• Finanţările alocate economiilor emergente ar putea fi retrase
Situaţia economiei mondiale este "cumplită", iar rata şomajului va creşte semnificativ, dacă nu vor fi luate măsuri suplimentare, a declarat ieri, la Geneva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de agenţiile de presă străine.
Potrivit spuselor sale, unele state se confruntă cu un "colaps fiscal" şi "există perspectiva reală ca finanţările să fie retrase din economiile emergente".
Ţările în curs de dezvoltare suferă de pe urma faptului că investitorii au părăsit pieţele cu risc din cauza crizei financiare globale. În aceste condiţii, FMI a acordat, în ultimele şase luni, împrumuturi în sumă de 55 de miliarde de dolari unor ţări printre care Ungaria, Ucraina, Pakistan şi Letonia.
Potrivit cotidianului Telegraf din Letonia, care nu citează vreo sursă, FMI ar putea opri plata ajutorului financiar către această ţară, din cauză că autorităţile plănuiesc să adâncească deficitul bugetar.
Dominique Strauss-Kahn le-a cerut guvernelor să adopte mai multe reduceri de taxe şi cheltuieli, adăugând că politica monetară "şi-a atins limitele", iar o redresare este posibilă în 2010, în funcţie de politicile implementate.
Strauss-Kahn a mai precizat: "Situaţia economică este extrem de îngrijorătoare şi dificilă. Asistăm la un prim regres economic după 50 de ani de creştere mondială".
FMI estimează o scădere cu 0,5-1% a economiei mondiale în 2009.
Forintul - în declin din cauza demisiei premierului Ungariei
Moneda Ungariei (forintul) s-a depreciat, ieri, semnificativ, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, premierul Ferenc Gyurcsany a declarat că demisionează, în condiţiile în care economia ţării va înregistra, în 2009, cea mai gravă recesiune din ultimii 16 ani. Forintul a scăzut cu 2,6% pe piaţa din Budapesta, la 308,62 unităţi/euro, acesta fiind cel mai redus curs de după 12 martie.
Analiştii susţin că demisia lui Gurcsany este un factor negativ pe termen scurt, întrucât alimentează incertitudinea politică din ţară.
Ieri, banca centrală a Ungariei a decis să menţină dobânda de referinţă la 9,50%, aşa cum anticipau economiştii.