DIN NOU COTAŢII RECORD: Preţul petrolului a depăşit pragul de 84 de dolari barilul

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 octombrie 2007

Cotaţia petrolului brut a crescut până la nivelul maxim al tuturor timpurilor vineri, pe piaţa din New York, depăşind pragul de 84 de dolari barilul. Creşterea a fost determinată de faptul că Turcia a anunţat că i-ar putea ataca pe rebelii kurzi, invadând nordul Irakului, ţară ce se situează pe locul trei în lume în privinţa rezervelor petroliere. Premierul turc Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa poate realiza o incursiune militară în nordul Irakului, unde se ascund rebelii kurzi. În nordul Irakului se află unele dintre cele mai mari câmpuri petroliere ale ţării, inclusiv Kirkuk, sursa unei importante părţi a exporturilor irakiene de ţiţei. Săptămâna aceasta, guvernul turc va înainta Parlamentului un act normativ care va autoriza o posibilă incursiune la graniţe, în decurs de un an, potrivit anunţului făcut de Erdogan la data de 10 octombrie. Însă, rebelii kurzi, care luptă pentru un teritoriu independent în sud-estul Turciei, au anunţat, vineri, că se retrag din munţii situaţi în nordul Irakului şi se întorc în Turcia, urmând să atace politicieni şi poliţia.

Analiştii cred că ceea ce s-a întâmplat vineri, pe piaţa petrolului, nu a fost altceva decât o reacţie psihologică, întrucât în mod real, fizic, nu există posibilitatea ca livrările de ţiţei să fie afectate.

Preţul petrolului brut cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 61 de cenţi sau 0,7% vineri, la 83,69 dolari barilul, la New York Mercantile Exchange. Acesta este un preţ record de închidere, iar în cursul şedinţei bursiere din ziua respectivă cotaţia a ajuns la cel mai ridicat nivel istoric: 84,05 dolari/baril. Săptămâna trecută, preţul ţiţeiului brut a urcat cu 3%, la New York, iar faţă de perioada similară a anului trecut, creşterea este de 37%.

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul brut de tip Brent, cu livrare în noiembrie, a avut un preţ record de 80,55 dolari barilul, în creştere cu 40 de cenţi ori 0,5%. În perioada 8-12 octombrie, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 2,1%.

Specialiştii cred că, săptămâna aceasta, preţul petrolului ar putea scădea, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora o producţie mai mare a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi reducerea cererii vor spori stocurile de profil din SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb