Dispută pe constituţionalitatea Codului insolvenţei

A.T.
Companii / 4 octombrie 2013

Dispută pe constituţionalitatea Codului insolvenţei

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe Monitorul Oficial de astăzi în care a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă privind adoptarea noului Cod al insolvenţei, că au şi apărut primele critici.

Sursele noastre afirmă că există nemulţumire la nivelul FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene cu care Guvernul României a agreat că se va consulta înainte de adoptarea noului Cod al Insolvenţei.

În plus, Guvernul s-ar fi grăbit adoptând Codul printr-o Ordonanţă de Urgenţă, fapt care, conform surselor citate, ar fi neconstituţională întrucât nu respectă prevederile art 73 alin.3 litera m) din Constituţie. Acest articol prevede că regimul juridic general al proprietăţii şi al moştenirii se reglementează prin lege organică.

Există voci din domeniu care afirmă: "În procesul de insolvenţă, creditorii preiau controlul asupra societăţii debitoare, de la proprietarii acesteia - acţionarii. Ei pot decide vânzarea activelor şi se substituie acţionarilor în luarea deciziilor comerciale. Legea 85/2006, care reglementează în prezent insolvenţa este o lege organică. Nu poţi adopta Codul insolvenţei printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Este o reglementare asimetrică, ce contravine Constituţiei".

În sprijinul acestor afirmaţii, sursele noastră invocă decizii ale Curţii Constituţionale, printre care şi cea cu numărul 723/2010. În această decizie, care se referă la regimul juridic general al proprietăţii prin prisma cadastrului şi cărţii funciare, se arată: "Cum textul de lege criticat prevede ca procedura de rectificare să fie stabilită printr-o normă cu o putere juridică inferioară legii organice, respectiv prin regulament aprobat de directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ne aflăm în prezenţa unei încălcări a dispoziţiilor constituţionale ale art 73 alin 3 litera m), care prevăd obligativitatea reglementării prin lege organică a regimului juridic general al proprietăţii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb