Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ciprian Nistor pentru complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns din cauza în care au fost deferiţi justiţiei Sergiu Lucinschi şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie transmis marţi, în 19 februarie, Ciprian Nistor a primit de la o persoană, denunţător în cauză, suma de 30.000 de euro pentru a obţine date şi informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT care îl privea pe acesta.
"În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în 12 februarie şi 30 martie, inculpatul Nistor i-a înmânat lui Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie judiciară, delegat să lucreze în DIICOT, suma totală de 10.000 de euro (de fiecare dată câte 5.000 de euro), sumă ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat persoanei denunţătoare, în sensul oferirii, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, de date şi informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT care îl privea pe acesta din urmă şi în care ofiţerul de poliţie fusese delegat pentru a efectua acte de urmărire penală, fiind depistaţi în flagrant la 30 martie", se arată în comunicat.
DNA precizează că, anterior flagrantului, în 10 martie, Ciprian Nistor a încheiat cu denunţătorul un contract comercial fictiv de prestare servicii IT, ulterior remiţându-i acestuia din urmă o factură în valoare de 220.000 euro, ce reprezenta, în fapt, o altă tranşă a sumei solicitate ca preţ al obţinerii de informaţii din acelaşi dosar penal.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.
În 29 iunie, DNA a anunţat că avocatul Radu Pricop şi omul de afaceri Sergiu Lucinschi au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, pentru mai multe infracţiuni, în timp ce cauza privindu-l pe procurorul DIICOT Remus Jurj a fost disjunsă.
Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi participaţie improprie în forma instigării, la infracţiunea de fals intelectual, iar Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii.
Procurorii susţin că, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri, denunţător în cauză, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4 milioane euro, nedatorată de acesta din urmă.
"Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/ acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acţiunile de constrângere au constat în condiţionarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menţionată. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", au constatat procurorii.