Discursul preşedintelui ASF la evenimentul prilejuit de listarea compania Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti

D.R.
Piaţa de Capital / 12 iulie 2023

Discursul preşedintelui ASF la evenimentul prilejuit de listarea compania Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară , domnul Nicu Marcu a rostit astăzi un discurs, în cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori Bucureşti, eveniment prilejuit de listarea companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori, informează asfromania.ro.

"Dacă s-a afirmat public că listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă un succes istoric, eu prefer să proiectez spre viitor această reflecţie diacronică, spunând că evenimentul ar putea marca începutul unei epoci. O epocă de maturizare economică a ţării noastre, o epocă cu provocări geopolitice mondiale dramatice, dar şi cu oportunităţi economice inedite. De noi depinde ca această epocă să fie una de dezvoltare durabilă, de responsabilitate instituţională democratică şi colaborare internaţională în spiritul valorilor pieţei libere. Privit din această perspectivă, eu cred că succesul listării Hidroelectrica trebuie celebrat ca rezultatul unei munci în echipă. Este vorba despre o echipă care a ştiut să mobilizeze competenţele financiare şi energia creativă a actorilor economici de anvergură locală sau globală, a organizaţiilor internaţionale şi a instituţiilor din domeniu. Pe lângă această echipă, trebuie felicitată mass-media pentru transparenţa relatărilor, dar şi analiştii economici pentru instructiva lor reflecţie teoretică. Mulţumiri se cuvin a fi aduse, de către noi toţi, miilor de cetăţeni români, pentru încrederea acordată, cu această ocazie, pieţei autohtone de capital, în viitorul prosper, liber şi ecologic al ţării lor, a afirmat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Finaciară.

,,Dincolo de importanţa sa financiară pentru ţara noastră, listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti a constituit şi un examen de maturitate al instituţiilor româneşti, în raport cu valorile democratice asociate libertăţii pieţei. Strategia listării exclusive a Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti a fost reţinută într-un context decizional caracterizat de transparenţa dezbaterilor publice, de dialectica constructivă a reflecţiei economice exprimate în media, dar şi de mobilizarea exemplară a unei expertize financiare de cel mai înalt nivel. Claritatea, coerenţa şi consistenţa dezbaterilor a făcut ca evenimentul să mobilizeze interesul investitorilor şi să acrediteze ideea fiabilităţii normative.Încrederea în opţiunea iniţială a ASF, privind listarea Hidroelectrica, onorează în mod particular instituţia noastră şi o consider o generoasă mărturie de apreciere publică a muncii depuse de noi. Este vorba despre o mărturie cu care ne mândrim, dar care ne obligă, ca instituţie, să continuăm a încuraja dinamica pozitivă a pieţei româneşti de capital. Aşa cum se ştie, dincolo de eforturile de control şi reglementare a comportamentului marilor actori financiari, protejarea micilor investitori din piaţa de capital este o prioritate pentru noi. Această prioritate nu poate fi decât complementară cu dezvoltarea pieţei române de capital şi în special a Bursei de Valori Bucureşti. Astfel, cum de-a lungul timpului am subliniat în poziţiile publice ale AS. Oferirea unui pachet de acţiuni Hidroelectrica cât mai mare investitorilor rezidenţi va contribui la mărirea atractivităţii pieţei locale". În plus, "listarea exclusivă a Hidroelectrica pe piaţa locală de capital poate conduce la accesul mai facil al fondurilor de investiţii pentru plasamente substanţiale realizate la BVB, precum şi la susţinerea activităţii participanţilor din sistemul bursier local", a adăugat Nicu Marcu.

,,Onorată de succesul listării Hidroelectrica, vă asigur că Autoritatea de Supraveghere Financiară va continua să lucreze astfel încât acest eveniment să nu fie doar un succes izolat, ci începutul unei epoci de dezvoltare a pieţei româneşti de capital. Nu întâmplător, toate cele cinci direcţii strategice ale instituţiei noastre, pentru perioada 2023-2025, structurează şi orientează câmpul nostru de acţiune instituţională în acord cu acest obiectiv ambiţios.FTSE Russell, unul dintre cei doi lideri mondiali în crearea şi furnizarea de indici bursieri, a promovat România, începând din septembrie 2020, la statutul de piaţă emergentă secundară. Statutul asigură României o mai mare vizibilitate la nivel mondial şi conduce la atragerea de noi categorii de investitori care nu investeau în pieţele de frontieră. ASF apreciază că există un interes sporit din partea investitorilor instituţionali pentru realizarea de investiţii pe piaţa de capital autohtonă, aceşti investitori având acces la infrastrucutra financiară din România.Listarea Hidroelectrica pe piaţa de capital din România creează posibilitatea ca această societate să fie avută în vedere, alături de alte societăţi listate la bursă, pentru a fi înscrisă în lista societăţilor ce sunt incluse în indicii de referinţă publicaţi de furnizori consacraţi, crescând vizibilitatea acesteia pentru investitori, cu efecte benefice asupra posibilităţii sale de finanţare prin intermediul pieţei de capital", a precizat Nicu Marcu.

În acelaşi timp, apreciem că îndeplinirea criteriilor pentru piaţa emergentă MSCI va creşte vizibilitatea şi promovarea pieţei de capital din România, având în vedere calitatea acestuia de lider la nivel global în furnizarea de instrumente care oferă suport pentru adoptarea deciziilor de investiţii.Nu trebuie să uităm că noile oportunităţi vin cu noi provocări. Succesele şi excesele nu rimează doar pentru poeţi. Tensiunile geopolitice, creşterea asimetrică a pieţei de capital sau digitalizarea incompletă pot aduce lotul lor de riscuri, anxietăţi şi eşecuri. Pentru a face faţă acestor provocări, trebuie să fim pregătiţi pentru noi eforturi normative. Asigurarea stabilităţii pieţelor financiare nebancare şi gestionarea eficientă a riscurilor devin priorităţi indiscutabile. Expunerea la riscurile privind integrarea factorilor de mediu, sociali şi de guvernanţă, precum şi rezilienţa operaţională a infrastructurilor şi operatorilor economici sunt dublate de riscurile actuale generate de contextul macroeconomic şi geopolitic. Integritatea şi încrederea în pieţele financiare nebancare din România devin astfel condiţii esenţiale pentru a permite investitorilor să activeze într-un mediu financiar transparent şi sigur. Dat fiind că economia globală şi implicit cea naţională traversează perioade de vulnerabilităţi inedite ale sistemului financiar şi de provocări proteiforme la adresa stabilităţii acestuia, integritatea şi încrederea în pieţele financiare reglementate şi supravegheate de Autoritate reprezintă condiţii intrinseci pentru buna funcţionare a pieţelor financiare. Aşa cum aminteam anterior, "Consolidarea convergenţei în materie de supraveghere reprezintă un obiectiv-cheie în cadrul activităţii ASF şi include atât aplicarea consecventă a reglementărilor naţionale şi europene, cât şi supravegherea eficientă a aplicării acestora", a afirmat Nicu Marcu.

În încheiere, reiterez ideea potrivit căreia succesul listării Hidroelectrica poate reprezenta începutul unei noi epoci pentru piaţa de capital din România. O epocă de creştere şi maturizare financiară şi consolidare normativă în acord cu exigenţele dezvoltării durabile ale economiei globale. O epocă în care suntem chemaţi să facem împreună istorie, nu doar să celebrăm dinamici ce flatează, mai mult sau mai puţin, orizontul nostru de aşteptare. Să ne promitem, aşadar, că nu vom ezita să ne revedem, în calitate de parteneri şi prieteni, cu ocazia altor viitoare succese pe care evoluţia pieţei româneşti de capital ni le promite azi", a conchis Nicu Marcu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La brutarie.

    1. De ce? Pe piata de capital ASF o avut o activitate buna.

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb