Discoteca laureaţilor "Premiului Nobel"

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 august 2011

Urmaşa conţilor Lennart Bernadotte de Wisborg şi Sonja Bernadotte, care s-au succedat la conducerea organizării reuniunilor laureaţilor "Premiului Nobel", contesa Bettina Bernadotte a preluat conducerea Consiliului fundaţiei organizatoare în anul 2008 (în fotografie, la deschiderea reuniunii de săptămîna trecută).

Urmaşa conţilor Lennart Bernadotte de Wisborg şi Sonja Bernadotte, care s-au succedat la conducerea organizării reuniunilor laureaţilor "Premiului Nobel", contesa Bettina Bernadotte a preluat conducerea Consiliului fundaţiei organizatoare în anul 2008 (în fotografie, la deschiderea reuniunii de săptămîna trecută).

Contesa Bettina Bernadotte (37 de ani) a deschis întâlnirea anuală a premiaţilor Nobel în economie, care s-a desfăşurat între marţi şi sâmbătă, pe insula Mainau (supranumită "Insula florilor") de pe lacul Constanţa (sud-vestul Germaniei), nu departe de castelul familiei, în tradiţia reuniunilor stabilită din 1951 de tatăl său, contele suedez Lennart Bernadotte de Wisborg (nepot al lui Gustav al V-lea al Suediei, cel care, la 1905, a fost primul rege suedez care a oferit Premiul Nobel), întâlnire unde Robert Mundell, câştigător în 1999 al Premiului Nobel pentru analiza sa în domeniul valutar, a opinat: "Nu cred că euro este în pragul prăbuşirii. Europa trebuie să meargă înainte, spre un echivalent al Statelor Unite".

Desigur, opinia nu trebuie scoasă din contextul acestei reuniuni remarcabile ca nivel ştiinţific şi intelectual, care a inclus călătorii cu vaporul pe lacul Constanţa, ţinând seama şi că, parţial, s-a adresat unui public de tineri studenţi cărora le-a fost oferită şi o seară de discotecă.

Cuvântul de deschidere al reuniunii de la Mainau a fost adresat, însă, de preşedintele Germaniei Christian Wulff, statul care joacă rolul cel mai important în lume, în secunda asta a crizei mondiale, iar concluziile finale au fost rostite de ministrul german al finanţelor Wolfgang Schäuble, ceea ce ne obligă să nu mai credem că opinia premiatului Nobel ar fi fost vreo pregătire pentru discotecă, ci că este foarte serioasă şi că trebuie tratată cu seriozitate, pentru că priveşte chestiuni mai mult decât serioase.

Ele sunt grave.

Să pariem pe euro, sau contra lui?

De pildă, dacă este să ne luăm după premiatul Nobel în valute, atunci n-ar trebui să pariem, la bursă, contra monedei euro.

Pentru că euro nu este "în pragul prăbuşirii".

În timpul ăsta, guvernul finlandez a propus ca activele statului grec să fie transferate într-o companie holding înregistrată la Luxembourg, care să le administreze ca garanţii pentru noi împrumuturi către Grecia, solicitare care dacă nu va fi satisfăcută, ar determina Finlanda să iasă din acordul pentru Grecia, declanşând o nouă rundă de haos pe pieţele financiare.

Austria, Olanda, Slovenia şi Slovacia au solicitări similare Finlandei, care, după cum dezvăluie o ştire Reu-ters de ieri, le-a formulat, încă din luna iunie, într-un plan prin care agenţia de privatizare a Greciei ar putea autoriza transferul de active către o companie holding din Luxembourg, proprietăţile urmând apoi să fie folosite drept garanţii pentru împrumuturi, limitând autonomia Atenei în privinţa administraţiei financiare şi privatizărilor.

Evident, Guvernul elen a respins ideea să ofere terenuri sau acţiuni deţinute de stat drept colateral pentru împrumuturi, ba chiar, a ameninţat, vineri, că ar putea renunţa la swap-ul de obligaţiuni necesar pentru derularea celui de-al doilea acord internaţional de salvare, dacă investitorii privaţi nu vor participa în proporţie de cel puţin 90%, renunţând la această operaţiune care i-ar fi scăzut datoria suverană cu un mizilic de 37 de miliarde de euro.

De, când ai o datorie de zece ori mai mare, depăşindu-ţi o dată şi jumătate Produsul Intern Brut şi când nu mai ai speranţă să-şi plăteşti creditul vreodată (iar Europa care te-a împrumutat ştie şi ea asta), nu te mai uiţi la mărunţişuri...

De altfel, ministrul polonez al finanţelor Jacek Rostowski i-a făcut "egoişti" pe finlandezi.

Statele Unite ale Europei

Dar, ministrul polonez al finanţelor Jacek Rostowski are nevoie de ceva cursuri de reciclare la laureatul "Premiului Nobel" Mundell, pentru că, ieri, a bătut câmpii cu graţie, în Gazeta Wyborcza, că euro şi UE se vor prăbuşi, dacă Germania nu se orientează corect la conducerea crizei.

Evident, "euro nu este în pragul prăbuşirii" prin pierderea suveranităţii economice a Greciei, dacă privim acest proces cu detaşarea lui Robert Mundell, ceea ce premierul Ungariei Viktor Orban, de asemenea cu nivel mai scăzut în domeniu, nu reuşeşte, declarând ieri că se confruntă cu "o situaţie foarte periculoasă" din cauza riscurilor extraordinare provocate de criza datoriilor din zona euro şi trebuie să reducă în continuare cheltuielile bugetare, pentru că nu vrea ca Ungaria să ajungă ca Grecia.

De ce?!

Adică, ce nu-i bine cu grecii?

Robert Mundell ne sfătuieşte:"Europa trebuie să meargă înainte, spre un echivalent al Statelor Unite".

Statele Unite ale Europei.

Pierderea suveranităţii economice a Greciei nu-i decât un pas spre Statele Unite ale Europei.

Ar fi bine dacă ar fi urmată de Ungaria.

Italia o va face.

Spania, Irlanda, Islanda, Portugalia...

Va exista momentul când ne vom bate să fim "admişi" în acest "cerc select" al Statelor Unite ale Europei.

Trebuie să îndeplinim un criteriu de performanţă la care avem talent: să ne îndatorăm până nu mai putem.

Destindeţi-vă!

Boc poate!

Propunerea premierului Franţei Nicolas Sarkozy şi a cancelarului Germaniei Angela Merkel pentru un "guvern economic european", este promisiunea că vom scăpa de Boc, prin însuşi talentul lui.

Omleta euro

Mundell are dreptate că euro nu se prăbuşeşte, căci, de pildă, directorul general al Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) Klaus Regling a declarat că riscul ca moneda euro să fie abandonată este zero, deoarece atât statele aflate într-o situaţie dificilă, cât şi cele solide au interesul să o păstreze, după cum scria ieri "Der Spiegel".

De altfel, premiatul Nobel pentru studiul influenţei informaţiilor asimetrice asupra pieţei, Joseph Stiglitz, a spus că "Este foarte greu să separi nişte ouă bătute", recunoscând că au loc discuţii dacă există "o modalitate optimă de destrămare a zonei euro".

Chestia cu ouăle bătute a spus-o imediat înainte să mănânce lângă "Inselhalle" (sala de conferinţe de pe "Insula florilor").

Poate să-i fi fost şi ceva foame...

"Informaţia simetrică" la inseparabilitatea ouălor bătute este că statele europene bătute de datorii nu se pot separa de euro să revină la monezi naţionale, ba chiar, cum lansează Stiglitz, mai avantajată ar fi Germania să se separe, pentru că atunci, marca germană s-ar aprecia.

Probabil că, în ciuda nemţilor şovini care protestează contra împrumuturilor acordate Greciei, Germania nu va părăsi, totuşi, "omleta euro".

Poate că-i este ceva foame...

Sunt bune investiţiile în acţiunile băncilor europene?

Fostul şef al US Federal Reserve Alan Greenspan, care a trăit 85 de ani fără nici un Premiu Nobel, a zis că "sentimentul general este că asis-tăm la liniştea de dinaintea furtunii", că zona euro se prăbuşeşte şi a dat şi explicaţia: "Germania şi Finlanda au o cultură bugetară disciplinată, în timp ce naţiunile sudice, precum Grecia, consumă dintotdeauna mai mult decât produc şi fac datorii".

De, bătrâneţea...

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute la conferinţa anuală a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming, că băncile europene cu probleme trebuie recapitalizate urgent, atrăgându-şi critici vehemente pentru acest " atac confuz şi nechibzuit" asupra băncilor europene.

Oficialii europeni consideră că, prin aceste declaraţii, Lagarde a demonstrat că nu înţelege dificultăţile actuale ale băncilor europene.

"Problema cheie este finanţarea. Băncile din unele ţări au avut probleme în ultimele săptămâni să obţină lichiditate".

Să ne traducem.

Adică, "Las-o naibii cu capitalizarea, nu contează că băncile mari europene sunt îngrozitor expuse cu obligaţiuni ale statelor falite, incapabile să-şi mai returneze datoriile, obligaţiuni care până acum erau considerate drept instrumente cu "risc zero" (iar acum sunt înalt riscante); noi vrem bani să cumpărăm şi mai multe obligaţiuni falite, pentru că alt-fel ni se destramă Zona, ce naiba, nu pricepi?!"

De, femeie...

Ultima oară era blondă.

Sfaturi pentru investitori

Dacă este să ne luăm după laureaţii "premiului Nobel", atunci trebuie să pariem pe euro şi să cumpărăm acţiuni la marile bănci europene. Dacă nu vă ajunge sfatul, atunci mai luaţi şi acţiuni la companii europene mari care au contracte bune cu statele cu cel mai mare grad de îndatorare din Europa.

Vă atrag, însă, atenţia, că dacă euro se prăbuşeşte iar UE intră în disoluţie, atunci laureaţii "Premiului Nobel" nu vă vor despăgubi, ci vor spune că au exprimat şi ei nişte opinii, înainte de discotecă.

Şi că ei, oricum, nu ne-au ferit de criză.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Laureatii Nobel nu sint creatorii sistemului.Ei sint creatii ale sistemului, mindria si premiatii lui, o generatie de mosi vinduta la kilogramul de stiinta sofisticata, la fel cu Alan Greenspan.

    Pariurile contra euro nu pot fi contrabalansate cu pariuri pe dolar si francul elvetian pare riscant.Aurul e ciudat.Shorturile mici si dese, cheia marilor succese.

    Sistemul monetar cu cel financiar se intrepatrund, se interconditioneaza,dar sunt diferite.De cand la baza sistemului de emisiune euro s-au pus, alaturi de aur si valute, devize constand in obligatiuni suverane, aceste datorii au grevat asupra valorii monedei. O devalorizare controlata a euro ar tempera criza. Aici o contributie are si Banca Reglementelor Internationale de la Basel care trebuia sa limiteze emisiunile pe baza de obligatiuni suverane. Vezi cresterea francului elvetian. Se stie ca sistemele financiare de transferuri lucreaza cu bani virtuali iar sistemele monetariste destinate exclusiv pietei de consum opereaza cu bani reali, palpabili.Numai ca prabusirea datoriilor suverane ( in bani virtuali) a facut sa creasca acumularea in bani reali (vezi Germania si Elvetia) ceea ce a impins BCE la emisiuni suplimentare, ajungandu-se pana la leasing aur. Adica s-a cam dat capra din mana pe cioara de pe gard ! Spuneti-le bogatilor asta !

    Articol de mare ziar. Romania va ingenunchia sa intre in Statele Unite Europene, "clubul select" al celui mai mizerabil comportament administrativ si cetatenesc din lume(la concurenta cu SUA). Tonul il dau foste puteri coloniale, obisnuite sa cheltuiasca peste ceea ce produc ele insele. Ce cautam noi acolo, noi care am fost dintotdeauna o colonie? Ne potrivim prin superficialiate, iar acela este un club al superficialitatii. Vom fi tratati drept ceea ce sintem - o colonie.

    Excelent articol, in nota obisnuita a lui Make, cu mare atentie pentru detalii, nuante si implicatii. Concluzia articolului este covarsitoare: daca mai sperati intr-o solutie salvatoare, in ceasul al doisprezecelea, din partea vreounui savant de renume mondial, renuntati! Nu ne asteapta nimic bun in viitorul apropiat.

    PS. La paragraful al treilea suna mai bine daca ati fi scris: Cuvântul de deschidere al reuniunii de la Mainau a fost adresat, însă, de Christian Wulff, presedintele Germaniei, statul care joacă rolul cel mai important în lume...etc. 

    Chestia cu decernarea acestor premii Nobel,este de fapt o gargara politica de "platit intr-un fel anume, un avantaj creat de un stat,altui stat,in diverse probleme,care nu au nimic comun cu spiritul Fundatiei Nobel"

    De salvat cine sa ne salveze,cand hotii,imbecilii,talharii,cozil e de topor conduc lumea si in speta statele lumii??? Cati conducatori de state,de guverne,de parlamente ati vazut sa fie supusii populatiei statului respectiv???Ei sunt lacomii,talharii,fariseii,excr ocii care dau sfaturi prostilor care-i aleg,doar atata.Nu mai avem cum sa indreptam situatia si din cauza faptului ca rata de inmultire a talharilor,lacomi,a excrocilor cu gulere albe,a mincinosilor din politica este catastrofal de mare si in continua crestere. 

    Parerea mea: doar un cataclism de proportii planetare mai salveaza lumea de tagma acestor nenorociti de conducatori si asta cu riscul ca ei sa inceapa ,sa se inmulteasca din nou,ca nu degeaba suntem fiinte dupa chipul si asemanarea Creatorului,dar in fapt mult prea prapadite,retardate,imbecile ca sa putem pricepe de ce ne-a creat Dumnezeu ,pe aceasta Planeta!!!  

    Preferam sa stam in miicimea noastra,neputincioasa si imbecila si sa trecem pe la fariseii de prin bisericiile lumii,unde sa pozam in credinciosi,ca este mai lesnea pentru noi cat si pentru lepadaturile care populeaza bisericile din toata lumea si care se inmultesc in ritm egal cu politicienii corupti si cu lacasurile de cult(mai ales in Romania). 

    Nu conteaza pentru prostimea din aceasta tara cine ne conduce,cine ne intermediaza gandurile noastre catre Creator,cine ne apara(politie,parlament,minist ere,mass-media,etc) cand totul se poate rezuma la o mita de doi bani,la un kg de zahar,unul de carne sau orice nimicuri!!! 

    un popor are acei conducatori pe care-i alege si ai reprezinta pe ei,in speta degeaba avem un Basescu si o parte din guvern de bun simt si responsabili,cand restul(opozitia) este o armata iresponsabila,mica,imbecila si neputincioasa in a accede pe cai legale spre Putere!!! 

    Nu Ceausescu trebuia impuscat la zid si asta pentru ca omul ala ne-a furat dar a si facut multe(nu aveam datorii externe-cea mai mare realizare,aveam piete de desfacere foarte mari,aveam dolarul si marca ,jos de tot,aveam locuinte cu chirie de nimic) ci toti acesti pseudo conducatori pesedisti,penelisti si pecisti,care prin lacomia si iresponsabilitatea de care au dat dovada,au nimicit toate avantajele "granarului Europei" si ne-au dus la pieire.Ce face Basescu este sa incerce sa ne scape si asta se vede foarte clar,dar.......cozile de topor comuniste impreuna cu tradatorii neamului si ma refer la liberali,ne vor terminati ca si poporul grec!!! 

    Avem 80% din mass-media si televiziuni vanduta politic si cu suflet cu tot,opozitiei si vrem democratie???Avem un CNA rahitic care semnaleaza nimicurile dar nici  

    un moment ceea ce este esential,televiziunile,ziarele ,abjecte care sunt vandute Satanei numita opozitia!!!!

    Si la numarul de imbecili din tara asta sunt sanse minime sa scapam,cumva !!!!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb