Dîncu: "Ţara noastră trebuie să intre într-o altă fază a politicii de dezvoltare"

V.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 martie 2016

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, speră că ţara noastră va intra într-o altă fază a politicii de dezvoltare, care să fie componenta principală ce va duce România "înainte".

Domnia sa a declarat ieri, la conferinţa de evaluare a impactului Programului Operaţional Regional (POR): "Sper să intrăm într-o altă fază a politicii de dezvoltare: dezvoltarea regională să fie componenta principală care să ducă România înainte".

Vasile Dîncu a afirmat că evaluarea acestui program arată că intervenţiile finanţate prin POR 2007-2013 au dus la creşterea numărului şi a calităţii serviciilor oferite, la creşterea locurilor de muncă şi a numărului de beneficiari. Dar, domnia sa a menţionat că rezultatele programului ar fi fost mai bune dacă în perioada de când a început aplicarea sa "nu ne-ar fi fost frică de politici de dezvoltare, dacă nu am fi uzat de politicianism, dacă nu am fi dat dovadă de lipsă de solidaritate".

Ministrul Dezvoltării a adăugat: "Mulţi oameni care au vrut să lucreze la politici de dezvoltare regională au fost blocaţi uneori din interese egoiste. Dacă asta nu ar fi fost, poate că am fi fost mult mai departe în ceea ce priveşte acest program. Am avut mari probleme în achiziţiile publice, în domeniul cooperării instituţionale, a lipsit experienţa personalului şi a beneficiarilor de proiecte, nu am reuşit să formulăm proiecte care să susţină programul de dezvoltare Regio".

La rândul său, comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a declarat, cu acelaşi prilej, că ţara noastră are datoria să utilizeze la maximum fondurile europene.

Doamna Creţu a menţionat că România are alocate, în perioada 2014 - 2020, 500 de milioane de euro pentru educaţie şi sănătate, în care intră şi fondurile pentru trei spitale regionale, însă nu există încă un amplasament pentru aceste noi unităţi medicale.

"Suntem la începutul perioadei de programare, avem şapte ani în faţă, ideal ar fi să începem cât mai curând, pentru că necesităţile pentru sănătate sunt foarte mari pentru România. Timp este, dar, dacă pierdem anul 2016, începem să repetăm acelaşi scenariu al perioadei precedente, când s-au acumulat foarte multe întârzieri la începutul perioadei de programare", a subliniat domnia sa.

Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, fost ministru al Dezvoltării Regionale, consideră că există o problemă generală legată de proiectele pentru spitale şi a făcut un apel către miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei să elaboreze strategiile pe domenii, astfel încât să nu existe întârzieri. Totodată, Dragnea a atras atenţia că proiectul referitor la regionalizarea României "nu trebuie să moară", pentru că este unul obligatoriu pentru ţara noastră.

Comisarul european Corina Creţu a declarat, ieri, că cinci din cele opt cele mai subdezvoltate regiuni ale UE sunt în România şi a anunţat lansarea proiectului pilot pentru două dintre acestea, cu scopul identificării problemelor structurale care împiedică absorţia fondurilor UE, conform Mediafax.

"Am lansat această iniţiativă specifică denumită «Regiunile mai puţin dezvoltate». Îmi propun să fie una din priorităţile mandatului meu, pentru că ne aflăm la începutul perioadei de implementare a bugetului 2014-2020 şi Comisa va încerca să colaboreze cu autorităţile centrale, dar şi direct cu autorităţile locale, pentru a identifica problemele de ordin structural care împiedică sau încetinesc absorţia fondurilor europene. Pentru început vor fi analizate două zone din România, regiunea nord-vest şi regiunea nord-est, dar vom implica toate regiunile", a spus comisarul european.

Elena Udrea: "Foarte mulţi renunţă să solicite fonduri din cauza procedurilor"

Deputatul Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a declarat, ieri, că pe viitor ar trebui relaxate regulile POR pentru că sunt mulţi beneficiari care renunţă să solicite fonduri europene din cauza unor proceduri greoaie.

"Cred că trebuie relaxate regulile, trebuie un parteneriat mai eficient, mai activ între reprezentanţii ministerului şi beneficiari, fie că vorbim de autorităţile publice locale, fie că vorbim de întreprinzători privaţi", a spus Udrea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb