DNA:  Fiica lui Mircea Cosma şi fostul deputat Florin Anghel, trimişi în judecată

Anticorupţie / 30 decembrie 2015

Fiica lui Mircea Cosma şi fostul deputat Florin Anghel, trimişi în judecată

Andreea Cosma, fiica preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, şi fostul deputat PDL Florin Anghel au fost trimişi în judecată de DNA Ploieşti, în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii "Ciuperceasca", potrivit unui comunicat al DNA.

Astfel, Andreea Cosma, notar public la data faptei, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, iar fostul deputat Florin Anghel, fost preşedinte al CJ Prahova, este acuzat de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi consilierul judeţean Dănuţ Cornea, care la data faptei era preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA împuternicit cu atribuţii de director general, el fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "«Cazarma 1375 Ciuperceasca» situată în judeţul Prahova era, la data faptelor, parte a S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova. În anul 2007 aceasta avea, conform măsurătorilor cadastrale, o suprafaţă totală de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp - teren fără construcţii - pădure şi 14.166,53 mp teren cu construcţii.

În cursul anului 2008, inculpatul Cornea Dănuţ Marcel a procedat la înstrăinarea activului «Ciuperceasca» aparţinând S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A., prin negociere, încălcându-şi atribuţiile ce-i reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în sensul că a semnat un număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat loturi din «Ciuperceasca», fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Pentru aceasta, inculpatul Cornea Dănuţ Marcel a fost determinat de către inculpatul Anghel Florin Serghei, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova de la acea dată care, cu depăşirea competenţelor legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea Dănuţ Marcel era împuternicit să vândă integral activul «Cazarma 1375 - Ciuperceasca» către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale.

Totodată, pentru comiterea infracţiunii inculpaţii Anghel Florin Serghei şi Cornea Dănuţ Marcel au fost ajutaţi de inculpata Cosma Andreea, notar public, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008".

Procurorii precizează: "Prin încheierea unui număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11.06.2008 - 04.07.2008, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului «Ciuperceasca» este în sumă de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Totodată, activităţile menţionate au dus la obţinerea unor foloase necuvenite de către reprezentanţii mai multor societăţi comerciale care au achiziţionat diverse părţi ale activului menţionat la valori sub preţul de piaţă practicat în perioada respectivă.

În plus, în perioada decembrie 2005 - iulie 2008, Cornea Dănuţ Marcel a prejudiciat S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. prin aceea că:

- a semnat un contract de servicii, temei pentru plata sumei de 55.112,58 lei, având ca obiect investiţii care nu erau benefice societăţii, cu o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate şi regularitate,

- a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 31.725,22 lei, având o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate şi regularitate,

- a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, având ca obiect investiţii la un bun care nu aparţinea societăţii şi nu erau benefice activităţii acesteia, la o valoare mai mare decât valoarea estimată,

- a angajat societatea la plata unor servicii de consultanţă juridică şi contabilă, în baza a 8 contracte şi a unui act adiţional, documente pe care le-a semnat fără existenţa unor referate de necesitate şi fără a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fără desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică. În acest mod societatea a fost păgubită cu suma de 154.857,80 lei, fiind obţinute foloase necuvenite pentru părţile contractante.

Prejudiciul total produs în dauna S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A este de cu suma totală de 18.694.990,34 lei (în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului «Ciuperceasca»)".

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi asupra părţilor sociale/acţiuni aparţinând celor trei inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Ploieşti, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb