DIN PROFITUL ANULUI TRECUT DE 96 MILIOANE DE LEI SIF Oltenia propune distribuirea a 87%, ca dividende

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie 2019

SIF Oltenia propune distribuirea a 87%, ca dividende

Consiliul de Administraţie al societăţii a decis constituirea unui Comitet de Politci Investiţionale - Strategii

Acţionarii SIF Oltenia (SIF5) sunt convocaţi, pentru data de 24 aprilie, pentru a aproba propunerea Consiliului de Administraţie privind repartizarea sumei de 84,08 milioane de lei sub formă de dividende, echivalentul a 87,35% din profitul net obţinut în anul trecut, de 96,26 milioane de lei, informează societatea de investiţii financiare cu sediul în Craiova printr-un raport remis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dividendul brut pe acţiune este de 0,15 lei şi asigură un randament de 7,0175% din preţul mediu de tranzacţionare al acţiunilor SIF5 în anul 2018, de 2,1375 lei, conform notificării emitentului.

Diferenţa din profitul anului trecut, de aproape 12,18 milioane de lei, urmează să treacă la "alte rezerve" în vederea constituirii fondurilor necesare pentru derularea unui viitor program de răscumparare de circa 30 milioane de acţiuni SIF5, titluri ce urmează să fie anulate în vederea reducerii capitalului social.

Tot ieri, Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia a hotărât constituirea unui Comitet de Politci Investiţionale - Strategii, compus din Carmen Popa, Radu Anina şi Nicolae Stoian, toţi fiind administratori neexecutivi ai SIF Oltenia. "Comitetul va intra în funcţiune după modificarea corespunzătoare a documentelor de organizare şi funcţionare ale societăţii şi se va notifica Autoritatea de Supraveghere Financiară", se specifică în raportul SIF5.

Este un demers ce vine în condiţiile în care, săptămâna trecută, SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), acţionari cu deţineri cumulate de 5% din SIF Oltenia, au solicitat convocarea unei Adunări Extraordinare a acţionarilor societăţii cu sediul în Craiova pentru modificarea actului constitutiv al SIF5, în care cer, printre altele, formarea unui Comitet Investiţional, constituit din membrii conducerii superioare a SIF5 şi din trei angajaţi ai societăţii.

"Deciziile cu privire la numirea sau revocarea membrilor Comitetului Investiţional se iau cu votul majorităţii membrilor Consiliului de Administraţie, printre atribuţiile Consiliului Inves­tiţional regăsindu-se şi aprobarea sau respingerea propunerii Directorului General sau a Directorului General Adjunct de încheiere a actelor de dobândire sau de înstrăinare a unor bunuri aflate în patrimoniul societăţii, inclusiv valori mobiliare sau alte instrumente financiare, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat atunci când sunt legate între ele, un milion de lei", se menţionează în cererea înaintată de SIF1 şi SIF4, în care se adaugă: "Consiliul de Administraţie va stabili modul de organizare şi de funcţionare a Comitetului Investiţional, deciziile în cadrul Comitetului Investiţional urmând a fi luate cu votul majorităţii membrilor săi".

Totodată, solicitarea celor două SIF­-uri include reducerea numărului de membri ai Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia şi diminuarea puterilor avute în prezent de aceştia.

Cererea înaintată de SIF1 şi SIF4 vine în condiţiile în care, în anul 2018, SIF Oltenia a vândut către Erste Group Bank participaţia de 6,29% avută la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 de milioane de euro, bani folosiţi pentru achiziţionarea de pachete de acţiuni lichide de la BVB, în special din sectorul bancar.

Acţionarii SIF Oltenia vor mai avea pe masă, în adunarea din 24 aprilie, şi aprobarea situaţiilor financiare anuale individuale şi consolidate ale societăţii pentru anul 2018, precum şi aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru şi a Strategiei pentru anul curent.

La data de 28 februarie 2019, Valoa­rea Unitară a Activului Net (VUAN) al SIF5 era de 3,2409 lei nivel care, faţă de ultima cotaţie a emitentului din data de 19 martie, de 2,08 lei, oferă un discount de tranzacţionare de circa 36%.

Valoarea de piaţă a SIF Oltenia la BVB este de 1,2 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Se pare ca am avut dreptate cu privire la dividendul sif 5, la anul cu investitiile dun vanzarea BCR, si cumpararea actiunilor numai una si una si la niste preturi super, o sa aiba si la anul de unde sa dea dividend si se poate si de 10% , asa ca sif 1 si 4 s-au facut de ras!

    Realitatea este ca trebuie sa ai rabdare in piata de capital! 

    BRAVO DOMNULE CIUREZU! 

    SUNT CURIOS CUM O SA ARATE ACTIVUL PE ACTIUNE UN PIC MAI INCOLO PRIN 31 MARTIE SPRE EXEMPLU! ALTA LECTIE PT SIF1 SI 4!

    MAI BINE ISI VAD DE CAPRA LOR CA ESTE CAM GATUITA IN PRIPON! 

    1. Iti incepi comentariul gresit. Ca anonim, nu poti sa ai pretentia ca ai avut dreptate , vreodata, in vreo privinta. Nu-i logic. Ia gandeste-te!, cum stabilim paternitatea opiniei tale?

      Cine si ce te determina sa ridici in slavi la ora 0.40 aceste decizii?

      SIFele au fost infiintate cu scopul de a redistribui avutia construita de oameni, inainte de Revolutie. Ele nu trebuiau sa functioneze o vesnicie. 

      Asa si FP, care a fost infiintat pentru un scop oarecum asemanator. Iar el se lichideaza treptat si nu e o tragedie, convine tuturor mai putin celor care au functii acolo si isi pierd job-ul. 

      SIFele sunt capusate de grupuri obscure, care scot banii din ele prin salarii, bonusuri, contracte incheiate cu firme din portofoliul lor etc 

      La SIF5, profitul net al anului 2018 nu e cel de 96,2 milioane lei, ci mult mai mare. 

      Doar ca vanzarea BCR nu apare aici ci in rezultatul reportat, conform IFRS. 

      Iar distribuirea dividendelor ar trebui facuta tinand cont inclusiv de acesti profit din vanzarea BCR. Insa, dupa cum se vede, Ciurezu se face ca ploua. 

      Va pot da numele dar nu are rost!

      Nu este o ridicare in slavi este o realitate faptul ca dintre toate cele 5 sifu-ri are cel mai mare dividend si v-a avea si de acum inainte datorita investitiilor!

    Ma neam de traista,daca vei desfiinta totul ai sa ajungi sclav si cersetor in Tara pe care Nu o meriti.

    1. "Boierule", daca altii sunt neam de traista pesemne tu faci parte din clica celor care au acaparat SIF urile si le curata de active si bani.

      Mai bun e un dividend consistent luat de astia numiti neam de traista de tine, decat sa existe SIF uri si sa fie curatate de bani metodic, an de an.

      De aceea e buna ideea unui dividend mare intr-o perioada scurta. Mai ales ca vezi mai sus scopul infiintarii Sif si Fp. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb