DISCURSUL PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU ÎN PARLAMENT Competitivitate, creşterea productivităţii - cuvinte de ordine înainte să intrăm în zona euro

Ziarul BURSA #Politică / 8 martie 2012

Competitivitate, creşterea productivităţii - cuvinte de ordine înainte să intrăm în zona euro

Economia competitivă şi creşterea de productivitate trebuie să fie cuvintele de ordine înainte de a intra în zona euro, consideră Traian Băsescu. Şeful statului a spus că respectarea criteriilor de la Maastricht nu este suficientă pentru a fi bine ancorat în zona euro, el adăugând că a văzut multe state aflate în dificultate care au îndeplinit aceste criterii, respectiv Grecia, Spania, Portugalia şi Italia.

Potrivit afirmaţiilor sale, nu este suficient, în acest sens, să existe un deficit de sub 3 la sută, un grad de îndatorare de sub 60 la sută şi o inflaţie de circa 2,5 la sută. "Dincolo de aceste criterii obligatorii, viaţa ne-a arătat că un stat care nu are o economie performantă, o economie competitivă nu rezistă în zona euro", a atenţionat acesta, adăugând că obiectivul în perioada imediat următoare trebuie să fie reanalizarea şi creşterea performanţelor economiei de stat.

"Marii trasportatori, fie că vorbim de Transgaz, unităţile de căi ferate, marii producători de energie, Romgaz, Hidroelectrica, hidrocentralele, toate trebuie să devină competitive din punc-tul de vedere al producţiei", a susţinut şeful statului.

Potrivit afirmaţiilor sale, fără competitivitate în sectorul de transport, în sectorul energie nu există nicio şansă să se trăiască bine în zona euro, lecţie care este învăţată acum vechii membri ai zonei euro.

El a spus că programul pe care România îl are cu FMI, cu Banca Mondială şi cu Uniunea Europeană vizează, în această perioadă, o prioritate în eficientizarea economiei de stat, fie că este vorba despre management privat şi, implicit, depolitizat, fie că este vorba despre vânzări de pachete minoritare de acţiuni pentru a crea resursele financiare necesare modernizării Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi a altor mari companii. "Economie competitivă şi creştere de productivitate trebuie să fie cuvintele de ordine înainte de a intra în zona euro, altfel simpla atingere a criteriilor de la Maastricht nu rămâne decât o înşelătorie pe care ne-o adresăm nouă înşine. Nu vom rezista, nu vom fi competitivi în zona euro dacă nu suntem competitivi şi economic, nu numai din punct de vedere al deficitelor, gradului de îndatorare şi inflaţiei", a arătat Traian Băsescu.

El a mai spus că România are nevoie de o economie extinsă, consolidată, cu ramuri prioritare. "Ne trebuie ramuri prioritare, pe care să le dezvoltăm şi cu care să fim printre campioni", a spus preşedintele, dând ca exemplu agricultura, turismul şi minieritul.

Băsescu: Redeschideţi mineritul care a devenit rentabil! Nu discut eu condiţiile comerciale

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, ieri, Parlamentului, să acorde atenţie creării de locuri de muncă, el sus-ţinând în acest context "redeschiderea" mineritului, care a devenit rentabil, precizând însă că el nu discută condiţiile comerciale. Traian Băsescu a explicat că nu este rolul său să discute condiţiile comerciale, respectiv dacă România are bani pentru aceasta sau dacă trebuie investiţii străine.

El a spus că aceasta este o variantă de creare de locuri de muncă.

"Acesta este adevăratul aur al unei societăţi- locurile de muncă", a spus preşedintele. "Nu vom fi capabili să susţinem sistemul de pensii dacă ră-mânem cu 6 milioane de pensionari şi 4 milioane şi jumătate de oameni care au locuri de muncă. Trebuie să aducem numărul locurilor de muncă la nivelul numărului parlamentarilor", a spus preşedintele, subliniind că locurile de muncă reprezintă "elementul fundamental" al prosperităţii României.

Traian Băsescu i-a îndemnat pe parlamentari să verifice planurile Guvernului de creare de locuri de muncă. "Daţi atenţie problemei creării de locuri de muncă şi, fiind singurii care controlează Guvernul, chemaţi-i să vă prezinte planurile de creare de locuri de muncă", a adăugat preşedintele.

"Aveţi de ce să fiţi optimişti; România nu va face paşi înapoi"

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, ieri, parlamentarilor că au motive să fie optimişti, el subliniind că "România nu va face paşi înapoi chiar dacă Europa va fi în recesiune în a doua parte a anului". Preşedintele a spus: "Eu cel puţin încerc să vă trans-fer ceea ce simt fiind în deplină cunoştinţă de cauză. Aveţi de ce să fiţi optimişti! România nu va face paşi înapoi, chiar dacă în zona euro va fi recesiune în partea a doua a anului".

Băsescu a menţionat că există riscul ca state din UE să fie afectate de recesiune în a doua parte a anului, ceea ce va avea efecte şi asupra românilor. "Vă pot spune că nu ne va fi uşor, dar nu ne va fi atât de greu cum ne-a fost în 2009, 2010, 2011, pentru că suntem mult mai bine pregătiţi să facem faţă acestui proces care eventual se va produce", a spus preşedintele.

"Vă asigur că avem motive de optimism, ştim ce avem de făcut, am acumulat o experienţă a unei crize grele şi suntem bine pregătiţi să facem faţă unei eventuale recesiuni care s-ar instala în zona euro în partea a doua a anului", a spus şeful statului.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a apreciat că "România nu-şi poate vedea evoluţia viitoare şi securitate din punctul de vedere al speranţei de prosperitate decât în interiorul UE, alături de statele UE". "Iar din punctul de vedere al securităţii naţionale, cea care vizeză integritatea şi securitatea noastră, parteneriatul cu SUA rămâne un pilon de bază al politicii noastre", a mai spus el.

"Recomandarea mea este ca Parlamentul să adopte repede şi integral Tratatul de guvernanţă"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că recomandarea sa este ca Parlamentul să adopte cât mai repede şi în integralitate Tratatul de guvernanţă fiscală, pe care el l-a semnat săptămâna trecută la Consiliul European. Domnia sa a explicat: "Plecând de la premisa că acest tratat poate fi adoptat, după care ţara să pună rezerve ce prevederi din el îi intră în vigoare imediat şi ce prevederi le lasă să intre în vigoare după ce devine stat membru euro, recomandarea mea este ca Parlamentul să îl aprobe integral cu intrare integrală în vigoare. Pentru că în mod cert o astfel de abordare va obliga România să devină performantă, la o dezvoltare durabilă, nu generată de împrumuturi cu dobânzi mari".

El a adăugat că Parlamentul trebuie să ratifice Tratatul cât mai repede. "Dincolo de demagogia politică, am convingerea că România a făcut un lucru bun semnând acest tratat, iar dumneavoastră veţi face un lucru şi mai bun adoptând acest tratat repede", a spus Băsescu.

El a evidenţiat că Tratatul nu va intra în vigoare decât în ultimă instanţă la 1 ianuarie 2013, fiind foarte probabilă ratificarea lui mai devreme din partea a 12 state din zona euro: "Rugămintea mea este să îl ratificăm repede, pentru că va fi un semnal al voinţei politice (...) Este, cred eu, abordarea pe care trebuie să o avem, pentru că ea sună ca o asumare, îmi asum să fiu un bun european, să am o economie performantă, să fiu responsabil cu cheltuirea banului public. O astfel de asumare va face din România o ţară nu numai respectată, ci care îşi creează şi premisele să devină performantă (...) Cred că tratatul este un pas înainte, pe care România nu are dreptul să îl facă pe jumătate, trebuie să contribuim la consolidarea europeană".

Totodată, el a reiterat că în forma iniţială tratatul fusese gândit pentru statele zonei euro, iar apoi, la presiunea iniţiată de România, susţinută şi de Polonia, s-au făcut modificările pentru a include şi statele non-euro. "Singurele modificări făcute au fost legate de două prevederi: ca şi statele non-euro să poată semna tratatul şi să participe la decizile euro atunci când le pot afecta şi pe ele, iar punctul doi: ca statele care au gradul de îndatorare sub 60% să poată merge cu un deficit structural până la 1%", a spus preşedintele.

El a adăugat că România nu va avea o problemă de stopare a propriei dezvoltări prin asumarea acestor parametri, deoarece are o datorie mică, sub nivelul de 60%. Totodată, el a arătat că în UE există încă de anul trecut şi unele măsuri de disciplinare bugetară valabilă pentru toate statele membre: pachetul de guvernanţă "six pack", cu cele şase norme aprobate de PE în baza cărora au fost sancţionate deja mai multe state UE, însă nu şi România. Preşedintele a mai menţionat şi Pactul euro plus, agenda UE 2020, instrumentul numit "semestrul european".

Şeful statului şi-a exprimat din nou şi convingerea că pentru a face faţă globalizării, UE trebuie să ajungă la o mai mare integrare economică şi fiscală, la crearea Statelor Unite ale Europei.

Un număr de 25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, dar fără Marea Britanie şi Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede în principal reglementări fis-cale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.

Băsescu: Am semnat eu Tratatul de guvernanţă fiscală pentru că aşa prevede Constituţia

Preşedintele Traian Băsescu a explicat, ieri, că el a semnat Tratatul de guvernanţă fiscală din cadrul UE, întrucât Constituţia prevede că şeful statului încheie tratatele internaţionale. Preşedintele Băsescu a menţionat că a văzut că sunt "domni din opoziţie" care au criticat faptul că el, şi nu premierul a semnat tratatul. Traian Băsescu a explicat că el a semnat documentul întrucât Constituţia României prevede că şeful statului încheie tratatele internaţionale. Conform articolului 91 din Constituţie, "preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil". "Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege", mai stabileşte Constituţia.

Băsescu: Acoperim doar 20% din nevoile de transmisie de date, fiecare e stăpân pe fibra lui optică

Preşedintele Băsescu a declarat, ieri, că România are o capacitate de transmisie de date mult mai mare decât cea pe care în mod real o utilizează, din cauza separării infrastructurii, arătând că este o vulnerabilitate în cheltuirea banilor publici şi că a abordat problema în CSAT. Traian Băsescu a spus: "Deşi avem un sistem foarte modern, cu viteză mare de transmisie a datelor, suntem o ţară în care fiecare e cu infrastructura lui. Electrica are propria ei fibră optică, la calea ferată propria fibră optică, la Ministerul Educaţiei propria fibră optică, la Transelectrica propria fibră optică şi, uite aşa, în momentul de faţă, deşi am putea acoperi 57% din nevoile de transmisie de date din mediul rural către oraş, în orice direcţie, acoperim doar 20%, pentru că fiecare suntem stăpâni pe fibra lui optică. Este o problemă pe care am abordat-o în CSAT, este o problemă pe care am transferat-o Guvernului". El a spus că, din cauza "separării, segregării infrastructurii de transmisie", România are acum o capacitate de transmisie de date mult mai mare decât cea pe care, în mod real, o utilizează.

Şeful statului a explicat: "Dacă discutăm de industria IT ca o şansă pentru România, credeţi că ştie cineva ce softuri, ce echipamente se achiziţionează de către fiecare minister, de către fiecare primărie, de către fiecare Consiliu Judeţean? Acest lucru trebuie pus urgent sub control şi generată o politică de achiziţii de softuri de echipamente, de infrastructură pentru a putea utiliza şi pune la dispoziţia populaţiei cel mai modern mijloc de comunicare".

Băsescu a mai spus că este "o vulnerabilitate" din punctul de vedere al modului în care s-au utilizat banii publici şi ea va trebui corectată, fie prin analiza Parlamentului, fie prin decizii ale Guvernului, fie printr-o soluţie de cooperare între cele două instituţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb