Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Oradea au dispus astăzi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a comisarului-şef de poliţiei Gheorghe-Cornel Sava (şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din IPJ Bihor), acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual.
Potrivit rechizitoriului,în noaptea de 22/23 august 2012, comisarul l-ar fi intimidat, prin funcţia sa, pe un paznic de vânătoare al Asociaţiei "Vânătorul Alpin", şi l-ar fi acuzat pe nedrept de braconaj, aceeaşi infracţiune de care paznicul intenţiona să îi învinuiască pe poliţist şi pe alte persoane.
Astfel, Gheorghe Sava "i-a luat arma de vânătoare şi muniţia aferentă, cu încălcarea dispoziţiilor din Codul de procedură penală, fără să întocmească vreun proces-verbal de constatare a unei infracţiuni sau alt act care să creeze contextul legal al ridicării armei şi muniţiei", se arată în comunicatul DNA.
Procurorii mai informează că, pe 21 noiembrie 2013, în cursul instrumentării, de către DNA, a prezentei cauze, s-a dispus identificarea armelor deţinute de comisar şi predarea acestora către un armurier autorizat, în urma luării măsurii preventive a obligării de a nu părăsi Oradea şi a interdicţiei de a deţine, de a folosi şi de a purta vreo armă sau muniţie.
"Cu ocazia identificării armelor deţinute de inculpatul Sava Gheorghe, s-a constatat că printre cele 12 arme, figurează şi arma de foc letală, cu ţeavă lungă, basculantă, cu destinaţia < vânătoare >, marca G.M. SUHL, calibru 20. Această armă de vânătoare nu figura şi nu figurează printre armele înscrise în permisul de armă emis pe numele inculpatului Sava Gheorghe şi nici în Registrul deţinătorilor de arme supuse autorizării - Persoane fizice al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor", precizează DNA.
Procurorii mai susţin că, în 2008, fiul comisarului-şef Gheorghe Sava ar fi cumpărat o armă de vânătoare din Olanda, de aceleaşi marcă şi calibru.
"La data de 18.09.2008, în permisul de armă al fiului a fost înscrisă o armă letală, de vânătoare, marca G.M. SUHL, calibru 20, cu o altă serie, viza fiind aplicată de inculpatul Sava Gheorghe, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor, fără a se fi verificat corespondenţa dintre seria înscrisă pe armă sau pe ţeavă cu cea din documentele care o însoţesc. La data de 25.09.2012, cu ocazia prelungirii valabilităţii permisului de armă al fiului, printre armele deţinute de acesta, în număr de 5, a fost menţionată şi arma cu datele de identificare nereale. La data de 18.09.2013 fiul lui Sava Gheorghe a fost obligat să depună armele pe care le deţinea la un armurier autorizat, ca urmare a suspendării dreptului de a purta şi folosi arme, iar tatăl său, pentru a nu risca pierderea armei marca G. M. SUHL, calibru 20, a făcut demersuri şi a cumpărat arma de vânătoare, prin intermediul unei societăţi comerciale, care fusese deţinută de fiul său. La data de 26.09.2013, inculpatul Sava Gheorghe a avizat înscrierea armei respective în permisul său de armă, fără ca arma să fie prezentată pentru verificare lucrătorului de poliţie din cadrul SAESP Bihor", se mai arată în rechizitoriu.
Procurorii mai consideră că, anul trecut, comisarul-şef ar fi aplicat viza de prelungire a valabilităţii permisului său de armă tip A (în care erau trecute armele de colecţie pe care le deţinea), fără a întocmi o cerere în acest sens şi fără să prezinte spre verificare armele pentru care trebuia să solicite prelungirea deţinerii lor, indicând ca documentaţie un dosar referitor la permisul de armă tip B (în care erau trecute armele letale), atestând astfel împrejurări necorespunzătoare adevărului într-un document oficial.
"Verificându-se în evidenţele Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor documentaţia care a stat la baza aplicării vizei de prelungire a valabilităţii permisului de armă tip A, s-a constatat că aceasta nu există, inculpatul SAVA GHEORGHE încălcând dispoziţiile art. 26 alin. 1 din HG nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, prin aceea că nu a întocmit cererea de prelungire a valabilităţii permisului de armă, cu menţionarea armelor înscrise în permis şi nu a prezentat armele respective lucrătorului de poliţie din cadrul SAESP Bihor, subordonat de-al său, care avea ca atribuţii de serviciu prelungirea valabilităţii permiselor de armă persoane fizice. Raportat la această situaţie a rezultat că inculpatul Sava Gheorghe a deţinut şi deţine în mod ilegal cele trei arme de colecţie, încălcând şi dispoziţiile legale privind prezentarea spre verificare a armele respective.
În condiţiile în care a luat cunoştinţă de faptul că o persoană deţine a păstrat o armă de vânătoare în mod necorespunzător (sub pat), inculpatul Sava Gheorghe nu a aplicat amenda corespunzătoare cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei şi de a nu i-a suspendat dreptul de deţinere şi port armă pe o perioadă de 6 luni persoanei respective, cauzând o vătămare intereselor legitime ale statului cu privire la regimul armelor şi muniţiilor.
În calitatea sa de comisar şef de poliţie şi şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor, inculpatul Sava Gheorghe nu a luat măsuri pentru ridicarea armei de vânătoare de la o persoană, în vederea indisponibilizării, în luna octombrie 2013, cunoscând că aceasta a săvârşit infracţiunea prevăzută de art. 140 din Legea nr. 295/2004, în sensul că a deţinut-o în mod ilegal şi nu a depus-o la un armurier, după ce i-a expirat valabilitatea permisului de armă. În plus, inculpatul a autorizat vânzarea-cumpărarea armei de vânătoare, pentru a nu fi confiscată", conchide DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de control judiciar faţă de comisarul-şef Gheorghe Sava, privind deţinerea, folosirea şi utilizarea armelor şi a muniţiilor.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul DGA Bihor şi al SIPI Bihor.