DNA confirmă că se fac cercetări privind legalitatea achiziţiilor publice realizate de Poşta Română

T.V.
Ziarul BURSA #Politică / 11 septembrie 2007

Cozmin Guşă spune că ministrul justiţiei Teodor Chiuariu este cercetat penal de DNA în legătură cu o asociere ilegală între Poşta Română şi o societate comercială cu capital privat.

Cozmin Guşă spune că ministrul justiţiei Teodor Chiuariu este cercetat penal de DNA în legătură cu o asociere ilegală între Poşta Română şi o societate comercială cu capital privat.

Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat, ieri, că se fac cercetări în dosarul penal referitor la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi la legalitatea unor asocieri ale acestei ins­tituţii. De asemenea, potrivit DNA, cercetările presupun şi verificarea împrejurărilor emiterii hotărârii de Guvern 377/2007.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii anticorupţie efectuează acte premergătoare în cadrul dosarului penal 218/P/2006, înregistrat în luna septembrie 2006, cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite societăţi comerciale, şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi.

Confirmarea DNA vine la doar o zi după ce preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională, Cozmin Guşă, declara, într-o conferinţă de presă, că minis­trul justiţiei este cercetat penal de DNA în legătură cu o asociere ilegală între Poşta Română şi o societate comercială cu capital privat.

DNA mai susţine că, în cadrul acestui dosar, în cursul lunii aprilie 2007, procurorii au extins verificările cu privire la modul în care, imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform H.G. 550/1996 şi H.G. 1034/2001, a fost cons­tituit de către Compania Naţională Poşta Română ca aport la capitalul social al unei firme private S.C. Imopost Developments S.A., ca urmare a unei ştiri difuzate de un post de televiziune.

"Cercetările presupun, între altele, şi verificarea împrejurărilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare. Având în vedere stadiul cercetărilor, în acest moment nu se pot furniza alte detalii în legătură cu acest dosar, în conformitate cu art. 12 lit. e-f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public", precizează DNA.

Preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN), Cozmin Guşă, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că are informaţii potrivit cărora ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, este cercetat penal de DNA. Potrivit liderului PIN, ministrul Chiuariu ar fi girat ilegalităţi prin semnarea unei note de fundamentare care prevede asocierea dintre Poşta Română şi o firmă privată din zona PD-PNL pentru terenul din calea Victoriei nr. 133-135, care a devenit proprietate a statului înainte de o hotărâre a Guvernului.În acest context, Cozmin Guşă a susţinut că este vorba de corupţie la nivel înalt şi nu înţelege de ce această situaţie nu a fost făcută publică de DNA. Cozmin Guşă susţine că a aflat de cercetarea pe care o realizează DNA în urma verificărilor realizate cu colegii organizaţiei Bucureşti a PIN pe baza unor surse care nu sunt însă din DNA.

La rândul său, ministrul Tudor Chiuariu a replicat că "Ministerul Justiţiei şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu trebuie folosite în scopuri politice şi electorale". "Decizia privind adoptarea Hotărârilor de Guvern este întotdeauna a Guvernului, Ministerul Justiţiei emite doar un aviz. Cu privire la emiterea avizului în cazul Hotărârii de Guvern la care s-a făcut referire, Ministerul Justiţiei va reveni cu un comunicat pentru a informa şi clarifica opinia publică", se arată în comunicat.

Poşta Română: Nu poate fi vorba despre o subevaluare a terenului din Calea Victoriei

Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română SA (CNPR) consideră nefondate acuzaţiile recente ale lui Cozmin Guşă la adresa instituţiei şi a preşedintelui Dan Mihai Toader şi afirmă că nu poate fi vorba despre o subevaluare a terenului din Calea Victoriei, care va genera venituri importante pentru stat odată ce proiectul se va finaliza. CNPR precizează, într-un comunicat de presă, că imobilul compus din teren în suprafaţă de 8.218 mp şi construcţia ce era în stare avansată de degradare, situate în Calea Victoriei nr. 133-135, a intrat în administrarea instituţiei în baza HG nr. 550 din 17 iulie 1996, modificată prin H.G. 1034 din 18 octombrie 2001. "Imobilul în discuţie era în proprietatea publică a statului, dar în domeniul privat al acestuia, fapt confirmat prin H.G. 371 din 3 iulie 1998 care prevede la art. 3 alin. 1 că CNPR nu are în administrare bunuri din domeniul public al statului", se arată în comunicatul CNPR. De asemenea, prin acelaşi act normativ, toate bunurile aflate în administrarea CNPR au trecut în proprietatea acesteia - art. 3 alin 4. Ca urmare, de la această dată nu se mai putea vorbi despre o proprietate publică a statului, având în vedere faptul că Poşta Română este o companie de sine stătătoare, cu patrimoniu şi personalitate proprie, diferită de cea a statului român, se mai arată în comunicatul CNPR. În ceea ce priveşte asocierea CNPR cu alte persoane fizice şi juridice în vederea valorificării potenţialului de care dispunea terenul din Calea Victoriei nr. 133-135, Poşta Română a organizat o licitaţie publică în două etape - etapa 1 în 19 aprilie 2005 şi etapa a 2-a în 23 iunie 2005. Comisia de licitaţie a hotărât în 28 iunie 2005 că oferta înaintată de SC Procema SA în consorţiu cu SC Comnord SA a fost cea mai avantajoasă pentru Compania Naţională Poşta Română SA. "De asemenea, în nici un caz nu poate fi vorba de o subevaluare a terenului situat în Calea Victoriei nr. 133-135, întrucât după finalizarea proiectului această asociere va genera venituri importante pentru CNPR şi statul român", se precizează în comunicat. La această dată, CNPR deţine un procent de 40,31% în SC Imopost Developments SA."Considerăm că H.G. nr. 377 din 25 aprilie 2007 a adus doar anumite clarificări H.G. nr. 550/1996, însă CNPR nu a fost iniţiatorul acesteia", se mai arată în comunicatul CNPR. "Acuzele aduse conducerii CNPR şi în special lui Dan Mihai Toader nu sunt justificate şi corecte, drept pentru care solicităm Partidului Iniţiativa Naţională să aducă dezminiţiri cu privire la subiectele dezbătute în cadrul conferinţei de presă pentru o corectă informare a opiniei publice", se arată în comunicatul CNPR.

Imopost Developments: În formarea şi funcţionarea societăţii noastre nu există nicio încălcare a legislaţiei

Societatea Imopost Developments, al cărei nume apare în recenta controversă iscată în jurul unui imobil situat în Calea Victoriei, care face obiectul unor cercetări ale DNA, afirmă, într-un comunicat de presă, că în funcţionarea sa nu există nicio încălcare a legislaţiei în vigoare. Imopost Developments afirmă că reprezintă un parteneriat public-privat pentru realizarea unui mare proiect imobiliar al Bucureştiului. "În formarea şi funcţionarea societăţii noastre nu există nicio încălcare a legislaţiei în vigoare. Afirmaţiile domnului Cosmin Guşă ţin doar de părerile sale politice şi sunt de natură să ne prejudicieze activitatea. Pe cale de consecinţă ne rezervăm dreptul de a-l chema în Justiţie", se precizează în comunicatul societăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb