DINEL SAIZU, LIDO BY PHOENICIA: "Preşedinţia Consiliului European ne aduce turişti în ţară"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 22 aprilie 2019

"Preşedinţia Consiliului European ne aduce turişti în ţară"

După un amplu proces de renovare şi o investiţie de 5 milioane de euro, hotelul Lido şi-a redeschide porţile, la sfârşitul lunii ianuarie, pentru a-şi primi oaspeţii.

Situat pe Bulevardul Magheru, chiar în inima oraşului, hotelul Lido a fost unul dintre cele mai cunoscute şi mondene locuri de petrecere a timpului liber din Capitală, care se mândrea încă din anii '30 cu un echilibru perfect între tehnologie, confort şi design. Din dorinţa de a reda strălucirea şi frumuseţea vremurilor de glorie ale României, grupul Phoenicia Hotels, care s-a făcut întotdeauna remarcat pentru readucerea la viaţă a unor hoteluri simbol, atât la malul mării, cât şi în Bucureşti, a reintrodus în circuitul turistic hotelul Lido by Phoenicia.

Dinel Saizu, managerul general al Hotelului, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cum a fost primită pe piaţă redeschiderea hotelului Lido, despre imaginea de ansamblu a primelor luni de funcţionare, dar şi despre investiţiile viitoare.

Reporter: Cum arată piaţa hotelieră din Capitală?

Dinel Saizu: Este o piaţă bună în această perioadă, mai ales ţinând cont de faptul că ţara noastră deţine Preşedinţia Consiliului European. Ajung la noi numeroase delegaţii din Parlamentul European, putem spune că lucrurile merg destul de bine. De asemenea, tot mai mulţi turişti de week-end ajung în ţara noastră pentru city-breack-uri şi aleg să se cazeze la noi. Piaţa este în mişcare şi creştem odată cu ea.

Reporter: Aţi ales să deschideţi într-un moment bun Lido..

Dinel Saizu: Noi am deschis hotelul la sfârşitul lunii ianuarie când este extra sezon, dar deja suntem în aprilie, iar sezonul a început şi acest lucru se simte. Dar da, ţinând cont că ne-am suprapus cu preşedenţia ţării noastre, putem spune că într-adevăr am dechis porţile într-un moment propice.

Reporter: Cum a fost primită pe piaţă redeschiderea hotelului Lido?

Dinel Saizu: Destul de bine, lumea se aştepta să se deschidă după o perioadă destul de lungă în care a fost închis şi în care nu a funcţionat. Au venit oameni şi din curiozitate să vadă măcar ce s-a făcut şi cum arată acum Lido, după atâta timp.

Reporter: Ce s-a păstrat mai exact din vechiul hotel şi de ce efort a fost nevoie?

Dinel Saizu: Am încercat să-i păs­trăm hotelului această aură de vechi pe cât s-a putut. Am înlocuit practic tot ce înseamnă instalaţii sanitare, electrice, termice, mobilierul din camere, dar am încercat să păstrăm stilul autentic, iniţial, cu condiţiile de modernizare aferente unui hotel de patru stele din ziua de astăzi. Clientul trebuie să aibă toate condiţiile şi tot confortul, bine­înţeles.

Din vechia structură s-a păstrat designul vechiului lift. În plus, am încercat ca toate elementele noi pe care le-am adus să se integreze în ceea ce a rămas din vechea înfăţişare a hotelului.

Reporter: Ce capacitate are mai exact hotelul?

Dinel Saizu: Hotelul dispune de 97 de camere duble, de 17 apartamente şi un apartament rezidenţial.

Reporter: Ce grad de ocupare ţin­tiţi pentru sfârşitul anului?

Dinel Saizu: Pentru sfârşitul anului, ţinând cont că nu putem lua în calcul luna ianuarie când am deschis hotelul şi nici luna februarie, fiind lună de început şi abia am intrat pe piaţă, probabil că vom ajunge undeva la un grad de ocupare de aproximativ 60-65%. Este un grad bun de ocupare. Este normal să nu fim la nivelul hotelurilor care sunt deschise din anii precedenţi, dar suntem pe un drum bun şi în momentul de faţă lucrurile se văd bine.

Reporter: Ce suflu nou aduce Lido pe piaţa hotelieră a Capitalei?

Dinel Saizu: Este un hotel de patru stele care completează lipsa de cazare la nivelul de patru stele din Bucureşti. Sperăm ca în curând să le putem oferi oaspeţilor noştri şi un loc de dis­tracţie, mă refer aici la piscină, fiind printre puţinele hoteluri din Bucureşti care dispun de un astfel de spaţiu. Hotelul are şi un restaurant şi o braserie cu bar, avem şi o sală de fitness şi încercăm să creem toate condiţiile pentru ca turistul să se simtă bine când ajunge la noi.

Reporter: Aveţi un plan legat de redeschiderea piscinei? Şi la ce valoare estimaţi că se va ridica?

Dinel Saizu: Redeschiderea piscinei cred că cel mai probabil va veni anul viitor. Noi sperăm să o dechidem cât mai repede, dar durează ţinând cont că ne aflăm în centrul Bucureştiului şi se lucrează mai greu mai ales că avem şi oaspeţi în hotel. Ca valoare cred că investiţia va ajunge la 1 milion de euro, deşi nu ne-am decis încă dacă o vom lăsa deschisă sau va fi o piscină acoperită. Dacă vom opta pentru a doua variantă atunci preţul probabil că se va dubla.

Reporter: Ce tarife găsesc turiştii la hotelul Lido?

Dinel Saizu: Ca tarife ne-am aliniat la cele practicate de hotelurile de patru stele din zona centrală. Suntem maleabili pe acest sector momentan. Avem tarife speciale pentru agenţii şi companii şi în funcţie de numărul de turişti care ajung la noi prin intermediul lor. Turistul care ajunge direct în hotel va găsi la recepţie un tarif de 148 de euro pentru o noapte de cazare, cu mic dejun inclus.

Reporter: Câţi turişti credeţi că vor trece pragul hotelului în primul an de funcţionare?

Dinel Saizu: Este greu de spus un număr exact, dar dacă facem o estimare având în vedere gradul de ocupare de care vă spuneam cred că vom primi peste 20-25.000 de turişti anul acesta. În general, turiştii care vin la noi acum aleg să se cazeze în regim single, rareori sunt două persoane în cameră.

Reporter: Turiştii care ajung la dumneavoastră sunt preponderent oas­peţi de business sau leasure?

Dinel Saizu: Din turiştii de până acum majoritatea au venit pentru business, ponderea a fost deţinută de delegaţiile care au venit din UE.

Reporter: De ce aleg în general turiştii hotelul Lido?

Dinel Saizu: În special este vorba de amplasarea pe care o avem. Mai ales turiştii străini preferă întotdeauna zonele centrale, acesta este principalul nostru avantaj.

Reporter: Aţi simţit o creştere a turismului din Bucureşti, în ultimii ani?

Dinel Saizu: Da, cu siguranţă putem vorbi de o creştere. Şi în continuare există o perspectivă a creşterii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Hotelul Lido este o filă de istorie a Bucureştiului. Clădirea a fost inaugurată în august 1930, fiind proiectată şi gândită în cel mai mic detaliu de un celebru arhitect al perioadei interbelice, Ernest Doneaud. Arhitectura clădirii situată în inima "Micului Paris", este încadrată în curentul modernist, cu elemente Art Deco, ceea ce îi conferă o frumuseţe aparte şi o valoare istorică de neegalat.

Hotelul a fost deţinut de doctorul Constantin Angelescu, fost senator şi prim-ministru al României, decedat în 1948. Imobilul a intrat în proprietatea statului în anii 1950, în perioada terorii comuniste şi ulterior, a fost scos la licitaţie în 1993 şi împărţit - tot ilegal - între stat şi nişte particulari (fraţii Păunescu), potrivit informaţiilor din spaţiul public.

Deşi la data de 22 septembrie 1999 decizia judecătorească prin care s-a constatat inexis­tenţa dreptului de proprietate al Statului Român asupra hotelului Lido a devenit definitivă şi irevocabilă, la data de 25 octombrie 1999, Statul Român, prin intermediul preşedintelui FPS, Radu Sârbu, a scos la licitaţie restul de 42% din acţiuni pe care l-ar fi deţinut.

Conform informaţiilor publice, deşi cei trei fraţi Păunescu (Valentin, Viorel şi George) nu erau proprietarii hotelului Lido, (ţinând cont de faptul că moştenitorii doctorului Angelescu dăduseră deja statul în judecată), au pus ca gaj Casa şi Hotelul Lido pentru a obţine o mulţime de credite de la Bancorex, Bankcoop sau alţi creditori: 16,2 milioane dolari în 1994 şi 9,6 milioane dolari în 1995, pentru Valentin Păunescu, 10 milioa­ne dolari pentru Viorel Păunes­cu şi 25 milioane dolari pentru George Păunescu.

Hotelul Lido a fost închis în anul 2010, după ce a fost preluat de moştenitorii fostului proprietar.

Omul de afaceri Mohammad Murad, care controlează şi lanţul de hoteluri Phoenicia din Bucureşti şi hotelurile Amfiteatru, Panoramic, Belvedere (Neptun-Olimp), Majestic (Mamaia, Olimp şi Jupiter), Perla (Mamaia) şi Forum (Costineşti), a închiriat hotelul pe 15 ani de la proprietari, cu drept de cumpărare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb