DISEMINAREA INEGALĂ A INFORMAŢIILOR  Călcarea festivă a principiilor

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2011

Pe coperta prezentării Fondului Proprietatea, înmânate analiştilor caselor de brokeraj de către "Franklin Templeton", în cadrul întâlnirii din 10 ianuarie, este scris: "Prezentare pentru investitori - Fondul Proprietatea", având, tot pe copertă, sigla Fondului Proprietatea şi a "Franklin Templeton Investments".

Pe fiecare pagină a documentului scrie: "Doar pentru uzul Brokerilor/Dealerilor şi Investitorilor Instituţionali. Nu este permisă distribuţia publică".

Este o foarte originală concepţie despre transparenţă.

Bănuim că aşa este în America - tratamentul egal al investitorilor înseamnă să-i împarţi în două categorii şi să-i informezi numai pe cei instituţionali.

Adică nu-i de ajuns că nu este clar dacă Fondul Proprietatea şi-a limpezit valoarea activului, nu este clar dacă mai este sau nu un instrument de despăgubire, nu este clar dacă îndeplineşte cu adevărat criteriile de listare la Bursă, nu este clar de ce dis-pune de un statut deosebit de SIF-uri (de exemplu), toate astea nu sunt de ajuns; nu, mai era nevoie şi să aplice principiile de transparenţă şi protecţia investitorilor într-un mod într-atât de original, încât să le calce cu totul în picioare.

Bănuim că suntem prea ţărani ca să putem pricepe principiile înalte ale pieţei din America şi că, de aceea, nu vom reuşi niciodată să declanşăm o criză financiară mondială.

Bursa de Valori Bucureşti tolerează încălcarea propriilor regulamente, în plin moment festiv?

De ce nu?!

N-a făcut-o şi la Rompetrol?!

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. daca la seminarul din 17 ianuarie ar fi fost si cineva de la ziarul dvs ar fi vazut ca exact aceleasi informatii erau disiminate, in limba romana, mai pe intelesul tuturor, si personelor mai putin educate. Nu mai comentam ca nici unele din ele nu erau vreu secret, si ca erau cuprinse integral in documentele publice de listare, dar cins sa citeasca prospectul la un ziar bursier?

    1. foarte adevarat dumitre. E mi usor sa ataci, cand trebuie sa umpli un ziar, decat sa te documentezi.

      Explica Dumitre.Informatia nu era destinata numai brokerilor si investitorilor institutionali?

      Aveti, in editia de astazi, 12 pagini dedicate Fondului Proprietatea, incluzind informatiile procesate din Prospectul de listare, astfel ca ironia dumneavoastra tine de superficiala judecata.

      Pe de alta parte, la reuniunea la care ne reprosati ca n-am fi fost reprezentati,au fost invitati numai brokeri si analisti, fiind exclusi ziaristii - din nou, ne judecati cu superficialitate (daca nu cu ostilitate). 

      In sfirsit, ca sa raspund si intrebarii de la Opinia nr.3,informatia pe care se bazeaza articolul meu este corecta - documentul distribuit acolo, poarta precizarea diseminarii discriminatorii pe fiecare pagina. In aceste conditii, devine nesemnificativ daca informatia din acel document ar fi aceeasi cu aceea deja publicata, cit timp interzice explicit: "Nu este permisă distribuţia publică". 

      Este prea subtil?

      oameni buni problema e ca statul a extras 400 de milioane de euro de la Romgaz. Cine pina acum nu a auzit de FP...

      Lucrand PE modelul clik sau cancan, pregatirea jurnalistilor "financiari" lasa mult de dorit. Ce sa inteleaga Make, diferentle dintre prezentarea pentru investitori institutionali (si in esenta cu o anumita pregatire) si retail care poate havar n-are ce inseaman EV/EBITDA spre exemplu si care poate intelege cu totul altceva din material. Make NU TE LASA!!!!

      Make, in general scrii cel mai bine de bursa (din bucuresti, fie)

      Fa rost de prezentarea aceea, vorbeste cu orice analist mediu si vezi daca are cumva opinia ca a primit vreo informatie confidentiala. 

      Romania va creste atunci cind cultura economica a tuturor, inclusiv a cititorilor va creste. (ps deci si a jurnalistilor).

      Bafta ca nu e grav, bursa sa avem ca de scandaluri sigur vom avea parte 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb