Disperare, neputinţă şi revoltă la Banca Naţională a Poloniei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2022

Disperare, neputinţă şi revoltă la Banca Naţională a Poloniei

"Lucrurile au luat-o razna. Şedinţa Consiliului de Politică Monetară de la începutul lunii octombrie a fost paiul care a rupt spatele cămilei". (Wojciech Stepien, analist BNP Paribas)

Călin Rechea

În ciuda celei mai mari rate a inflaţiei din ultimii 26 de ani şi a aşteptărilor de pe piaţă, Banca Naţională a Poloniei (BNP) nu a majorat dobânda de intervenţie la ultima şedinţă de politică monetară, care a avut loc la începutul lunii.

Probabil că autoritatea monetară, chiar şi fără presiuni politice implicite sau explicite, în condiţiile apropierii alegerilor generale pe fondul unor probleme economice tot mai mari, crede cu adevărat că inflaţia se va reduce, printr-un miracol, de la sine.

Poate că oficialii BNP au crezut că decizia va fi urmată şi de reducerea presiunilor asupra costurilor de finanţare ale guvernului pe termen lung, însă reacţia pieţelor a fost cu totul alta.

Randamentul obligaţiunilor de 10 ani a atins un nou maxim al ultimelor două decenii, în condiţiile în care au înregistrat cea mai rapidă creştere din lume. Închiderea din 21 octombrie 2022 arăta un nivel de 8,7% (vezi graficul), după o depăşire a pragului de 9% în timpul şedinţei de tranzacţionare.

A urmat o scădere de circa un punct procentual săptămâna trecută, însă randamentul continuă să fie de peste două ori mai mare decât la începutul anului, după o creştere de peste 4 punc­te procentuale.

Bloomberg scrie că "Polonia află într-un mod dureros ce înseamnă ca investitorii să se teamă de atitudinea autorităţilor care întorc spatele inflaţiei". Agenţia de ştiri mai scrie că a fost "zdruncinată" încrederea în hotărârea factorilor decizionali de a lupta împotriva inflaţiei, mai ales în condiţiile în care guvernul a anunţat majorarea puternică a cheltuielilor, atât pentru subvenţionarea preţurilor energiei, creşterea ajutoarelor sociale sau a celor militare.

Un administrator de de fonduri din Londra, cu poziţii faţă de obligaţiunile guvernamentale poloneze emise pe pieţele interne şi externe, a declarat pentru Bloomberg că "politica fiscală relaxată împreună cu politica monetară relaxată reprezintă cea mai rea combinaţie", iar "actuala combinaţie de politici din Polonia este absolut inadecvat mediului economic actual".

Agenţia de ştiri subliniază că datele economice arată o "imagine sumbră", caracterizată de o inflaţie de 17,2%, dobânzi reale negative scrise cu două cifre şi deficite gemene, fiscal şi de cont curent, în creştere, în condiţiile în care economia Poloniei depinde foarte mult de cererea din Germania, unde recesiunea este foarte aproape.

Bloomberg mai scrie că Adam Glapinski, guvernatorul BNP, a aplaudat iniţiativele guvernamentale de creştere a cheltuielilor, în condiţiile în care "politica fiscală devine tot mai puţin transparentă, pe fondul transferării cheltuielilor de la bugetul central către agenţiile statului".

Acesta este contextul în care tensiunile din cadrul băncii centrale au ieşit la suprafaţă. La o zi după şedinţa de politică monetară din 5 octombrie 2022, Przemyslaw Litwiniuk, membru al Comitetului de Politică Monetară (CPM), a declarat unui post de radio că a fost împiedicat să se întâlnească cu personalul de specialitate fără o aprobare prealabilă, iar accesul său în sediul băncii centrale a fost restricţionat.

În opinia altui membru, Joanna Tyrowicz, CPM nu face ceea ce este necesar pentru a împiedica inflaţia să devină persistentă, după cum mai scrie Bloomberg.

După câteva zile, guvernatorul Glapinski şi alţi patru membri ai CPM au publicat o declaraţie comună în care arată că "nu acceptă şi îşi exprimă dezaprobarea extremă" faţă de comentariile publice, fără a numi persoanele vizate, conform unei ştiri Bloomberg.

Ulterior, mai mulţi foşti bancheri centrali din Polonia au semnat o scrisoare deschisă în care îl critică pe guvernatorul Glapinski pentru încercarea de a bloca opiniile dizidente şi restricţionarea accesului la date.

"Limitarea accesului membrilor CPM la informaţii şi utilizarea ameninţărilor reprezintă abuzuri fără precedent în istoria de 25 de ani a Comitetului", se arată în scrisoarea publicată de Gazeta Wyborcza, care este semnată, printre alţii, de foştii guvernatori Marek Belka, Leszek Balcerowicz şi Hanna Gronkiewicz-Waltz.

Agenţia de ştiri americană a prezentat şi contextul politic al disputei din cadrul BNP. Cei doi "dizidenţi", alături de un alt membru al CPM, au fost numiţi de Senatul Poloniei, care este controlat de opoziţie, în timp ce guvernatorul Glapinski este un apropiat al lui Jaroslaw Kaczynski, liderul principalului partid din coaliţia de la guvernare.

Se pare că tensiunile de la nivelul Comitetului de Politică Monetară al BNP s-au acumulat de mai mult timp, pe fondul măsurilor mult prea timide şi tardive pentru combaterea inflaţiei.

În opinia lui Wojciech Stepien, analist la BNP Paribas în Varşovia, "şedinţa Consiliului de Politică Monetară de la începutul lunii octombrie a fost paiul care a rupt spatele cămilei", în condiţiile în care "lucrurile au luat-o razna".

Ce va urma? Chiar Adam Glapinski a declarat că pauza care a urmat celor 11 majorări consecutive ale dobânzii de politică monetară nu semnalizează oprirea creşterilor.

Guvernatorul BNP nu poate face altceva decât să îşi ascundă disperarea şi neputinţa şi să adopte o atitudine stoică în faţa revoltelor, în condiţiile în care trebuie să majoreze în continuare dobânzile cu multe puncte procentuale.

Doar astfel BNP se poate asigura că distruge cu maximă eficienţă cererea alimentată artificial tocmai de politica monetară ultrarelaxată din ultima decadă, în condiţiile în care autorităţile guvernamentale fac mult prea puţin pentru asigurarea surselor de energie care să susţină creşterea ofertei şi dezvoltarea sustenabilă a ţării.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Probabilitatea unei Recesiuni in 12-24 luni pentru SUA este de 100%

    s c cret 

    1. sa ne spui cum ai calculat probabilitatea. mie imi da o probabilitate de 143.67%

      nu am calculat-o eu, asa imi afiseaza probramul!

      iti arde de misto'uri? 

      Yield Real mai mare ca Rata Reala Neutrala = Politica monetara Restrictiva (inversare). 

      s c cret 

      si care este "rata reala neutrala" pe care ti-o afiseaza "probramul"? Powell a zis ca nu stie cu precizie (de fapt nu ai cum sa stii, este doar trial&error) dar precis "probramul" tau stie mult mai bine. P.S.: nu ai cum sa nu faci misto de unul care da zilnic in bobi pe un site, pronuntandu-se cu fermitate pe chestiuni pe care, de fapt, nimeni nu le stie cu precizie ;)

      vrei mura in gura!

      nu se poate asa! 

      cauta la alta masa. 

      PS: asa cum am fost cu comenturile din 2021 TOAMNA! Foarte Gresit! 

      Asa cum am fost cu "energie" foarte gresit; Asa cum am fost cu risc iminent de razboi foarte gresit. prin comenturile cretine trecute, 

      S c cret 

      Eu unul recunosc. Principalul motiv pentru care intru zilnic pe site-ul bursa.ro este să citesc comentariile lui SC CREȚ. Cei de la Bursa ar trebui să îi dea niște bani (asta dacă nu o fi chiar cineva din redacție). Dar, recunosc: pentru mine sunt interesante commantariile lui!

    si noi avem inflatie de 17% si dobanzi de 8-9 % la euro pe piata internationala.

    Recomand domnului Isarescu acest interviu.

    "free trade nu este free capitalist/ este doar arbitraj de a nu se creste salariile reale intr-o economie." 

    ch arlie Rose: Sir James Goldsmith Interview - 15.11.94 

    1. am uitat sa ma semnez:

      s c cret 

    Rusofobia poloneza se plateste din greu,

    au cheltuit peste 30 miliarde ptr.inarmare,

    7 miliarde ajutoare mixte ptr. Ucraina .... 

    1. Si au ramas fara tancuri (vreo 300 donate).... si fara aviatie (tot donata, dar nu recunosc asta).

    Cea mai buna metoda de a da reset la tot. Saracest tot . Atat cei ce au cat si cei ce nu au ...

    Acelasi patent cam peste tot.  

    Nu exista soluti decat colapsul daca se merge pe acest drum .

    Intentia este clara .  

    Asa crede si BCE, ca inflatia se reduce de la sine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb