DISCOUNT DE 6% Fondul Proprietatea a luat 56,8 milioane euro pentru 1,11% din Petrom

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 20 mai 2013

Fondul Proprietatea (FP) a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom (SNP), din pachetul de 1,77% pe care intenţiona să îl cedeze, la un preţ cu 6% sub piaţă, încasând astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

"Numărul final al acţiunilor ordinare oferite este de 632.482.000 (acţiunile plasate), iar preţul pe acţiune este de 0,39 lei", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureţti (BVB).

Fondul Proprietatea a anunţat miercuri că vrea să vândă un pachet de 1,77% din acţiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din România, pachet estimat atunci la 445 milioane lei (102 milioane euro), în funcţie de ultima cotaţie bursieră. Fondul preciza că nu exclude să crească volumul de titluri în funcţie de condiţiile pieţei.

Totuşi, în cadrul operaţiunii Fondul a vândut doar 1,11% din titlurile OMV Petrom, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane lei).

Preţul la care Fondul a cedat acţiunile este cu 6% sub ultima cotaţie bursieră de joi, de 0,415 lei/titlu şi, totodată, cu 12,2% sub preţul dinainte ca FP să-şi anunţe, miercuri, intenţia de transfer.

La începutul anului trecut, cel mai mare acţionar al FP, fondul american de hedging Elliott Associates, a solicitat ca Fondul să vândă din participaţiile deţinute, iar banii să fie distribuiţi acţionarilor. Propunerea Elliott a fost aprobata de acţionarii Fondului Proprietatea în Adunarea Generală a Acţionarilor din luna aprilie.

Brokerii cred că preţul acţiunilor Fondului Proprietatea va fi susţinut în perioada următoare prin răscumpărările pe care Fondul le va derula cu banii pe care îi va obţine din vânzarea unui pachet de titluri reprezentând 1,77% din acţiunile OMV Petrom. "Fondul Proprietatea a spus miercuri, într-o teleconferinţă cu analiştii, că va folosi aceste fonduri pentru programul de răscumpărare. Foarte probabil, răscumpărările vor continua să ofere suport preţului din piaţă", a afirmat, săptămâna trecută, un broker citat de Mediafax.

În prima oră a şedinţei de vineri, acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,75%, iar titlurile OMV Petrom au urcat cu 1,18%.

Unii analişti sunt de părere că vânzarea pachetului din SNP vine şi pe fondul orietării Statelor Unite către gazele de şist.

OMV Petrom va investi 90 milioane euro pentru redezvoltarea zăcământului de la Oprişeneşti, Brăila

OMV Petrom va investi până la finalul anului circa 90 de milioane de euro în redezvoltarea zăcământului de ţiţei de la Oprişeneşti, judeţul Brăila, a anunţat vineri compania.

"OMV Petrom investeşte constant în tehnologii noi şi în metode secundare de recuperare pentru redezvoltarea zăcămintelor mature din România în vederea îmbunătăţirii ratei de recuperare de ţiţei

şi gaze şi a stabilizării nivelelor de producţie. În acest fel putem să prelungim durata de exploatare a zăcămintelor, cu impact pozitiv asupra furnizării de energie pe termen lung pentru România", a declarat într-un comunicat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activităţile de explorare şi producţie.

Oprişeneşti este un zăcământ matur de ţiţei, exploatat de aproape 50 de ani, a cărui producţie zilnică reprezintă circa 2% din producţia totală de ţiţei a OMV Petrom în România. Redezvoltarea acestuia are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare totale de hidrocarburi de 8 milioane barili echivalent petrol (echivalent cu circa 30% din producţia anuală de ţiţei a OMV Petrom în România), prin forarea de sonde suplimentare, represurizarea prin injecţia de apă, modernizarea echipamentelor şi implementarea de tehnologii noi.

Proiectul de redezvoltare Oprişeneşti vizează forarea a 30 de sonde, utilizând injecţia de apă şi staţii de injecţie de înaltă presiune. De asemenea, proiectul include construirea unei staţii de tratare a apei, care va reduce semnificativ emisiile de gaze în atmosferă şi sursele de poluare, precum şi construirea unei reţele noi de conducte transport şi a trei staţii noi de pompare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb