Cotaţia petrolului brut a crescut până la nivelul maxim al tuturor timpurilor vineri, pe piaţa din New York, depăşind pragul de 84 de dolari barilul. Creşterea a fost determinată de faptul că Turcia a anunţat că i-ar putea ataca pe rebelii kurzi, invadând nordul Irakului, ţară ce se situează pe locul trei în lume în privinţa rezervelor petroliere. Premierul turc Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa poate realiza o incursiune militară în nordul Irakului, unde se ascund rebelii kurzi. În nordul Irakului se află unele dintre cele mai mari câmpuri petroliere ale ţării, inclusiv Kirkuk, sursa unei importante părţi a exporturilor irakiene de ţiţei. Săptămâna aceasta, guvernul turc va înainta Parlamentului un act normativ care va autoriza o posibilă incursiune la graniţe, în decurs de un an, potrivit anunţului făcut de Erdogan la data de 10 octombrie. Însă, rebelii kurzi, care luptă pentru un teritoriu independent în sud-estul Turciei, au anunţat, vineri, că se retrag din munţii situaţi în nordul Irakului şi se întorc în Turcia, urmând să atace politicieni şi poliţia.
Analiştii cred că ceea ce s-a întâmplat vineri, pe piaţa petrolului, nu a fost altceva decât o reacţie psihologică, întrucât în mod real, fizic, nu există posibilitatea ca livrările de ţiţei să fie afectate.
Preţul petrolului brut cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 61 de cenţi sau 0,7% vineri, la 83,69 dolari barilul, la New York Mercantile Exchange. Acesta este un preţ record de închidere, iar în cursul şedinţei bursiere din ziua respectivă cotaţia a ajuns la cel mai ridicat nivel istoric: 84,05 dolari/baril. Săptămâna trecută, preţul ţiţeiului brut a urcat cu 3%, la New York, iar faţă de perioada similară a anului trecut, creşterea este de 37%.
La ICE Futures Europe din Londra, petrolul brut de tip Brent, cu livrare în noiembrie, a avut un preţ record de 80,55 dolari barilul, în creştere cu 40 de cenţi ori 0,5%. În perioada 8-12 octombrie, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 2,1%.
Specialiştii cred că, săptămâna aceasta, preţul petrolului ar putea scădea, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora o producţie mai mare a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi reducerea cererii vor spori stocurile de profil din SUA.