DNA ORADEA: Fost vicepreşedinte ANRP, reţinut pentru luare de mită şi spălare de bani

V.B.
Anticorupţie / 20 martie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Cătălin Dumitru, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), acuzat de luare de mită şi spălare de bani, precum şi a lui Cătălin-Alexandru Dumitru Rădulescu, fiul celui de mai sus, acuzat de complicitate la luare de mită şi la spălare de bani, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

În rechizitoriu, DNA menţionează că, în martie 2013, Cătălin Dumitru (vicepreşedinte ANRP la aceea dată) ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susţinut că îşi va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană (titular al unui drept litigios) le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită. Pe 13 mai 2013, Cătălin Dumitru a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fiului său (Cătălin-Alexandru Dumitru Rădulescu), echivalentul sumei de 1 milion de euro.

Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit, în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate "Contract de împrumut", realizate de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracţională. Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1 milion de euro pretinsă şi primită, Cătălin Dumitru a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi imobile, se mai arată în comunicatul DNA.

În paralel, în mai 2013, aceeaşi persoană i-a dat lui Daniel-Marin Bran (inculpat în acelaşi dosar) şi suspectului Vasile Nicolae Dragoş suma de 1,22 milioane lei (echivalentul sumei de 276 mii euro), respectiv 730 mii lei (echivalentul sumei de 170 mii Euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Cătălin Dumitru, pentru a-l determina pe acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios.

Cei doi inculpaţi urmează să fie prezentaţi la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeaşi cauză, procurorii DNA Oradea efectuează urmărirea penală şi faţă de Daniel-Marin Bran, reţinut pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. În acelaşi dosar, este urmărit penal Vasile Nicolae Dragoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

În instrumentarea cauzei, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI, conchide comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb