• Recent, un grup de acţionari ai societăţii condus de Constantin Frăţilă a cerut Directoratului SIF Transilvania să nu cenzureze dreptul acţionarilor la desemnarea candidaţilor în Consiliu
SIF Transilvania (SIF3) nu aduce atingere şi nici nu restrânge dreptul vreunei persoane de a fi înscrisă pe lista candidaţilor pentru funcţia de membru ȋn Consiliul de Supraveghere al societăţii, se arată într-un comunicat al Directoratului SIF-ului din Braşov, postat ieri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu referire la conţinutul dosarului de candidatură pentru adunarea din 4 decembrie, când vor fi aleşi membrii board-ului.
Dar, SIF-ul face precizarea că evaluarea adecvării prealabile a candidaţilor la funcţia de membru în Consiliu - parte integrantă a dosarului de candidatură - este de competenţa Consiliului de Supraveghere al societăţii.
Este o reacţie faţă de solicitarea unui grup de acţionari ai SIF-ului, condus de Constantin Frăţilă, care este şi membru în board-ul SIF Transilvania, prin care se cere Directoratului societăţii din Braşov să nu cenzureze dreptul acţionarilor să-şi desemneze reprezenaţii pentru un post în Consiliul de Supraveghere.
Practic, grupul cere completarea ordinii de zi a AGOA cu două puncte, ce impun şi modificarea documentului intitulat "Condiţiile de eligibilitate pentru candidaţii pentru funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania şi conţinutul dosarului de condidatură", respectiv eliminarea din document a literei (iii) de la punctul 2 şi a Anexei 3, astfel încât să nu exceadă dispoziţiile Regulamentului ASF nr. 1/2019.
Este vorba despre o declaraţie pe proprie răspundere a candidatului care să ateste o serie de criterii privind competenţa sau buna reputaţie, ceea ce implică, între altele, ca acesta să nu fie condamnat sau urmărit penal in personam pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar-bancară, infracţiuni contra patrimoniului sau alte infracţiuni specifice domeniului economic/financiar, să nu i se fi refuzat, retras sau interzis dreptul de a desfăşura activităţi care necesită înregistrarea sau autorizarea de către o autoritate de reglementare etc. Anexa 3 este o declaraţie pe proprie răspundere privind infracţiuni penale prevăzute de legislaţia financiar-bancară.
În adresa de ieri a SIF Transilvania se punctează că documentul "Condiţiile de eligibilitate pentru candidaţii pentru funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania şi conţinutul dosarului de condidatură" are la bază diligenţa conducerii societăţii în aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă, în litera şi spiritul legii.
"Raportat la aspecte de ordin legal, facem precizarea că documentul în discuţie (...) respectă prevederile Regulamentulului ASF nr. 1/2019, ale Legii nr. 31/1991, ale Codului de Guvernanţă Corporativă al BVB, ale Regulamentului de Guvernanţă Corporativă aprobat la nivelul SIF Transilvania, precum şi ale politicilor şi procedurilor interne referitoare la evaluarea adecvării membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii cheie în cadrul SIF Transilvania, aprobate de către Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania în decembrie 2019", se arată în raportul SIF-ului.
De asemenea, SIF-ul face o serie de precizări menite să elimine orice greutăţi ce ar putea apărea la ȋntocmirea dosarului de candidatură.
Referitor la Declaraţia pe propria răspundere a candidatului din care să rezulte îndeplinirea cumulativă a criteriilor prevăzute de Regulamentul ASF nr. 1/2019, se menţionează că, detalierea din cuprinsul acesteia este, în fapt, esenţa proceselor şi procedurilor referitoare la adecvarea persoanelor evaluate, aşa cum aceasta este definită de art. 2 alin. 2 lit. a) din Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019 (adecvare - totalitatea calităţilor şi atributelor pe baza cărora o persoană este considerată a avea o bună reputaţie şi care are, în mod individual şi, după caz, în mod colectiv, împreună cu alte persoane, cunoştinţe, competenţe şi experienţă pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei; adecvarea acoperă, de asemenea, onestitatea, integritatea şi gândirea independentă a fiecărei persoane şi capacitatea acesteia de a aloca timp suficient pentru a-şi îndeplini atribuţiile).
"Evaluarea prealabilă a membrilor Consiliului de Supraveghere aleşi în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, împreună cu toată documentaţia privind candidatura, se transmite la ASF, în cadrul procedurii de evaluare şi aprobare a membrilor Consiliului de Supraveghere. Exercitarea efectivă a mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere ȋncepe de la data autorizării componenţei Consiliului de Supraveghere de către Autoritatea de Supraveghere Financiară", se arată în raportul SIF Transilvania" se mai arată în raportul SIF Transilvania.
Societatea va informa acţionarii cu privire la rezultatul evaluării prealabile individuale, printr-un raport curent ce va fi publicat pe site-ul SIF-ului ȋn data de 16 noiembrie 2020.
A.I.