Diplome pe bani

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 12 august 2008

Cătălin Avramescu

Au început prin a vinde spaţiul de pe peroanele gărilor şi din staţiile de metrou, unde s-au amenajat nişte chioşcuri oribile, care vindeau pe la începutul anilor 90 ţigări de contrabandă şi sucuri artificiale. Au continuat încasând comisioane de la vânzarea fabricilor de stat. Au vândut apoi, pe sub masă, proiectele de lucrări publice unor firme de familie, al căror unic echipament pentru cons-trucţia unei autostrăzi era un laptop. Au ajuns apoi să vândă parcurile, la metru pătrat, şi uzul faţadelor de pe bulevarde. Terenul extravilan şi licitaţiile de medicamente. Locurile în Parlament şi vilele protocolului de stat.

Aşa a făcut avere oligarhia din România. Procedeul nu are nimic de-a face cu capitalis-mul. Îi este, din multe puncte de vedere, diametral opus. E simplu: se ia ceva din patrimoniul public şi se îndeasă în buzunarele private. Iar când vine omul legii şi vrea să se şi uite în curte, ţipi că ai imunitate şi că eşti "demnitar".

A mai rămas ceva de dat? După ce au vândut mistreţii din pădure şi peştele din baltă, copiii din orfelinate şi licenţele pentru exportul de cereale, locurile de parcare şi dreptul de a "promova" imaginea Româ-niei, s-ar spune că n-a mai rămas mare lucru. Dar cu puţină ingeniozitate s-ar mai găsi ceva. Cum ar fi diplomele de facultate.

Pentru cei din afara sistemului învăţământului superior, am să vă explic cum func-ţionează schema. Totul porneşte de la bani (evident, pentru că tot acolo trebuie să se ajungă). În fiecare an se alocă bani de la buget pentru facultăţi. Un bun prilej de şantaj.

Câţi bani primeşte fiecare facultate? V-aţi gândi că aceas-tă sumă e calculată pornind de la importanţa şi calitatea facultăţii în cauză, de la nevoile efective de materiale şi cărţi, în fine, pornind de la consideraţii academice. Ei, dar de unde... Ceea ce contează, în esenţă, e numărul de studenţi. Se stabileşte o sumă per cap de student înscris. Aceasta variază în funcţie de specialitatea generală, dar media este undeva pe la 600 de euro anual, mai puţin decât cheltuieşte statul român, anual, cu un puşcăriaş.

Facultăţile primesc, aşadar, suma respectivă înmulţită cu numărul de studenţi înscrişi. Rezultă că pentru a supravieţui financiar, instituţiile de învăţământ superior trebuie să înmulţească pur şi simplu numărul studenţilor.

Ce legătură are asta cu învăţământul superior? - veţi întreba. De acord, nici una, dar aşa funcţionează schema. În beneficiul cui?

Mai întâi, în beneficiul unei mari mase de candidaţi care primesc astfel, de la guvernanţi, un fel de mită. Locuri la facultăţi la care, altminteri, nimic nu i-ar fi îndreptăţit să aspire. Locul lamentabil ocupat de universităţile româneşti în clasamentele academice trebuie explicat, în parte, prin acest mecanism de sporire artificială a dimensiunilor facultăţilor. Culmea absurdului: şi în acest an sunt oferite în facultăţi mai multe locuri decât sunt absolvenţi de liceu. Cu alte cuvinte, este mai dificil să te angajezi ca vânzătoare sau ca şofer de basculantă decât să intri la facultăţi care odată erau notorii pentru rigoarea cu care îşi selectau studenţii. Ieri, pe când "zapam", am văzut-o pe Magda lui Tolea spunând că vrea, la anul, să se înscrie la Drept...

Mai apoi însă, şi mai important, schema funcţionează în beneficiul unui grup restrâns care administrează învăţământul românesc. Transformarea facultăţilor în fabrici de diplome a coincis cu formarea unei pături care nu are nici un scrupul să paraziteze instituţiile universitare pentru a-şi rotunji conturile din bancă. Rigoarea academică a fost aruncată pe geam şi substituită cu un criteriu strict cantitativ. Ce a rezultat? Spre exemplu escrocherii cum e aceea a "cursurilor obligatorii" pentru angajaţi de tot felul din instituţiile de stat. Ştiaţi că o mulţime de instituţii dau bani grei la SRL-uri şi la "departamente" alese pe sprânceană pentru a organiza astfel de "cursuri"?

Se spune că politica este arta de a diagnostica greşit o situaţie şi de a aplica remediile eronate. Un exemplu l-am constatat ieri. Fostul ministru al învăţământului, Ecaterina Andronescu (PSD), are o idee despre cum s-ar putea îmbunătăţi organizarea bacalaureatului, acum dacă tot am ajuns să avem profesori în cătuşe şi elevi plimbaţi cu dubele Poliţiei. Aşa încât d-na Andronescu vrea organizarea bacalaureatului direct în facultăţi... Mă întreb, în această logică, ce mai urmează să organizăm acolo, pentru elevi? Cursuri de dirigenţie? Să strângem sticle şi borcane?

Soluţia corectă este alta. Revenirea la standardele şi practicile academice normale. Spre exemplu, organizarea unui riguros sistem de admitere. Renunţarea la finanţarea "per cap de student". Închiderea pseudo-departamentelor care acordă diplome pe bandă rulantă. Eliminarea locurilor cu taxă la facultăţile de stat, un alt mecanism de spoliere a studenţilor şi de transformare a universităţilor în tejghele de titluri profesionale. Altfel, diplomele pe bani le vom plăti cu toţii, scump, din propriile buzunare.

A mai rămas ceva de dat? După ce au vândut mistreţii din pădure şi peştele din baltă, copiii din orfelinate şi licenţele pentru exportul de cereale, locurile de parcare şi dreptul de a "promova" imaginea României, s-ar spune că n-a mai rămas mare lucru. Dar cu puţină ingeniozitate s-ar mai găsi ceva. Cum ar fi diplomele de facultate.

Pentru cei din afara sistemului învăţământului superior, am să vă explic cum funcţionează schema.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. super articol.adevarul gol-golut.felicitari

    Domnu profesor, v'a cam luat guritza pe dinainte. Atzi rostit niste adevaruri crunte... dar lamentabil, atzi gasit acaru' paun...madam andronescu... Hai sa vedem cine e marele campion in industria diplomelor... Numele de OPREA va spune ceva??? Ups atzi dat mingiuca prea potrivit la fileu pe un teren in care nici incepator nu suntetzi... Pai nea Mitica de la liga, pt care v'atzi fandosit ca nu meretzi cu el intr'un "proiect politic", e copilash mic pe langa nea Mitica de la Cuza Iasi. Ia vedetzi care e cea mai bogata universitate din ro. Ia vedetzi pe ce s'a facut averea, ia vedetzi cate "capete" scoate pe an pe la economice si drept, unde merg Magdele si senzualele... Valeleu ce prost atzi dat cu oistea'n gard... si mai pomenitzi de parcuri si de trotuare ce s'au dat pe sestache de la public la baietzii desteptzi... Pai toate astea poarta un nume coane Avramescule, le zice PD-L, ala de faci matale proect politic cu el fara nea Mitica...care mai sta o tura sa nu'tzi strice fasonu... rad si curcile...

    1. O vorba isteata adoarme intr-o ureche bleaga, si prea ti se vede PDSreaua printre randuri ca sa te ia cineva in seriosArticolul este excelent si temele vor trebui dezvoltate in campanie si pentru indivizi care inteleg mai greu avand tzeasta plina de idei fixe

      Pai zis eu komva ca articolu e prost? Dimpotriva, nici ca se putea mai potrivit... numai ke era despre ai vostri... si stii ce, eo nici n'am nevoie de dovezi ke ce zis eu e NOTORIU... eu confirmat ce'o tapetat conashu, numai ke eu i'am dat conashului numele pe care dsa LE'A OMIS...

    Doamna doctor Udrea, mare avocat specialist in geopolitica si apropiata a presedintelui Norvegiei este un alt exemplu dureros al modului in care PD-L se acopera de valori, ca sa nu vorbim de "succesuri" si "unii nu vrea sa vorbesc cu tine". Astia sunt cei mai tari universitari si progeniturile lor agramate care sunt platite din greu in schimbul a tot felul de servicii facute de companii "de stat" administrate candva de tatii si mamele PD-L-ului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb