Dinu Patriciu, sentinţa cea mai aspră

V.P.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 august 2014

Dinu Patriciu, sentinţa cea mai aspră

Controversatul om de afaceri a încetat din viaţă, ieri, la Londra

Omul de afaceri Dinu Patriciu (64 ani) a decedat, ieri, într-o clinică londoneză, după o lungă suferinţă provocată de o boală necruţătoare. Potrivit unui comunicat remis de membrii familiei, Dinu Patriciu "a murit în urma unei infecţii pulmonare, pentru care fusese spitalizat în ultimele zile". Totodată, funeraliile lui Dinu Patriciu "vor avea loc în cercul restrâns al familiei". "Pe această cale, familia face un apel îndoliat la respectarea dorinţei defunctului, ca ultimul său drum să ocolească neînţelegerile, lipsa de decenţă şi agresivitatea de care acesta a avut prea mult parte în ultimii ani de viaţă şi suferinţă", mai specifică familia fostului om de afaceri.

Dinu Patriciu a fost unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri şi moguli media din ţara noastră, fiind desemnat, în anul 2007, drept cel mai bogat român, cu o avere estimată, la data respectivă, de peste 3 miliarde de euro.

În ultimii ani averea lui Patriciu a scăzut în mod dramatic, aceasta fiind estimată la aproximativ 250 de milioane de euro în 2013. Printre eşecurile răsunătoare ale afacerilor lui Patriciu din ultimii ani se numără reţeaua de magazine de proximitate "Mic.ro", mai multe publicaţii de media (printre care şi Adevărul) şi reţeaua de agenţii de pariuri sportive "Bet Café Arena", care continuă să se confrunte cu pierderi importante.

În ultima perioadă a vieţii, afacerile lui Dinu Patriciu au acumulat datorii de peste 100 de milioane de euro.

Nici în plan personal Dinu Patriciu nu a avut parte de linişte. În luna februarie a anului trecut, Dinu Patriciu a intentat divorţ în căsnicia cu Dana Patriciu, la Judecătoria Sectorului 1. După 14 termene, procesul a fost mutat la Buftea, în timp ce, în paralel, la Judecătoria Sectorului 1, se dezbătea partajul soţilor Patriciu, unde Dana Patriciu a cerut jumătate din avere, sub motivarea că Dinu Patriciu nu mai are discernământ şi că ar fi înstrăinat mai multe bunuri.

Soţii Patriciu erau căsătoriţi din anul 1994.

Membru fondator al PNL, Patriciu a scindat partidul

În primul an de după Revoluţie, Dinu Patriciu avea să fie unul dintre membrii fondatori ai Partidului Naţional Liberal (PNL), urmând ca, până în 1992, să fie ales deputat de Timiş pe listele PNL.

Alături de Călin Popescu-Tăriceanu, Viorel Cataramă şi Horia Rusu, omul de afaceri a provocat o scindare în PNL în vara anului 1990, înfiinţând PNL-Aripa Tânără (PNL-AT), partid la conducerea căruia avea să fie ales.

În legislatura următoare, între 1992 şi 1996, Patriciu a devenit deputat de Dâmboviţa pe listele Convenţiei Democrate Române (CDR), iar în 1993 a transformat PNL-AT în PL 93, sub sigla căruia avea să candideze la Primăria Capitalei în anul 1996.

La doi ani după alegerile locale, PL 93 a fuzionat cu PNL.

Un nou mandat de deputat a fost câştigat de omul de afaceri în legislatura 2000-2004, de această dată drept reprezentant al judeţului Prahova.

Dinu Patriciu a demisionat din Parlamentul României în anul 2003 şi s-a retras din viaţa politică, dedicându-se afacerilor.

Afacerea "Rompetrol" încă se judecă

În anul reunificării PL 93 cu PNL, 1998, Patriciu a cumpărat compania "Rompetrol", al cărui director general avea să devină trei ani mai târziu.

În 1999, "Rompetrol" a achiziţionat rafinăria "Vega", tranzacţia fiind urmată în anii următori (2000 şi 2001) de cumpărarea "Petros SA" şi "Petromidia SA".

În 2002, omul de afaceri a încheiat unul dintre cele mai complexe parteneriate de pe piaţa energiei din ţara noastră, cu austriecii de la "OMV", grup important în domeniu.

La cinci ani după încheierea parteneriatului dintre "Rompetrol" şi "OMV", Dinu Patriciu a cedat 75% din acţiunile "Rompetrol Holding" către "KazMunaiGaz", grup din Kazahstan, contra sumei de aproximativ 2 miliarde de euro, fapt ce l-a propulsat în fruntea celor mai bogaţi oameni de afaceri români.

Afacerea "Rompetrol" l-a adus pe Dinu Patriciu în atenţia justiţiei în anul 2005, în luna martie a aceluiaşi an începând urmărirea penală împotriva sa.

În toamna anului 2006, Dinu Patriciu, alături de alţi 11 inculpaţi (printre care Sorin Pantiş şi Sorin Roşca Stănescu), a fost trimis în judecată pentru delapidare, spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Conform dosarului, în calitatea sa de administrator la "SC Rompetrol SA", Patriciu şi-a însuşit în perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 milioane dolari, izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită, conform prevederilor legale în vigoare, bugetului de stat. Documentele specifică faptul că el ar fi încercat să piardă urma banilor respectivi prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie (nr. act juridic prin care o obligaţie veche este înlocuită cu o obligaţie nouă) între firmele din cadrului grupului "Rompetrol".

Totodată, Patriciu a fost acuzat că a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de "SC Rompetrol Rafinare SA", în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7 aprilie 2004 de 116 lei/acţiune, preţ la care a fost asigurat transferul unui număr de 1 miliard de acţiuni de la "SC Rompetrol SA" către "Saltville Ltd".

La 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat în acest dosar de Tribunalul Bucureşti, procurorii făcând apel.

După mai multe amânări, următorul termen al dosarului urmează a fi judecat peste aproximativ două săptămâni, la 2 septembrie anul curent.

După constatarea decesului lui Dinu Patriciu de către instanţă, aceasta va dispune citarea în proces şi introducerea în cauză a moştenitorilor fostului om de afaceri.

În cazul în care inculpaţii sunt găsiţi vinovaţi în acest proces, moştenitorii în cauză vor putea fi puşi să plătească eventuale daune.

Războiul pierdut cu Traian Băsescu

Dinu Patriciu i-a declarat "război" preşedintelui Traian Băsescu în anul 2005, convins fiind că în spatele dosarului "Rompetrol", din cauza căruia a petrecut o noapte în arest, stă omul cu cea mai înaltă poziţie în stat.

Punctul culminant al scandalului dintre cei doi a fost atins în anul 2009, în campania prezidenţială, când, din postura de mogul media (Patriciu deţinea mai multe cotidiene centrale, cumpărând "Adevărul Holding" în 2006), Patriciu l-a acuzat pe şeful statului că a lovit un copil în timpul campaniei prezidenţiale precedente, din 2004. În seara imediat următoare, imaginile cu pricina, prezentate de cotidianul Gardianul, au fost difuzate la toate televiziunile, iar Traian Băsescu l-a acţionat în instanţă pe omul de afaceri.

În primăvara anului trecut, Patriciu a pierdut definitiv procesul cu Traian Băsescu. Instanţa a arătat în motivarea deciziei că Dinu Patriciu a vătămat dreptul preşedintelui la onoare şi reputaţie prin afirmaţiile potrivit cărora acesta ar fi lovit un copil, chiar dacă, în aceeaşi argumentare, a admis faptul că acel copil a fost îmbrâncit de Băsescu.

Acuzaţiile anchetatorilor români aduse omului de afaceri Dinu Patriciu în două cauze, una la DIICOT, una la Parchetul Tribunalului Bucureşti, vor fi clasate cu privire la acesta, iar în cazul plângerilor făcute de el, procedurile vor continua doar la cererea moştenitorilor.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a precizat, ieri, că omul de afaceri Dinu Patriciu este vizat într-un dosar al structurii centrale, conform Mediafax.

Conform unor surse judiciare, faptele pentru care este vizat omul de afaceri în cazul de la DIICOT sunt de delapidare şi spălare de bani cu prejudiciu de peste 1 milion de euro.

Unul dintre avocaţii omului de afaceri a arătat la rândul său că dosarul în care era vizat Dinu Patriciu la DIICOT reprezintă un caz mai vechi, disjuns din "dosarul mare Rompetrol".

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. De mortuis nil nisi bene, in principiu... Da' chiar a murit insul? De unde se stie? A vazut cineva hoitul? Cica il ingroapa discret in Albion... De ce? N-avea cripta la Bellu? Nu si-a jertfit ficatul pe altarul national?

    PS

    Il cunosc personal pe jupin, destul de bine... Un ins labil, las, fara fond, mimetic si pretios fara baza. Un oportunist cu aere aristocratice, care evoca un trecut inzorzonat, uitind apartanentul de trei camere, tigarile BT, Dacia si meditatiile in urma carora putin au fost admisi... Eu il cred capabil de un bluf care nu se face... 

    1. Un portret foarte exact, scurt, cuprinzator si definitoriu.

      Felicitari! 

    7 apr 2004...cea mai tare zi la bvb ever...multumim dinu patriciu pt acea zi!in plus cu trz acelea incredibile, l- am cunoscut si pe tariceanu care intarziase la masa...ce vremuri!voiculescu, verestoy, srs...fara base...de aia nu l-a iertat!

    Nu a realizat nimic durabil. A tras sforile in politica si afaceri cu securisti, politicieni,companii, escroci si oportunisti de la tariceanu pana la omv.

    A cumparat petromidia cu 50 de milioane de dolari in conditiile in care aceasta avea de recuperat o creanta din libia de vreo 70 de milioane de euro. Prin sistemul SUVEICA a dus datoriile petromidia pana la aproape 700 de milioane de euro bani care au fost transferati logic pe firmele din strainatate din care a hranit functionarii si politicienii corupti din Romania, apoi cu suportul lui nastase si tariceanu s-a promovat celebra lege cu obligatiunile convertibile in actiuni(sac!). Investitiile asumate la Petromidia si VEga nu au fost relizate in totalitate. Sa gandit sa tipareasca actiuni in anii in care nu se permitea majorarea capitalului din reevaluari a pus un alt escroc international sa reevalueze aerul din depozitele goale de produse petroliere ale Vega si sa le aduca aport de investitii la Petromidia iar ca bomboana pe coliva tariceanu si fps au semnat o hartie prin care spuneau(minteau) ca patriciu a realizat investitiile asumate prin contractul de privatizare. Tot atunci a tras sforile cu OMV pentru preluarea la pret de nimic a rezervelor de petrol si gaze ale Romaniei impartind prada cu OMV care drept rasplata returnat actiunile rompetrol(25% cu bonus) si au ramas cu monopolul pietei carburantilor din Romania. 

    Actiunile RRC ale Vega primite in schimbul aerului din din rezervoare le-a folosit in cea mai celebra manipulare a pietei de capital din Romania sub nasul cnvm(sa vinzi in aceasi zi la 0.0116(valoarea nominala dinaintea majorarii si splitarii actiunilor pentru a nu inregistra pierderi fara aprobarea CA pentru acele operatiuni) si sa cumperi apoi la 0,06- 0.07 implicand in acea zi bvb, fonduri de investitii, banci, ziaristi, politicieni, investitori astfel incat la BVB sa tras stecherul din priza(se uitase ca ordinele la piata nu trebuiau sa aiba acces in acea prima zi de listare, iar cnvm a avut lipsa de reactie care a acoperit infractorii ca de obicei sub presiunea politicienilor. 

    Apoi a transferat prin credite de la banci si de la rompetrol toate activele petromidia lasand compania goala in momentul scadentei obligatiunilor. 

    Exitul catre kazahi transferul prazii afara (statul Roman nu a incasat nici un leu impozit) si impartirea ei ceea ce a facut ca cele 2-3 miliarde sa se evapore constant pana la 2-300 milioane. 

    A mai incercat sa dea o teapa bancilor cu afacerea Micro tepuid din nou mii de romani pe langa milioanele tepuite cu afacerea petromidia. 

    Si finalul dat de Dumnezeu. 

    Regula "mortul e de vina" s-ar putea sa nu functioneze pentru "partenerii de afaceri" in anii urmatori. 

    Ramane ceva durabil dupa aceasta poveste pentru Poporul Roman ?  

    Daca aflam ca a murit linistit peste zece ani in propria casa(castel) dintr-un domeniu de poveste din Romania sau pe o insula in Pacific dupa ce si-a facut testamentul catre natia pe care a uitat-o si de la care a luat totul fara sa dea nimic inapoi poate ca as fi apreciat cu rezerve viata lui Patriciu . Asa este doar un "Dinu Paturica" al anilor ce au urmat loviturii de stat din 1989. 

    Mai am o dilema unde va ajunge gol si fara un argint in palma ? In iad sau in rai ? 

    Am avut doi caini lupi foarte buni care m-au slujit intocmai aparandu-ma si latrand la hoti, la tigani, la caini, la pisici, la artificii ... la orice pericol incoltit in mintea lor. Cand si-au simtit sfarsitul au disparut fara urma parca au intrat direct in pamant sau zburat catre cer. I-am cautat zadarnic prin imprejurimi in zilele urmatoare nici o urma, nici un semn ... 

    1. si ajungem la celebrul "se stie ca...", din jumatati de adevaruri, trunchiate si distorsionate.

      Ati scris un mesaj lung. Sper ca afirmatiile din el sunt mai precise decat urmatoarea, dupa care m-am oprit din citit, pentru ca e falsa. Mi-am spus ca, daca ati inceput cu un neadevar, e lesne de imaginat continuarea. 

      "A cumparat petromidia cu 50 de milioane de dolari in conditiile in care aceasta avea de recuperat o creanta din libia de vreo 70 de milioane de euro." 

      Nu exista nicio legatura intre Petromidia si creanta libiana. Asta-i purul si simplul adevar.

      Indiferent daca l-am urat sau iubit pe Patriciu, zapada e tot alba si 1+1 fac tot 2. O chestie foarte greu de acceptat pentru multi dintre noi, faptul ca adevarul ar trebui sa aiba o valoare in sine, dincolo de simpatiile sau antipatiile noastre. 

    Constat ca epitetul "controversat" nu e tocmai propriu, lumea il injura unanim! De-aia il si inhumeaza in loc secret, ca pe Ibrahim Pasa, sa nu mictioneze posteritatea pe el... Sau sintem noi o adunatura de oameni rai?!?

    1. Cum spuneam, eu refuz sa cred ca a murit, asa ca imi permit, nu se aplica aia cu "de morti, numai bine"... Oricum, daca prin absurd a raposat, la cit era de zgircit, Caron nu-l duce, ramine la debarcader pe partea asta.

      Banuiesc ca n-are rost sa va rog sa dati macar doua-trei exemple din care sa rezulte zgarcenia fenomenala a lui Patriciu, nu?

      Evident ca nu. Asa cum scriam si mai sus, "se stie" ca era ingrozitor de zgarcit... 

      Mie mi-a dat, in 1991, 30000 de lei din cei 300000 datorati...

      Nu va suparati, dar o astfel de afirmatie - care nu poate fi nicicum verificata - n-are nicio valoare ca argument in sprijinul opiniei de mai sus.

      Stiti, eu sunt convins ca Patriciu a fost un ins foarte generos, pentru ca mie in 1991 mi-a dat inapoi 300000 desi-mi datora doar 30000.

      In absenta unor lucruri mai solide, probabil ca ramanem fiecare cu parerea lui. Oricum, buna gluma cu Caron, mi-a placut... 

      Sinteti domnu' Imre sau domnu' Rosca?!?

      prostii il injura unanim! Toate privatizarile au fost frauduloase. Dintre cei care au profitat unii au pierdut banii repede repede altzii au construit o afacere si au dat de lucru romanilor. Ce poat fi mai rau decat sa fii somer? Nu stiu daca a fost zgarici sau nu dar e sigur ca mii de oameni au avut de lucru de pe urma lui..

    In mormant nu iei cu tine, nici macar o paine...

    Dumnezeu sa-l pedepseasca ! 

    1. Eu zic ca Dumnezeu sa-l judece.Sa nu uitati ca unul din colaboratorii de baza a defunctului Patriciu incearca sa-si ascunda "fata" si acesta este unul din profitorii afacerilor sale ,se numeste candidatul la presidentie TARICEANU. Aducetiva aminte de cazul "biletelul" trimis de Tariceanu la Basescu.

      Oare o sa participe la inmormantare??? Rog presa sa-l urmareasca.

      O sa participe, in rol principal. Alaturi de mogul ar trebui ingropati si servitorii - SRS, Peter Imre, Tariceanu, Catavencii, basca niscai active, sa aiba faraonu' pe lumea ailalta...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb