Doar 230 de firme braşovene utilizează semnătura electronică

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Companii #IT / 11 august 2008

Camera de Comerţ şi Indus­trie şi compania certSIGN Bucureşti au organizat, recent, un seminar pe tema semnăturii electronice. Adrian Floarea, directorul companiei, le-a prezentat reprezentanţilor companiilor braşovene prezente la seminar care sunt avantajele semnăturii electronice. "Semnătura digitală are aceeaşi valoare legală ca şi cea olografă în lumea reală", a spus Floarea.

Pentru a fi opozabilă şi recunoscută în justiţie, aceasta trebuie realizată prin intermediul unui certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat. În România, utilizarea semnăturii electronice este reglementată prin Legea numărul 455 din 18 iulie 2001, care a fost completată ulterior cu normele tehnice şi metodologice din 13 decembrie 2001.

Practic, pentru o semnătură electronică firmele trebuie să plătească 90 de euro, câte 30 de euro pentru certificatul digital calificat, o aplicaţie informatică şi dispozitivul criptografic, care se conectează prin USB-ul calculatorului.

Semnătura electronică este necesară persoanelor fizice care doresc să semneze electronic documente cu valoare legală, persoanelor juridice care vor să-şi implementeze fluxuri de documente sau să comunice în mod legal cu partenerii şi clienţii lor, contabililor în relaţia cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Finanţelor pentru depunerea on-line a declaraţiilor fiscale, reprezentanţilor legali şi administratorilor de firme în relaţia cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, celor care vor să depună on-line Registrul de Evidenţă a Salariaţilor la Inspecţia Muncii, precum şi oricui doreşte să comunice electronic şi să res­pecte principiile de autenticitate şi integritate.

Semnătura electronică garantează autenticitatea şi integritatea informaţiilor cuprinse în documentele electronice, se bazează pe câteva elemente de autentificare unice la nivel de semnatar şi document, arată dacă un mesaj digital aparţine unei anumite persoane, dacă a fost modificat sau alterat în vreun fel şi dacă a ajuns la des­tinaţia potrivită şi nu poate fi falsificată.

Firmele braşovene pot beneficia şi de fonduri europene cu care să îşi achiziţioneze atât echipament IT, cât şi semnături electronice, iar în cazul în care doresc acest lucru, ele vor putea aplica până luna viitoare. Până acum doar aproximativ 230 de companii braşovene au obţinut certificate digitale calificate pentru semnătura electronică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb