DN AGRAR: afaceri de 83 milioane de lei şi EBITDA de 35 milioane de lei în prima jumătate a anului

R.S.
Piaţa de Capital / 27 august

DN AGRAR: afaceri de 83 milioane de lei şi EBITDA de 35 milioane de lei în prima jumătate a anului

DN AGRAR Group a încheiat primul semestru din 2024 cu o creştere de 4% a cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 83 milioane de lei. Profitul net înregistrat de companie se menţine la nivelul de 15 milioane de lei, similar cu cel înregistrat în primul semestru din 2023, în contexul diminuării preţului mediu al laptelui cu 12%, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Jan Gijsbertus de Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, CEO DN AGRAR Group:

"Am realizat paşi importanţi în consolidarea poziţiei în piaţă şi am înregistrat rezultate operaţionale şi financiare solide, susţinute de optimizarea activităţii şi a costurilor, ca urmare a investiţiilor strategice în modernizare, digitalizare şi integrarea companiilor din grup. Cantitatea de lapte livrată a crescut cu 17%, menţinând un ritm constant de peste 5 milioane de litri lunar, cu impact în rezultatele financiare înregistrate de companie. În contextul unei pieţe volatile, EBITDA a înregistrat un avans de 10%, până la 35 de milioane de lei. Suntem în grafic cu proiectele de investiţii anunţate. Am finalizat instalarea roboţilor în fermele DN AGRAR, reducând semnificativ munca manuală, şi am avansat cu proiectul fermei Straja, unde ne aşteptăm să avem 900 de vaci productive până la sfârşitul anului. Fabrica de compost din cadrul fermei Apold va deveni operaţională în trimestrul al treilea. Iniţiativele noastre strategice, alături de consolidările operaţionale, ne vor ajuta să ne adaptăm pieţei în continuă evoluţie şi să valorificăm noile oportunităţi."

Rezultate financiare detaliate în S1 2024:

Veniturile din exploatare au fost de 132 milioane de lei, o creştere de 6% faţă de S1 2023.

Veniturile din producţia vândută au crescut până la 83 milioane de lei, un avans de 4% faţă de S1 2023.

Cheltuielile de exploatare au înregistrat o creştere de 8%, până la 109 milioane de lei, influenţate de reevaluarea mijloacelor fixe din fermele DN AGRAR şi de creşterea cheltuielilor cu personalul având în vedere extinderea activităţii, potrivit comunicatului.

Profitul net înregistrat a fost de 15 milioane de lei, la acelaşi nivel ca în S1 2023.

Activele totale au ajuns la 329 milioane de lei, o creştere de 7% faţă de finalul anului 2023. Activele imobilizate au fost de 227 milioane de lei, un avans de 7%, ca urmare a înregistrării ca mijloace fixe a tineretului de vaci de lapte intrat în procesul producţiei de lapte şi a achiziţiilor de echipamente agricole.

Datoriile totale au crescut cu 4%, până la 179 milioane lei, faţă de finalul anului 2023. Astfel, la 30 iunie 2024, soldul datoriilor pe termen lung este de 101 milioane de lei şi cel al datoriilor pe termen scurt este de 78 milioane de lei.

La finele lunii iunie 2024, şeptelul de animale deţinut de către DN AGRAR, format din vaci de lapte şi tineret bovin, era de aproximativ 14.700 de capete.

Principalul proiect de investiţii al DN AGRAR pentru perioada 2024-2027 este noua fermă Straja, situată în apropierea oraşului Alba Iulia, unde a fost demarată construcţia pentru o capacitate viitoare de 5.000 de animale. Finanţarea acestui proiect a fost aprobată de către acţionari în luna martie 2024. Până în prezent au fost finalizate fundaţiile, o parte din hala principală şi laguna de colectare a gunoiului de grajd. Pentru această nouă fermă creştem tineretul bovin în cadrul fermei Prodlact.

Grupul DN AGRAR include 11 societăţi, dintre care 4 ferme a căror activitate principală o reprezintă creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold), precum şi producţie agricolă vegetală, se menţionează în comunicat.

În domeniul cerealelor, firmele din grupul DN AGRAR cultivă în acest moment peste 7.000 de hectare, localizate pe raza judeţelor Alba, Sibiu şi Hunedoara, şi obiectivul este să ajungă la o suprafaţă lucrată de 10.000 de hectare prin achiziţia altor ferme cu producţie agricolă vegetală şi/sau zootehnică. Producţiile obţinute din culturile înfiinţate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4532
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8730
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.4031

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb