DNA îl trimite în judecată pe Miron Mitrea

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 6 martie 2009

Miron Mitrea este acuzat de către DNA că a obţinut foloase necuvenite în valoare de 9,27 miliarde de lei vechi.

Miron Mitrea este acuzat de către DNA că a obţinut foloase necuvenite în valoare de 9,27 miliarde de lei vechi.

Fostul ministru este acuzat de fapte de corupţie, fals şi uz de fals în scandalul renovării casei mamei sale

Bunurile sale au fost puse sub sechestru

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Miron Mitrea şi a altor persoane pentru fapte de corupţie.

Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, în perioada 2000-2004, Mitrea este acuzat de către procurorii DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi de uz de fals.

Alături de Mitrea, DNA i-a mai trimis în judecată pe fostul inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu (ce a deţinut ulterior şi funcţia de inspector general de stat în construcţii la ISC) şi pe Nicolae Popescu, fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari.

Irina Paula Jianu este acuzată de dare de mită, abuz împotriva interesului public, fals intelectual şi în înscrisuri şi de folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora.

La rândul său, fostul arhitect al Voluntariului este acuzat de către procurori de fals material în înscrisuri oficiale şi de favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 2001- 2002, Mitrea, în calitate de ministru a primit de la Irina Paula Jianu "foloase necuvenite" în valoare de pes­te 9,27 miliarde de lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii aces­teia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC.

Potrivit procurorilor, suma reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de către SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea ma­mei lui Mitrea.

La momentul numirii în funcţia publică, Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la aceste societăţi comerciale, precizează DNA.

Conform rechizitoriului, lucrările astfel efectuate au fost evaluate la suma de 9.274.202.542 ROL.

Până în prezent, doar SC Vertcon SA Bacău a recuperat suma de 3,5 miliarde ROL (din care 1.584.886.000 ROL de la Irina Paula Jianu şi 1.915.114.000 ROL de la Miron Tudor Mitrea).

Procurorii arată că pentru a nu fi evidenţiate în contabilitate cheltuielile efectuate pentru executarea lucrărilor menţionate mai sus, în perioada 2001 - 2006, Irina Paula Jianu i-a determinat pe administratorii şi pe unii angajaţi ai SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău să opereze înregistrări inexacte în contabilitate, să omită efectuarea unor asemenea înregistrări, să falsifice documente contabile (situaţii de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanţe de încasare, dispoziţii de încasare şi facturi fiscale) şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.

La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date lui Miron Mitrea, Irina Paula Jianu a dat dispoziţie administratorilor SC Vertcon SA şi SC Conimpuls SA să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să în­străineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice, arată pro­curorii.

Potrivit rechizitoriului, în schimbul foloaselor necuvenite primite, Mitrea, în perioada executării lucrărilor, a numit-o, promovat-o şi menţinut-o pe Irina Paula Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi inspector general de stat în cadrul ISC.

În cursul anului 2006, la presiunile lui Mitrea, Popescu Nicolae, în calitate de arhitect şef al Oraşului Voluntari, a falsificat autorizaţia de construire emisă în cursul anului 2001 de Primăria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv, înscris pe care l-a încredinţat, ulterior, lui Miron Mitrea.

La rândul său, Mitrea a predat acest document organelor de urmărire penală, cu prilejul efectuării cercetărilor în prezenta cauză, în scopul înlăturării acuzaţiilor vizând infracţiunile de corupţie reţinute în sar­cina sa.

Prin urmare, procurorii au anunţat că au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând lui Mitrea şi Irinei Paula Jianu, în vederea recuperării prejudiciului produs firmelor de construcţii, care, la rândul lor, s-au constituit părţi civile în cauză.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb