Populaţia globului a consumat, în primele opt luni ale anului, resursele pe care planeta le poate produce fără compromiterea procesului de dezvoltare durabilă, susţine organizaţia nonguvernamentală Global Footprint Network (GFN), citată de AFP.
Astfel, din 20 august până la finele lui 2014, consumul nostru va provoca un deficit ecologic sporit, care va afecta rezervele de resurse naturale şi va creşte acumularea de bioxid de carbon în atmosferă, estimează ONG-ul.
GFN subliniază că data de la care omenirea începe să trăiască "pe credit" apare tot mai devreme în calendar: 21 octombrie 1993, 22 septembrie 2003, 20 august 2014.
La rândul său, organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) a calculat că omenirea a intrat în "fenomenul existenţei pe credit ecologic" în anii '70, este de părere.
"În prezent, 86% din populaţia mondială locuieşte în ţări care cer naturii mai mult decât pot regenera propriile lor ecosisteme", transmite WWF într-un comunicat citat de AFP.
Global Footprint Network aproximează că ar fi necesară încă o jumătate de planetă pentru susţinerea actualei "amprente ecologice" a populaţiei.
Cu toate acestea, directorul programelor de conservare de la WWF Franţa, Diane Simiu, este de părere că, în ciuda cifrelor îngrijorătoare, "încă pot fi luate măsuri curajoase pentru consolidarea unui viitor prosper, bazat pe exploatarea durabilă a rezervelor", subliniind că trebuie întreprinse acţiuni imediate.
În acest scop, WWF propune metode precum folosirea de energii regenerabile, diminuarea consumului de carne, adoptarea unor noi soluţii urbanistice şi trecerea de la economia liniară (de tip producţie-deşeu) la una circulară, ce ar presupune ca deşeurile să fie refolosite.