După ce aproximativ 6.000 de jurnalişti au rămas pe drumuri de la debutul crizei şi până în prezent, şirul disponibilizărilor continuă cu angajaţii cotidianului "Jurnalul Naţional", care face parte din divizia de print a "Intact Media Group", controlat de Dan Voiculescu. Informaţiile au fost furnizate ziarului "Bursa" de surse apropiate trustului.
Disponibilizările au început de la 1 septembrie, urmând ca circa 50 de angajaţi să rămână fără loc de muncă. Acesta este cel de-al doilea val al disponibilizărilor de la "Jurnalul Naţional", după reducerile de personal din februarie-martie 2010, când se vorbeşte că 50 de angajaţi au părăsit ziarul.
Totodată, conducerea "Jurnalului Naţional" a decis să transfere veniturile de pe drepturile de autor pe contractele individuale de muncă.
Înainte, pe drepturile de autor, singura contribuţie era de 10% din suma primită, fiind suportată de angajator. Acum, conform legii, societatea plăteşte în continuare 10% pentru drepturile de autor, iar angajatul plăteşte în plus un cuantum de 22,5%, după ce se aplică cei 10%. Pe contractul individual de muncă, netul care rămâne din veniturile salariale este cu peste 20% mai mic decât în cazul veniturilor pe drepturile de autor.
Prima reducere salarială pentru angajaţii de la "Jurnalul Naţional", de 20%, a venit la începutul lui 2009. "Au fost afectate toate departamentele, nici sectorul administrativ nu a scăpat. Este posibil ca valul disponibilizărilor să continue", ne-a declarat sursa citată, care nu este de acord cu managementul "inspirat" de Dan Voiculescu: "Dan Voicules-cu critică reducerile salariilor bugetarilor cu 25% şi disponibilizările din sector, într-o scrisoare adresată preşedintelui Traian Băsescu, publicată şi pe blogul său. În schimb, aplică aceste măsuri pe angajaţii săi."
Parafrazându-i scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Traian Băsescu, probabil că domnul Dan Voiculescu ar trebui să afirme despre sine: "Jurnaliştii suferă, în acest moment, efectele crizei, din cauza tăierilor salariale şi a creşterii TVA. Ar trebui să acord jurnaliştilor mei prime după ce criza se termină. Sper că voi avea de această dată minima responsabilitate. Banii necesari jurnaliştilor pentru un trai decent reprezintă un lucru pentru care eu consider moral să mă lupt. Lipsa mea totală de interes pentru problemele de zi cu zi ale ziariştilor n-ar face decât să măreas-că numărul celor care consideră că suspendarea mea reprezintă singura soluţie".
La solicitarea de a confirma dis-ponibilizările despre care se vorbeşte acum, singurul răspuns venit de la directorul "Jurnalului Naţional", Marius Tucă, numără trei cuvinte: "Prostii, la revedere!".
Din ele nu se înţelege dacă infirmă sau confirmă faptele.
Însă există mărturia colegilor de breaslă că salariile angajaţilor au fost reduse cu 20% şi că disponibilizările din iarna acestui an sunt reale. Nu ştim, însă, care este numărul exact al celor rămaşi fără loc de muncă.
Iată propunerea înaintată de Dan Voiculescu preşedintelui ţării, în iulie 2010: "Bugetarii suportă în acest moment efectele crizei în mod disproporţionat, deoarece tăierilor salariale li se adaugă efectele creşterii TVA şi valurile succesive de concedieri din acest sector. Soluţia pe care eu v-am propus-o poate fi rezumată aşa: Începând cu luna iulie, să se acorde bugetarilor titluri de stat. Fiecare salariat va primi titluri cu o valoare proporţională cu reducerea suferită, având posibilitatea fie de a păstra şi a răscumpăra la termen aceste titluri, fie de a le vinde pe piaţa secundară care se va crea. Randamentul acestor titluri va fi cel puţin egal cu rata inflaţiei. Maturitatea: între 3 şi 5 ani. Tranzacţionarea titlurilor va fi strict reglementată pentru a se evita orice abuz. Această soluţie acoperă perioada estimată a crizei economice, oferind statului un interval de 3-5 ani în care să opereze o reformă reală, temeinică a sistemului bugetar, făra a afecta veniturile românilor. Această soluţie este eficientă, pentru că asigură o menţinere a cererii de consum, element determinant în viziunea mea pentru procesul de relansare economică. Această soluţie asigură echitatea, pentru că ridică povara cvasi-exclusivă a crizei de pe umerii bugetarilor. Sper, domnule preşedinte, că veţi avea de această dată minima responsabilitate de a răspunde propunerii mele. Pentru că există lucruri aflate deasupra oricărei rivalităţi politice. Iar banii necesari românilor pentru un trai decent reprezintă unul din aceste lucruri pentru care eu consider moral să mă lupt.
Refuzul de a dialoga cu societatea, lipsa totală şi agresivă de interes pentru problemele de zi cu zi ale românilor, încălcarea constantă a prerogativelor preşedintelui prin impunerea de măsuri anti-sociale Guvernului - toate aceste lucruri nu fac, domnule Băsescu, decât să mărească numărul celor care consideră că suspendarea dumneavoastră reprezintă singura soluţie pentru salvarea României".