Dobre, Green Environment Support: Responsabilităţile de mediu ale antreprenorilor - care sunt şi cum pot fi îndeplinite

T.B.
Companii / 13 decembrie 2023

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support

Atenţia pe care antreprenorii trebuie s-o acorde protecţiei mediului este, în primul rând, o datorie morală şi socială; însă aceasta este, de asemenea, reglementată prin lege, se arată într-un comunicat al Green Environment Support, remis redacţiei. Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializată în consultanţă de mediu, face o trecere în revistă a obligaţiilor pe care le au profesioniştii de la conducerea companiilor, informează sursa menţionată.

Indiferent de natura sau dimensiunea organizaţiei, fiecare companie este considerată generatoare de deşeuri, astfel încât conducerea acesteia poartă responsabilitatea gestionării lor, transmite sursa.

Potrivit comunicatului, CEO-ul companiei transmite că "Primul pas în acest proces, unul foarte important, de altfel, este identificarea şi clasificarea corectă a deşeurilor generate de organizaţie, în acord cu prevederile Hotărârii de Guvern 856/2002. Prin acest nomenclator, fiecărui deseu îi este atribuit un cod distinct de identificare, iar în funcţie de acesta, deseurile vor fi şi clasificate ulterior ca fiind periculoase ori nepericuloase", explică Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Aşadar, ce sarcini sunt antreprenorii obligaţi să bifeze în ceea ce priveşte protecţia mediului?

Gestionarea deşeurilor şi reciclarea

Gestionarea eficientă a deşeurilor generate de orice afacere include reciclarea materialelor, reducerea deşeurilor la sursă şi adoptarea unor practici sustenabile în ceea ce priveşte valorificarea deşeurilor, transmite Daniela Dobre. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, un antreprenor poate colabora cu companii specializate în gestionarea deşeurilor, iar o măsură foarte eficientă de reducere a deşeurilor la sursă constă în promovarea reciclării si a reutilizarii atât în randul angajaţilor proprii, cât şi în interacţiunea cu propii clienţi, conform sursei citate.

Desemnarea unui responsabil de mediu

Toate companiile, indiferent de activitate, trebuie să aibă desemnat un responsabil privind managementul deşeurilor. Acesta poate fi unul intern, o persoană din echipa companiei, sau o entitate din afara companiei, prin externalizarea acestui serviciu, informează compania.

"Sancţiunile pentru gestionarea defectuoasă a deşeurilor au tot crescut; prin urmare, este important să le acordăm o atenţie sporită", atrage atenţia reprezentatul companiei specializate în consultanţă de mediu, potrivit comunicatului.

Reducerea consumului de resurse

Scăderea sau menţinerea sub control a consumului de resurse precum energie şi apă sunt responsabilităţi cruciale ale antreprenorilor în ce priveşte protecţia mediului, precizează sursa. Prin adoptarea unor tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, implementarea unor sisteme de iluminare cu consum redus de energie şi sensibilizarea angajaţilor privind importanţa economisirii resurselor, antreprenorii pot contribui semnificativ la protejarea mediului, se mai arată în comunicat.

Utilizarea materialelor sustenabile

Antreprenorii trebuie, de asemenea, să fie preocupaţi de selectarea materialelor şi produselor sustenabile pentru desfăşurarea activităţii lor, menţionează Daniela Dobre, CEO Green Environment Support. Acest lucru poate implica alegerea de materiale reciclabile sau biodegradabile, colaborarea cu furnizori care promoveazaă materiale prietenoase cu mediul şi dezvoltarea de produse cu un impact minim asupra mediului, potrivit sursei indicate.

Promovarea transportului durabil

Antreprenorii pot oferi facilităţi pentru biciclişti, stimulente pentru utilizarea transportului în comun sau investiţii în vehicule verzi pentru flota companiei, conform sursei citate. Prin aceste măsuri, conducerea companiei poate influenţa angajaţii să se deplaseze la birou cu variante de transport sustenabile sau poate aduce o schimbare notabilă în obişnuinţele de transport ale clienţilor cărora se adresează, arată datele comunicatului.

Implicarea in comunitate

Antreprenorii au o influenţă semnificativă asupra comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea, relatează sursa indicată. Aceştia pot organiza evenimente de conştientizare despre mediu, pot susţine proiecte de mediu la nivel local sau sprijini organizaţiile neguvernamentale implicate în acţiuni de protecţie a mediului. Printr-o prezenţă activă în comunitate, antreprenorii pot contribui la îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător, transmite compania.

Monitorizarea şi raportarea impactului asupra mediului

Pentru a asigura transparenţa în procesele de protecţie a mediului derulate de organizaţie, antreprenorii pot monitoriza şi raporta impactul asupra mediului generat de afacerea lor, potrivit sursei menţionate. Acest lucru poate implica evaluări periodice ale amprentei de carbon sau ale altor indicatori de mediu relevanţi. Raportarea rezultatelor poate fi făcută public, demonstrând, astfel, angajamentul în protejarea mediului, relatează sursa.

Conform sursei citate, "În contextul schimbărilor climatice şi al degradării mediului, responsabilităţile de protecţie a mediului care cad în sarcina profesioniştilor de la conducerea companiilor sunt esenţiale în protejarea planetei. Nu numai pentru a feri organizaţia de sancţiuni prin conformarea la legile de mediu, ci, mai ales, pentru a crea un impact benefic asupra mediului şi o undă de influenţă pozitivă asupra societăţii", spune Daniela Dobre, CEO Green Envinronment Support.

Compania de consultanţă Green Environment Support poate veni în sprijinul antreprenorilor cu implementarea unui management eficient al deşeurilor perfect adaptat activităţii desfăşurate de companie şi cu întocmirea rapoartelor necesare în relaţia cu autorităţile în domeniu, transmite reprezentantul companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb