DIN PUNCTUL DE VEDERE AL ALIMENTĂRII CU GAZE NATURALE, ROPEPCA:"România este în proporţie de aproape 90% independentă faţă de Rusia"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 22 decembrie 2017

ROPEPCA:"România este în proporţie de aproape 90% independentă faţă de Rusia"

România este în proporţie de aproape 90% independentă de Rusia din punctul de vedere al alimentării cu gaze naturale, ne-au transmis reprezentanţii Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), adăugând: "Pentru a menţine situaţia aceasta şi în cel mai bun caz să ajungem la independenţa energetică, România are nevoie de un cadru fiscal, legal şi de reglementare care motivează investiţiile în sectorul up-stream".

Oficialii ROPEPCA au avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări referitoare la evoluţiile din industria energetică.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la evoluţia industriei petroliere din ţara noastră în acest an, în contextul tendinţei de creştere a preţului petrolului la nivel internaţional?

ROPEPCA:Considerăm că tendinţa de creştere a preţului petrolului la nivel internaţional este de bun augur şi, în curând, sperăm să se reflecte şi în activitatea de explorare şi producţie din România. Dacă trendul continuă, ne aşteptăm ca societăţile din segmentul upstream să reia investiţiile, ceea ce va fi în interesul securităţii energetice a ţării. Perioada zăcămintelor de petrol şi gaze uşor de găsit a trecut. În ziua de astăzi, explorarea prezintă riscuri financiare şi implică cele mai avansate tehnologii şi cunoştinţe de inginerie. Infrastructura de petrol şi gaze din România a atins o vârstă a maturităţii şi sunt necesare investiţii enorme pentru a putea măcar să aplatizăm declinul natural al zăcămintelor dezvoltate. Acest lucru va avea un impact pozitiv şi asupra companiilor de servicii din sector.

Reporter: Care ar fi principalele direcţii pentru ca România să devină independentă energetic? Cât de dependenţi suntem în acest moment de Rusia, în industria petrolieră?

ROPEPCA:România este în proporţie de aproape 90% independentă de Rusia din punctul de vedere al alimentării cu gaze naturale. Pentru a menţine situaţia aceasta şi în cel mai bun caz să ajungem la independenţa energetică, România are nevoie de un cadru fiscal, legal şi de reglementare care motivează investiţiile în sectorul up-stream.

Reporter: Actualul sistem de redevenţe pentru această industrie avantajează companiile sau statul român? Cum ar trebui să fie noul sistem de redevenţe?

ROPEPCA:Considerăm că actualul sistem de impozitare a producătorilor de gaze nu îi încurajează pe aceştia să facă investiţi. Aşadar, nu este în avantajul niciunuia. Noul sistem de redevenţe ar trebui să ia în calcul toate taxele plătite de producători la ora actuală, împreună cu redevenţele, şi să consolideze un sistem de redevenţe, care să ducă la o impozitare corectă şi suportabilă de producători. Conform studiului elaborat de Deloitte la solicitarea ROPEPCA în primăvara lui 2017, rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare a crescut de la 15% în 2014 la 15,7% în prima jumătate a anului 2015 şi 16,9% la sfârşitul lui 2015, ajungând la 17,5% în 2016, în ciuda condiţiilor tot mai dificile de operare.

Reporter: Cum va evolua această industrie în contextul în care există tot mai mult tendinţa de utilizare a maşinilor electrice?

ROPEPCA:Ne aşteptăm la o trecere foarte lentă de la un tip de vehicule la celălalt. Întrebarea mare este când vom avea infrastructura necesară de a încărca o flotă mare de autovehicule electrice şi de unde vine energia electrică.

Reporter: Poata deveni România poarta de intrare a ţiţeiului în Europa?

ROPEPCA:România are un anumit potenţial în acest sens, dar numai pentru Europa de Sud-Est.

Reporter: Cum va influenţa OUG 64 industria petrolieră din România?

ROPEPCA:În forma sa actuală, OUG 64/2016 reprezintă actul normativ care liberalizează piaţa gazelor naturale şi este cât se poate de bine primit de către industrie. Cu toate acestea, în forma pe care Comisia pentru Industrii şi Servicii din cadrul Camerei Deputaţilor o promovează, OUG este posibil să influenţeze în mod negativ piaţa de gaze, limitând dreptul producătorilor de a dispune în mod liber de gazele produse. Dacă această formă propusă va fi adoptată, multe investiţii din domeniu vor fi retrase din România, alimentarea producătorilor industriali va fi periclitată, iar dezvoltarea pieţei va fi foarte limitată.

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb