Cu cel mai mare număr de prosumatori racordaţi la reţea la nivel naţional, Distribuţie Oltenia îşi extinde reţeaua inteligentă, în beneficiul prosumatorilor şi a celor 13 600 de consumatori de energie din Caracal şi localităţile adiacente, conform unui comunicat remis redacţiei.
Proiectul care beneficiază de fonduri europene importante şi are în vedere modernizarea reţelei de distribuţie şi creşterea capacităţii de distribuţie a staţiei de transformare 110/ 20 kV Caracal Vest pentru evacuarea energiei electrice produse de CEF-uri.
Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.
Care vor fi beneficiile consumatorilor/ prosumatorilor din Caracal şi localităţile adiacente?
Cei peste 13 600 de consumatori de energie, casnici sau agenţi economici dar şi prosumatorii existenţi şi cei viitori din municipiul Caracal şi localităţile adiacente (Drăghiceni, Redea, Vlădila, Dobrosloveni, Osica de Jos, Osica de Sus, Falcoiu, Dobrun, Rotunda) vor beneficia de:
reducerea întreruperilor accidentale în alimentarea cu energie electrică şi a fluctuaţiilor de tensiune;
creşterea siguranţei în alimentarea cu energie electrică prin identificarea şi izolarea zonelor cu defect ca urmare a modernizării instalaţiilor Distribuţie Oltenia;
reducerea emisiilor de carbon prin asigurarea evacuării energiei electrice produse de centralele electrice fotovoltaice racordate la staţia Caracal Vest (aproximativ 12, 7 MWh).
Ce va realiza Distribuţie Oltenia prin acest proiect?
Operatorul de distribuţie vizează prin implementarea acestui proiect:
reducerea timpului în realimentarea cu energie electrică a consumatorilor;
creşterea semnificativă (cu 80 %) a capacităţii de transport şi distribuţie a energiei electrice produsă de centralele fotovoltaice (cu o putere de 7 MW) precum şi creşterea capacităţii de racordare de noi prosumatori la reţeaua DEO.
Totodată, cu ocazia acestei lucrări operatorul de distribuţie va avea în vedere şi:
- înlocuirea totală a echipamentelor electrice din staţia Caracal Vest;
- realizarea celei de-a doua căi de evacuare a energiei produse de centralele fotovoltaice prin înlocuirea reţelei electrice aeriene 20 kV Caracal Vest - Redea 1 cu reţea electrică subterană;
- realizarea unui sistem modern de monitorizare, comandă, achiziţie de date şi supraveghere a tuturor echipamentelor din staţia Caracal Vest prin integrarea în SCADA a staţiei;
- montarea de fibră optica pentru realizarea unei comunicaţii în timp real cu staţiile de transformare adiacente din zonă (Caracal Nord, Caracal Sud, Studina).
- asigurarea posibilităţii de racordare de noi capacităţi de productie a energie electrice din surse regenerabile (fotovoltaic, eolian, biomasă, microhidro, geotermic);
- modernizarea/ realizarea a 11,29 km de linii de medie tensiune din care 4,10 km linii electrice aeriene si 7,19 km de linii electrice subterane.
Valoarea totală a proiectului este de 43.463.529,58 lei din care 31.538.861,77 lei reprezintă cofinanţare din fonduri europene.