Neculai Răţoi (PSD), primarul Paşcanilor până în 2008 (când a fost ales consilier local, apoi deputat), a fost pus sub control judiciar de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi, alături de alţi 27 de consilieri locali şi funcţionari ai primăriei, pentru abuz în serviciu şi complicitate la aceeaşi infracţiune, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Dintre aceştia, fostul consilier local Florin Constantinescu este acum senator PSD.
DNA acuză că, în septembrie 2007, pe parcursul executării contractului de închiriere nr. 24/06.10.1997 şi a actului adiţional la acesta, SC "Agrocomplex Lunca Paşcani" SA a înregistrat către Consiliul Local debite de 15.000 lei şi penalităţi contractuale de 947.950 lei.
Având în vedere debitele înregistrate de-a lungul timpului aferente derulării contractului de închiriere respectiv, în 2007, reprezentanţii legali ai firmei au solicitat în mai multe rânduri Primăriei Paşcani exonerarea de la plată a redevenţei şi a întârzierilor aferente, motivând înregistrarea unor calamităţi naturale în anii 2000, 2002, 2003 şi 2005.
Ca urmare, pe 14 septembrie 2007, Elena-Silvia Postolachi şi Vasile Prisacaru (ingineri ai primăriei) au întocmit şi semnat un referat prin care au propus scutirea de plată pentru sumele datorate de firmă, "pentru suprafaţa de 60 ha, închiriate conform contractului de închiriere şi a actului adiţional la contract, pentru anii sus-menţionaţi, prelungirea contractului de închiriere şi corelarea acestuia cu legislaţia în vigoare". Acest referat a fost prezentat primarului Neculai Răţoi, care l-a aprobat, apoi documentul a fost înaintat, pentru analiză, Serviciului Finanţe Publice Locale din primărie.
Pe 18 septembrie 2007, Mihai Bodoaşcă şi Damian Dumitru (şefi ai Serviciului Finanţe Publice Locale Paşcani) au întocmit şi semnat un referat cu privire la acordarea de facilităţi fiscale către Agrocomplex Lunca Paşcani, prin care au propus:
- scutirea la plata chiriei pentru anii 2002, 2003, 2005 şi 2007, ani afectaţi de calamităţi naturale;
- scutirea de la plata tuturor majorărilor de întârziere calculate pentru neplata la termenul prevăzut în contract.
De asemenea, prin acelaşi referat (ce a fost aprobat de primarul Răţoi), Bodoaşcă şi Damian au solicitat Consiliului Local "să analizeze şi să dispună".
În acest sens, pe 19 septembrie 2007, mai mulţi membri ai Comisiei Economice, Buget, Finanţe din Consiliul Local au întocmit şi semnat un referat prin care au avizat "materialul privind scutirea la plată pentru sumele datorate la bugetul local de către Agrocomplex Lunca Paşcani.
În aceeaşi zi, membrii comisiei juridice din CL Paşcani au întocmit şi semnat un referat prin care au constatat că proiectul de hotărâre privind scutirea de plată pentru sumele datorate de firmă pentru anii afectaţi de calamităţi naturale, prelungirea contractului de închiriere şi corelarea acestuia cu legislaţia în vigoare "se încadrează în prevederile art. 125 alin. 2 lit. c) din OUG nr. 92/2003, ale art. 36 alin. 2 lit. b) şi alin. 4 lit. c) şi art. 45 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale modificată şi completată".
La aceeaşi dată, CL Paşcani s-a întrunit în şedinţă extraordinară, în care a adoptarea unui proiect de hotărâre prin care a fost aprobată "scutirea la plată pentru sumele datorate de SC "Agrocomplex Lunca Paşcani" SA bugetului local al municipiului Paşcani reprezentând chiria datorată pentru anii 2002, 2003, 2005 şi 2007 şi a tuturor majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a obligaţiilor din contractul de închiriere".
După emiterea hotărârii Consiliului Local, pe 25 septembrie 2007, Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani a procedat la ştergerea datoriilor respectivei persoane juridice în sumă totală de 962.950 lei (15.000 lei reprezentând debit curent şi 947.950 lei reprezentând penalităţi contractuale), reclamă anchetatorii.
Pe 29 octombrie 2007, Prefectura Iaşi a formulat o acţiune în contencios administrativ prin care a solicitat Tribunalului din localitate anularea ca nelegală a hotărârii respective, despre formularea acestei acţiuni fiind informat CL Paşcani şi primarul oraşului.
Cu toate că, până la soluţionarea cauzei, actul administrativ atacat de prefect era suspendat de drept, debitele Agrocomplex Lunca Paşcani nu a fost reînscrise în evidenţele Serviciului Finanţe Publice Locale Paşcani, acuză DNA.
Prin decizia civilă din 08.09.2008, Curtea de Apel Iaşi a respins recursurile formulate de CL Municipiului Paşcani şi Agrocomplex, menţinând soluţia instanţei de fond, de admitere a cererii prefectului, în sensul anulării hotărârii respective.
Suma datorată bugetului local de către Agrocomplex este de 2.045.050 lei (din care 15.000 lei reprezintă chiria restantă, iar 2.030.950 lei este constituită din penalităţi de întârziere), reprezentând, pe de o parte, paguba suferită de CL Paşcani, şi, pe de altă parte, folosul obţinut de Agrocomplex Lunca Paşcani, conchid anchetatorii.