"DOAMNE, DOAMNE, DOAMNE!..." Ancheta DNA asupra RCS&RDS avansează şi incomodează acţiunile DIGI

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iunie 2017

Ancheta DNA asupra RCS&RDS avansează şi incomodează acţiunile DIGI

Ioan Bendei, pus sub control judiciar

Sechestru de 13,7 milioane de lei pe bunurile RCS&RDS

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, ieri, punerea sub control judiciar a lui Ioan Bendei, vicepreşedinte RCS&RDS, pentru dare de mită şi complicitate la spălare de bani, şi un sechestru de 13,7 milioane de lei pe bunurile RCS&RDS, în dosarul privind cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I.

Deşi faptele anchetate datează din 2011, se pare că procurorii DNA au prins viteză, în ultima perioadă, după ce investitorii americani şi-au anunţat intenţia să iasă din companie.

DNA a declanşat ancheta penală asupra "RCS&RDS" şi a doi administratori chiar în timpul ofertei publice pentru listarea companiei mamă "Digi Communications", iar ulterior, l-a anunţat drept suspect şi pe Serghei Bulgac, CEO DIGI şi RCS&RDS, chiar în ziua cotării la Bursă.

Deşi Serghei Bulgac a susţinut că nu a văzut retrageri ale investitorilor din oferta DIGI, în urma anchetei DNA, totuşi aceasta s-a încheiat la preţul de 40 de lei/acţiune, mai aproape de limita de jos a intervalului de subscriere 38-56 de lei/unitate.

Lovite în a doua zi de tranzacţionare de anunţul punerii sub urmărire a CEO-ului Serghei Bulgac, acţiunile DIGI au săltat rareori peste preţul din ofertă până acum, iar Raiffeisen, agentul de stabilizare al preţului acţiunilor DIGI, a intervenit pe piaţă prin achiziţionarea unor acţiuni.

Anunţul punerii sub control judiciar a lui Ioan Bendei a fost publicat, ieri, şi pe site-ul BVB, după închiderea şedinţei de tranzacţionare.

DIGI Communications a anunţat: "DNA a instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri ce aparţin RCS & RDS S.A. (filiala Societăţii) până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei (aproximativ 3 milioane de euro). În cazul în care se va constata prin hotărâre judecătorească definitivă vinovăţia RCS & RDS SA cu privire la pretinsele fapte penale investigate, este posibil ca aceste bunuri să fie executate până la concurenţa sumei care face obiectul sechestrului.

Tot în data de 7 iunie 2017, cu privire la domnul Bendei Ioan, membru în Consiliul de Administraţie al RCS & RDS SA, DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la spălare de bani. De asemenea, cu privire la domnul Bendei Ioan, DNA a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 7 iunie 2017. Ca urmare a instituirii unei astfel de măsuri, domnul Bendei Ioan este supus anumitor obligaţii şi restricţii de comunicare.

Vor fi luate măsurile necesare pentru ca niciuna dintre acţiunile precizate mai sus să nu afecteze în mod semnificativ activitatea RCS & RDS SA sau a Societăţii".

Ioan Bendei nu are nici o funcţie în DIGI Communications, însă este vicepreşedintele RCS&RDS, conform prospectului de listare a DIGI.

Titlurile DIGI au încheiat şedinţa de ieri la 40 de lei/unitate, în creştere cu 0,5% faţă de marţi, însă mai jos faţă de nivelul de 40,2 lei/unitate, la care erau în jurul orei 15.50, când au apărut informaţii despre noul comunicat DNA.

Este interesant că procurorii fac anunţuri, în paşi, privind ancheta asupra RCS&RDS, şi nu au luat măsuri contra reprezentanţilor companiei, în bloc. În condiţiile în care Ioan Bendei a fost pus sub control judiciar la o lună după punerea sa sub urmărire penală, nu este exclus ca DNA să mai anunţe măsuri şi faţă de alţi oficiali ai companiei.

Procurorii nu au precizat ce noutăţi au aflat în această lună de cercetări suplimentare, însă frecvenţa comunicatelor în această speţă este în mod evident mai ridicată decât în alte cazuri şi stârneşte, cu certitudine, uimire.

Probabil că reacţia lui Ioan Bendei ar fi similară celei pe care a avut-o în conversaţia cu patronul RCS&RDS Zoltan Teszari, când acesta l-a anunţat că a fost vizitat de "nea Traian şi Raducu". Atunci, Bendei s-a minunat excesiv: "Doamne, Doamne, Doamne, Doamne..."

Imediat după listarea DIGI la BVB, postul Antena 3 a difuzat înregistrări audio în care Ioan Bendei o sună pe secretara sa pentru a trimite "telefoane şi operatori care să le instaleze" la trei domicilii ale ofiţerului de poliţie judiciară Iordăchiţă Teodosia Elena.

De asemenea, Antena 3 a prezentat înregistrări cu Ioan Bendei şi Zoltan Teszari, patronul RCS&RDS. Postul TV a insinuat că numele menţionate de Teszari - "nea Traian şi Răducu" - se referă la Traian Băsescu şi ginerele acestuia, Radu Pricop, însă atât Zoltan Teszari, cât şi fostul preşedinte au negat acest lucru.

În dosarul în care se cercetează modul în care s-a făcut cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I, mai sunt urmărite penal SC "Bodu" SRL pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani şi "Integrasoft" SRL (la data faptei deţinută de SC "RCS&RDS" SA), pentru complicitate la spălare de bani.

Ieri, DNA a pus sechestru pe bunurile "BODU" SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei).

Pe 5 mai, procurorii anticorupţie au dispus, în aceeaşi cauză, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile şi faţă de Dumitru Dragomir, fost preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Procurorii anticorupţie au mai dispus, în acelaşi dosar, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Alexandru Oprea - la data faptei directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al aceleiaşi companii de televiziune prin cablu, pentru complicitate la dare de mită, Mihai Dinei - la data faptelor coordonatorul activităţii juridice al aceleiaşi companii de televiziune prin cablu, pentru complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani, Florin Bogdan Bădiţă - la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, precum şi faţă de Bogdan Dumitru Dragomir - la data faptelor asociat unic al aceleiaşi societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pt o compania de talia RCS presupusul prejudiciu este mic si nu are cum sa "incomodeze" actiunea Digi, mai ales ca urmeaza cativa ani de procese.

    M-as fi asteptat de la ziarul Bursa sa scrie mai mult, de exemplu , despre comunicatul Trangaz de aseara. Mie mi-a fost greu sa trag o concluzie clara din acel comunicat si era interesant sa vedem si pozitia specialistilor in piata de capital de la "Bursa". 

    1. adevarul e ca pentru investitorii de retail are semnificatie. pentru oamenii rationali si informati nu ar trebui, dar ce sa faci. cat despre formatorii de opinie din presa economica ce sa mai zici, titluri de cancan, continut si utilitate pe masura. zgariem suprafata, dam un titlu pompos, si gata articolul. nu ne complicam acuma in nuante, pana la urma asta se vinde.

      idioti de la minister sa resolve problema la transgaz.nu poti pune pe ordinea de zi chestiuni de principiu.dar pentru asta iti trebuie carte.ministerul finantelor se imprumata cu 4.2 iar transgaz cumpara titluri de stat.tov sterian si toata gasca din conducere sa isi reduca cu75%VENITURILE SI DUPA ACEEA SA SPUNA CA NU SE POATE.dar repet idioti sint cei din minister care habar nu au pe ce lume traiesc.

      conducerea tgn spune ca exista bani pentru a da dividend suplimentar de circa 75 - 85 Lei dar prefera sa tina bani pentru investitii !! acum sa vedem la aga ce zice actionarul majoritar!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb