Directorul Trezoreriei: "Următoarea emisiune Fidelis va fi în iulie"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 aprilie 2023

Ştefan Nanu a declarat: "Creşte economisirea pe maturităţi mai lungi. În această emisiune, scadenţa care a vândut cel mai bine a fost cea de cinci ani, şi la un preţ la care statul nu a adăugat nicio primă, spre deosebire de tranşa pentru donatori. Practic, la tranşele pentru euro am mers pe preţul pieţei".

Ştefan Nanu a declarat: "Creşte economisirea pe maturităţi mai lungi. În această emisiune, scadenţa care a vândut cel mai bine a fost cea de cinci ani, şi la un preţ la care statul nu a adăugat nicio primă, spre deosebire de tranşa pentru donatori. Practic, la tranşele pentru euro am mers pe preţul pieţei".

"Românii au peste 30 de miliarde de lei în titluri de stat", spune Ştefan Nanu

Următoarea emisiune de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei va fi în luna iulie a acestui an, a afirmat ieri Ştefan Nanu, Directorul general al Trezoreriei Statului din cadrul Ministerului Finanţelor, cu ocazia evenimentului ce a marcat listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a celei de-a unsprezecea oferte Fidelis.

Oferta publică iniţială a cuprins cinci emisiuni, două în euro şi trei în lei, dintre care una a fost dedicată donatorilor de sânge. Suma totală subscrisă a fost de 3,06 miliarde de lei, echivalentul a 50% din totalul subscrierilor în emisiunile din anul 2022 şi, totodată, 71% din totalul emis în anul 2021.

Ştefan Nanu a declarat: "Creşte economisirea pe maturităţi mai lungi. În această emisiune, scadenţa care a vândut cel mai bine a fost cea de cinci ani, şi la un preţ la care statul nu a adăugat nicio primă. Spre deosebire de tranşa pentru donatori. Practic, la tranşele pentru euro am mers pe preţul pieţei. De asemenea, foarte importantă este loialitatea şi faptul că populaţia devine foarte obişnuită cu aceste titluri de stat. Este de remarcat faptul că, în momentul actual, sunt peste 30 de miliarde de lei pe care românii îi au sub formă de titluri de stat. Sunt peste şase miliarde de euro, ceea ce este o sumă mare".

Conform directorului Trezoreriei, perioadele de subscriere ale următoarelor emisiuni Fidelis vor fi programate astfel încât să coincidă cu rambursări ale unor emisiuni anterioare, astfel încât banii să poată fi reinvestiţi.

"Deja ne-am făcut un plan cu băncile, pe care l-am discutat la sfârşitul anului trecut, în decembrie, ca să vedem cam cum ne-am putea aranja perioadele de subscriere pentru emisiunile Fidelis. Probabil aţi observat că, în cadrul perioadei de subscriere a acestei emisiuni, a avut loc o rambursare a unei emisiuni Fidelis din trecut. La fel se va întâmpla şi cu următoarea emisiune. Avem o rambursare în iulie şi vom încerca să acomodăm perioda de subscriere în aşa fel încât să fie în timpul acelei rambursări. Să lăsăm investitorii să reinvestească. Va fi undeva în iulie, nu putem spune exact perioada de subscriere. Apoi, probabil va fi o emisiune în septembrie şi cea din decembrie. La fel, în acea perioadă avem o rambursare, dar rămâne de văzut pentru că atunci suntem puţin constrânşi cu finalul de an. Rămâne să vedem care va fi exact perioada de subscriere. Vom avea un ritm trimestrial, dar nu la fix la trei luni, pentru că vom încerca cumva să acomodăm şi rambursările", a afirmat Ştefan Nanu.

În ultima emisiune Fidelis, emisiunile în euro, au maturităţi de un an şi cinci ani, cu dobânzi de 3,7% şi 5,85%. Subscrierile mult mai mari pentru tranşele în euro faţă de cele în lei pot fi explicate prin dobânda relativ ridicată pentru emisiunea cu scadenţa mai lungă şi perspectiva unor randamente real pozitive.

Tranşele în lei au maturităţi de un an şi trei ani, cu dobânzi de 6,7% şi 7,35%. Pentru tranşa donatorilor de sânge, cu maturitatea de un an, dobânda este de 7,7%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro. În procesul de subscriere nu s-au perceput comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Statul roman ramburseaza', de unde ramb urseaza cand au venituri 500 mld si cheltuieli 600 mld pe an?

    Poate dc printeaza BNR-ul niste bani electronici, care sa intre in cont la oameni(rambursare, poftim) si pe care statul spera sa-i ia imediat inapoi imediat prin fidelis, sa nu se vada ca iar au marit masa monetara si sa creeze iar iunflatie. 

    1. Statul colectează, redistribuie. Băncile produc inflația prin acordare de credit (print money out of thin air). Atât timp cât guguștiucii au încredere în viitor, se supraîndatorează și economia duduie.

    Romanii au banii blocati in promisiunea statului ca in viitor ii va plati prin supra taxarea populatiei si ridicarea altor costuri in piata.

    Statul promite "investitorilor" ca va lua de la "saraci" si le va plati dobanda datorata... pana cand nu va crapa piata saracilor sub povara costurilor din piata si micile afaceri prin restrangerea profiturilor. 

    s c cret 

    1. Zise un fost portarel care ducea sentintze judecatoresti de confiscare a locuintzelor in Italia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb