Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, vineri, că nu este mulţumit de modul în care reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a transpus în legislaţia secundară obligativitatea impusă de Executiv producătorilor şi furnizorilor de gaze de a tranzacţiona transparent şi nediscriminatoriu anumite cantităţi pe bursă.
Domnia sa susţine: "Consider că nu încurajează dezvoltarea pieţei de gaze din România. Mai mult, transpunerea nu este făcută în spiritul OUG 35/2014. În consecinţă, solicităm autorităţii să reanalizeze decizia sa, în cadrul unui nou Comitet de Reglementare, pentru că, în forma actuală, ordinul dat nu creează premisele tranzacţionării procentului de 20% comunicat, în condiţiile în care baza de aplicabilitate se apropie de zero. Practic, aproape că nu s-a impus niciun procent".
Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat, pentru ziarul BURSA, că autoritatea a decis să impună producătorilor tranzacţionarea a 20% din gazul care rămâne disponibil după ce sunt asigurate cantităţile pentru piaţa reglementată şi cele aferente contractelor în derulare. Domnia sa ne-a precizat: "Domnul ministru Nicolescu doreşte ca producătorii să vândă o cincime din totatul producţiei interne. Noi am considerat că există riscul să nu mai fie gaz intern disponibil luna aceasta pentru onorarea contractelor pentru piaţa reglementată şi pentru cele bilaterale în derulare. De luna viitoare şi până la finalul anului însă cantităţile disponibile pentru tranzacţionarea transparentă vor creşte astfel încât în şase luni va fi atins targetul de 20% din producţie".
Preşedintele ANRE a ţinut să menţioneze că multe contracte sunt lunare şi pe parcurs ce expiră atunci vor fi mai multe cantităţi licitate transparent pe bursă (n.r. platformele OPCOM şi BRM). Conform domnului Havrileţ, de la 1 ianuarie, producătorii şi furnizorii nu vor mai avea voie să încheie contracte bilaterale directe mai mari de 25% din totalul cantităţii disponibile pentru piaţa liberă: "Astfel, vom putea să stabilim un procent mai mare de tranzacţionare pe platformele bursiere. Cât pentru acest an, orice contract care se încheie eliberează în piaţă noi cantităţi de gaze, din care vom regăsi, pe platformele bursiere, cuantumul stabilit prin ordinul ANRE".
Ministrul delegat pentru Energie s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii asociaţiilor micilor consumatori de gaze naturale şi energie electrică din ţara noastră, conform unui comunicat remis redacţiei. Cu acest prilej, reprezentanţii consumatorilor au ridicat o serie de probleme, în special cu privire la înţelegerea dificilă a contractelor "stufoase", pe care furnizorii de gaze naturale şi electricitate le încheie cu clienţii lor casnici. Mai mult, aceştia au subliniat necesitatea ca toţi clienţii casnici din România să primească în cel mai scurt timp posibil din partea furnizorilor facturi standardizate, uşor de citit şi de înţeles, în care costurile să fie trecute în mod transparent, conform comunicatului.
De asemenea, potrivit asociaţiilor care reprezintă interesele micilor consumatori, inclusiv contractul - cadru de furnizare de energie electrică, trebuie modificat ca să poată include şi "vocea clientului", nu numai pe cea a furnizorului, cum se întâmplă în prezent.
În cadrul întâlnirii, reprezentanţii asociaţiilor de profil au semnalat ministrului delegat faptul că ANRE nu respectă cadrul oficial, propriu de consultare publică, instituit prin Consiliul Consultativ, acest organism nemaifiind convocat lunar, aşa cum prevăd reglementările în vigoare. Totodată, reprezentanţii micilor consumatori i-au adus ministrului la cunoştinţă importanţa unei mai bune şi transparente comunicări din partea tuturor autorităţilor statului, implicate în sectorul energetic. Concret, în privinţa ANRE, aceştia au semnalat lipsa unui punct unic, direct de contact în cadrul autorităţii, aflat la dispoziţia celor care doresc să obţină informaţii despre schimbarea furnizorului de energie sau să-şi afle drepturile în calitate de consumatori, mai arată comunicatul.
Răzvan Nicolescu a spus că îşi doreşte ca vocea micilor consumatori de gaze naturale şi electricitate să fie din ce în ce mai auzită şi consideră regretabil că acest Consiliu Consultativ al ANRE nu este organizat aşa cum trebuie.