DIN PROFITUL ANULUI TRECUT Răscumpărări sau surse de finanţare, la SIF Banat-Crişana

A.I.
Piaţa de Capital / 22 martie 2021

Răscumpărări sau surse de finanţare, la SIF Banat-Crişana

Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) propune acţionarilor două variante de repartizare a profitului realizat anul de trecut, de 92,12 milioane de lei, se arată în convocatorul pentru adunarea de bilanţ din 26 aprilie, ce a fost publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la finele săptămânii trecute.

O variantă presupune repartizarea întregii sume către Alte Rezerve, ca surse proprii de finanţare, în vederea derulării unui nou program de răscumpărare (la preţuri cuprinse între 0,1 lei şi 5,6389 lei), de cel mult 15 milioane de acţiuni proprii, în scopul reducerii capitalului social. De menţionat că, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, acţionarii SIF-ului, care într-o măsură semnificativă sunt fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii chiar de SIF1 sau SIF Muntenia (ce este administrată de SAI Muntenia Invest, societate deţinută de SIF Banat-Crişana) au revocat un program de răscumpăre tot de 15 milioane de acţiuni proprii, ce fusese aprobat în luna aprilie a anului 2019 şi au dat undă verde derulării unui alt program.

Cealaltă variantă implică alocarea întregului profit către la Alte rezerve, ca surse proprii de finanţare.

Conform unui comunicat al companiei, la fundamentarea acestei propuneri, Consiliul de Administraţie al SIF1 a luat în considerare următoarele aspecte relevante:

"a) Contextul macroeconomic actual, caracterizat de persistenţa incertitudinii şi volatilităţii preţurilor activelor la nivel global şi local. Acest context creează totodată şi apariţia de oportunităţi investiţionale, pe care conducerea le anticipează pentru anul 2021. În acest sens, suplimentar faţă de eforturile investiţionale derulate, orientarea strategică a reprezentat-o şi consolidarea unei rezerve de lichiditate suficiente pentru fructificarea eventualelor oportunităţi investiţionale;

b) Gradul de lichiditate al profitului net obţinut în 2020, în condiţiile în care cea mai mare parte a câştigului din investiţii este reprezentată de impactul marcării la piaţă a deţinerilor cotate şi necotate, nefiind realizat efectiv/încasat;

c) Poziţia relativă a Societăţii în cadrul ciclului investiţional (investiţii noi, consumatoare de lichidităţi vs dezinvestiţiile din active care nu fac parte din portofoliul core): proiectele investiţionale noi fiind în etape incipiente în timp ce procesul de dezinvestiţii/restructurare a portofoliului nu este finalizat, fiind dependent atât de contextul pandemic actual cât şi de lichiditatea redusă a participaţiilor non-core listate la BVB;

d) Existenţa programelor de remunerare a acţionarilor prin răscumpărarea de acţiuni proprii, aprobate de AGEA din 27 aprilie 2020 şi AGEA din 2 noiembrie 2020, a căror realizare efectivă este prevăzută a fi demarată în 2021, acestea presupunând ieşiri semnificative de lichidităţi în cursul acestui an".

De menţionat că, în 2018, SIF Banat-Crişana a suspendat un alt program de răscumpărări aflat atunci în derulare.

"Readucem în atenţia acţionarilor că SIF Banat-Crişana urmăreşte păstrarea unui echilibru între remunerarea acţionarilor prin dividend şi nevoia de finanţare a investiţiilor noi din profitul reinvestit-obţinut. Strategia de păstrare a acestui echilibru urmăreşte atât creşterea atractivităţii investiţionale pe termen lung pentru acţiunile SIF Banat-Crişana, cât şi menţinerea potenţialului de dezvoltare viitoare a societăţii, asigurând profitabilitatea sustenabilă pe termen lung a activităţii în folosul creşterii valorii create pentru acţionari. Remunerarea acţionarilor SIF Banat-Crişana se aplică în folosul acestora atât prin distribuire de dividende, cât şi prin decizia de reinvestire a profitului sau de răscumpărare a titlurilor, în scopul declarat al creşterii valorii acţiunilor", se mai arată într-un raport de vineri al SIF-ului.

Pentru anul trecut, profitul raportat de SIF Banat-Crişana a fost mai mic cu circa 42% decât cel din 2019, în urma scăderii veniturilor din dividende şi a câştigului din activele financiare evaluate la valoare justă prin contul de profit şi pierdere, în urma impactului avut de pandemie asupra societăţilor din portofoliu.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Sifonari cu gulere albe

    1. Am si eu 2 propuneri pentru conducerea SIF1:

      1. sa plece cat mai redepede la puscarie 

      si 

      2. sa plece cat mai repede la puscarie impreuna cu protectorii lor de la ASF

      Sedinta e deschisa si astept votiurile actionarilor 

    În mod normal ASF ar trebui să oblige acest SIF sa se delisteze. Toate criteriile sunt de menținere la BVB premium sunt artificiale , contrafăcute sau pur si simplu ignorate.

    Uite asa se ridica prețul și se pare ca toate sifurile vor face la fel.

    Niște nenorociți lacomi și rai patronati de cei de la putere! Fraților iarăși ati votat ce nu trebuie!

    "Dle Ciurezu nu știți să pierdeti" zicea Drăgoi!

    1. Și are perfecta dreptate! Ciurezu și acum da ocol Sifului de 2 ori pe zi și când se uita in portofel- nimic, pe când atunci la vremea sa, fiind încoronat portofelul stătea sa explodeze

      Dar tu de unde ști ce face Ciurezu, stai și te uiți pe strada din biroul de la Șif 5, în loc sa îți faci treaba, acum nu mai merge scuza cu Ciurezu ca una, ca alta vezi doamne din cauza lui Ciurezu nu este Șif 5 unde ar trebui. Reamintesc la analiza asupra prețului acțiuni șif 5 când a fost dat afara Ciurezu și cât este acum? Cu cât a crescut domnilor actuali conducători ai șif 5?

      Dar cine e Drăgoi ? E cineva cunoscut ?

      Eu știu cine este: un hotoman

      Învățați sa scrieți corect, analfabetilor( vezi STI). Și luați cu voi toată Gașca pro Ciurezu, incompetenților!

      Fost Ministru de Finante, nu un Terchea-Berchea de la Electroputere( fost angajat obscur), adică Veninosul Ciurezu

      Scuze, dar plimb zilnic cățelul și l văd pe Ciurezu cum plânge și schimba batistele slinoase!

      Dacă a fost ministru de finanțe nu înseamnă că este ,, ușă de biserica ". Duce mai departe relațiile făcute de tatăl sau, General în rezervă DL Dan Dragoi. Căutați pe internet și o sa vedeți ce legături mafiote sunt. Și sa nu uitam în ce guvern a fost ministru de finanțe și de ce fapte penale sunt acuzați personajele respective.

      Mai degrabă cred ca tu ești cățelul plimbat,

    O propunere care sa dea de gândit la fondurile de pensi care sunt acționare la cele 5 șif uri: Sa spună clar de ce sunt de partea conducătorilor în aceste smecheri financiare ( la adunările AGA nu au votat pentru dividente sau alte variante care sa aducă plus valoare pentru participanții la aceste fonduri ) și nu de partea viitorilor pensionari, asa este când ei oricum încasează comisioane și din averea fondului și de la conducătorii sifurilor. Exemplu: fondul Certinvest care este acționar la șif-uri nu a votat niciodată pentru dividente care sa aducă plus valoare. ASF AR TREBUI SĂ ANALIZEZI ACESTE ASPECTE PENTRU CA ÎN JOC SUNT BANI DE PENSIE A MILIOANE DE ROMÂNI. AI INTERES SA FACI ACEASTA ANALIZA DL. MARCU.

    1. Subscriu la această afirmație.

      Le doare n cot pe fondurile de pensii. Cumpara brd si tlv non stop ca sa arate cresteri ale activelor bazate pe cresterea cotatiilor. Ca daca ar fi evaluate dupa dividendele incasate, am constata ca cumpara, de fapt, rumegus

      F corect,niste sifonari ce pana mea fac cu bani unde dracu investesc să o spună public niște golani cu gulere albe iar cocalari de la Asf îi dor în sifon de bani fraierilor că sunt pensionari etc

    Vrajeala asta nu mai tine ca deja au inca 2 programe de rascumparare a cate 15 mil. de actiuni fiecare aprobate si nici unul inceput.Dintre cate unul expirase termenul si la-ti prelungit in iarna.

    Asadar sa-i spuneti lui Bilteanu si Lakis asta. 

    Banii actionarilor Sif 1 sunt sifonati in Sif Imobiliare in Cipru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb