Disputa China-UE pe problema textilelor pare să fie rezolvată

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 septembrie 2005

Oficialii europeni şi cei de la Beijing au ajuns la un acord privind deblocarea produselor textile aflate în porturi

Înţelegerea trebuie să obţină aprobarea statelor membre ale UE

China şi Uniunea Europeană au rezolvat, în principiu, impasul în care s-au aflat, în ultima perioadă, din cauza blocajului care a ţinut în vămile europene milioane de textile ce nu au mai putut intra în ţările membre din cauză că a fost depăşită limita prevăzută pentru anul în curs. "Cele două părţi au găsit o cale amiabilă să împartă povara eliberării textilelor din porturile europene", a declarat ieri, la Beijing, preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Oficialul european a menţionat că acordul trebuie să obţină aprobarea celor 25 de state membre ale Uniunii, care, la data de 2 septembrie, au amînat decizia în acest sens, lăsînd blocate încărcăturile numărînd 85 de milioane de pantaloni, pulovere, tricouri şi sutiene. Astfel, în urma deblocării va putea fi evitată problema aprovizionării cu textile a distribuitorilor precum "Hennes & Mauritz" AB sau "Marks & Spencer" Plc. Valoarea textilelor blocate în porturi se ridică la 400 de milioane de euro (501 milioane de dolari).

"Disputa curentă pe problema textilelor, dintre China şi UE, a fost doar temporară", a afirmat, ieri, premierul chinez Wen Jiabao, adăugînd că atîta vreme cît cele două părţi se respectă reciproc în mod egal, pot găsi o soluţie benefică.

Oficialii chinezi şi europeni au stabilit că cele 85 de milioane de articole de îmbrăcăminte blocate în porturile europene, din cauza depăşirii cotei de importuri la anumite categorii de produse textile fixate pentru întregul an 2005, vor fi eliberate, iar ceea ce depăşeşte cota impusă pentru anul în curs va fi contabilizat în cota prevăzută pentru anul viitor. Comisarul european pentru comerţ, Peter Mandelson, a făcut presiuni asupra ministrului chinez al comerţului, Bo Xilai, în cadrul negocierilor purtate duminică noaptea, ca să accepte reducerea cotei pentru 2006.

În ceea ce-i priveşte, chinezii au arătat că le este din ce în ce mai greu să exporte îmbrăcăminte către Europa şi SUA, din cauza barierelor. Li Rugang, preşedinte al "Youngor Group", cel mai mare producător chinez de costume, a precizat că producătorii chinezi vor înregistra pierderi de pe urma situaţiei create. Anul trecut, "Youngor" a realizat 1,2 milioane de costume, din care o treime a ajuns la export.

Exporturile chinezeşti de textile către Europa au crescut cu 57% în prima jumătate a anului, la 8,65 miliarde de do-lari, potrivit datelor adminis-traţiei de la Beijing. China este cel mai mare exportator de produse textile la nivel global. Exporturile totale ale Chinei către blocul european au sporit cu 39% în primul semestru, în condiţiile în care livrările acestuia către China s-au majorat cu numai 2%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb