu experienta si e data de toate gardurile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb