Clasa politică din România trebuie să facă mai mult lobby în Parlamentul European pentru ca ţara să adere la spaţiul Schengen, crede Alain Schodts, directorul executiv al Camerei de Comerţ Belgia-Luxemburg-România-Republica Moldova (BEROCC).
Domnia sa a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Am fost întotdeauna un susţinător al accesului României şi Bulgariei la Schengen. Uniunea Europeană a ezitat să acorde accesul României la spaţiul Schengen în special din cauza unor aspecte legate de legislaţie, infrastructura, etc. Însă pentru investiţii şi comerţ accesul la Schengen este absolut necesar. Din martie România va adera la spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă, ceea ce reprezintă un prim pas, dar nu cred că este suficient".
Alain Schodts a adăugat: "Lipsa accesului terestru este o povară pentru companiile de transport. Bunurile trebuie să ajungă dintr-o ţară în alta cât mai rapid posibil, astfel încât timpul este esenţial în transport. Or, la graniţă se pierde mult timp".
Conform directorului BEROCC, printre inconveniente aderării României la Schengen se numără imigraţia.
"Dacă nu greşesc, în ultimii doi ani, România a avut un influx de peste 200.000 de persoane care lucrează în special în construcţii şi HoReCa. Sunt puţin îngrijorat deoarece, în momentul în care România va avea acces complet la Schengen, multe dintre aceste persoane vor încerca să plece. Aceşti imigranţi vin în mare parte din vechile colonii ale Marii Britanii. Nepal, Sri Lanka, India şi probabil vor dori să plece către vestul Europei, în ţări precum Germania, Franţa, Belgia şi în special în Marea Britanie. Or, guvernul trebuie să stimuleze oamenii pentru a-i ţine în ţară, pentru că lipseşte forţa de muncă. Nu este numai o problemă a României, ci este o problemă generală în Europa", a spus Alain Schodts. "De asemenea, cred că Guvernul României ar trebui să încurajeze românii să se întoarcă în ţară, cum se întâmplă în Polonia".
Potrivit directorului BEROCC, refuzul Olandei şi Austriei de a accepta România în Schengen nu a adus cele mai potrivit reacţii în ţara noastră.
"În opinia mea, clasei politice îi lipseşte motivaţia să promoveze România. Trebuie să vă promovaţi, să faceţi mult lobby la Bruxelles, în Parlamentul European. Când Olanda şi Austria au spus nu aderării României la spaţiul Schengen nu am văzut cele mai potrivite reacţii. Nu a fost un mod care să contribuie la formarea unei imagini pozitive în Europa. Trebuie să reacţionaţi, dar într-un mod pozitiv. Iar clasa politică din România trebuie să facă mai mult lobby la Bruxelles. Trebuie să faceţi treabă mai bună şi sunt sigur că accesul la Schengen va veni cât mai curând posibil", a spus Alain Schodts ieri, în cadrul conferinţei organizate de Consiliul Patronatelor ESG din România şi Camera de Comerţ Belgia Luxemburg România Moldova.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2024, 08:02)
Cum sa acționăm într-un mod pozitiv la un răspuns negativ? așa cum a reacționat președintele Iohannis?