DOCUMENT CONSULTAT DE REUTERS: Comisia Europeană propune un acord cu Azerbaidjanul pentru creşterea importurilor de gaze

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 15 iulie 2022

Comisia Europeană propune un acord cu Azerbaidjanul pentru creşterea importurilor de gaze

Comisia Europeană le-a propus ţărilor UE un acord cu Azerbaidjanul pentru a creşte importurile de gaze naturale şi a sprijini extinderea gazoductelor necesare pentru aceste importuri, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

Memorandumul de înţelegere, care are nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre şi ar putea să fie modificat, face parte din eforturile Uniunii Europene de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti, ca urmare a războiului din Ucraina

"Părţile aspiră să sprijine comerţul bilateral cu gaze naturale, inclusiv prin exporturi spre Uniunea Europeană, via Coridorul Sudic de gaze, în valoare de cel puţin 20 de miliarde metri cubi pe an în 2027, în conformitate cu viabilitatea comercială şi cerere de pe piaţă", se arată în documentul consultat de Reuters şi care este datat 11 iulie, notează Agerpres.

Anul trecut, conducta Trans-Adriatică (TAP), porţiunea finală a Coridorului Sudic de gaze, a adus peste opt miliarde de meri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan în mai multe ţări din Europa precum Italia.

Documentul de lucru menţionează că ambele părţi vor încuraja finanţarea extinderii reţelei de conducte pentru a putea fi majorate livrările de gaze spre Europa, adăugând că astfel de investiţii ar trebui să permită, în viitor, transportul de gaze cu emisii reduse de carbon.

În plus, majorarea livrărilor spre Europa ar cere Azerbaidjanului să îşi majoreze la rândul său producţia internă de gaze.

Memorandumul de înţelegere subliniază importanţa "contractelor pe termen lung, predictibile şi stabile" pentru a oferi siguranţă producătorilor de gaze dar, în acelaşi timp, precizează că viitoarele contracte de gaze trebuie să fie în linie cu obiectivele climatice ale UE, care potrivit Bruxelles-ului prevăd o diminuare a utilizării gazelor naturale, mai ales după 2030.

Ambele părţi ar trebui să îşi extindă acţiunile destinate reducerii emisiilor de metan, unul dintre principalele gaze cu efect de seră, în lanţurile lor de aprovizionare, inclusiv prin stimulente pentru colectarea gazelor care altfel ar fi emise în atmosferă.

Acordul preliminar prevede, de asemenea, că UE şi Azerbaidjan vor examina dezvoltarea de interconexiuni de electricitate, pentru a promova energiile regenerabile, şi vor discuta comerţul cu hidrogen în viitor.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa s-au înmulţit săptămâna aceasta, după ce grupul rus Gazprom a demarat lucrările de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1. Mai mult, guverne şi companii au avertizat că Moscova ar putea prelungi perioada în care conducta Nord Stream 1 va fi nefuncţională.

Emmanuel Macron: "Războiul din Ucraina va dura şi trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără gazul rusesc"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat ieri că războiul din Ucraina "va dura", iar francezii trebuie să se pregătească pentru întreruperea totală a livrărilor de gaz rusesc, de care Moscova se foloseşte ca de o "armă de război", informează AFP.

"Vara şi începutul toamnei vor fi, fără îndoială, foarte dure", a declarat şeful statului francez, în primul interviu televizat din cel de-al doilea mandat al său, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, notează Agerpres.

În condiţiile în care războiul din Ucraina afectează creşterea economică şi alimentează o explozie a preţurilor energiei şi produselor alimentare, "trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără gazul rusesc", a atenţionat Macron, anunţând că statul francez va elabora un "plan de sobrietate" energetică.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 177,7 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut la 175,75 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 16.07 atingea 178,85 euro.

-------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a scăzut cu 1,6%, la 1.707,60 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.57, cea spot - tot cu 1,6%, la 1.708,17 dolari/uncie.

-------------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a urcat cu 1,5% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, ajungând la 8,23 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în urcare cu 0,8%, la 6 dolari/buşel.

Temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor ar putea afecta recolta de porumb a Europei în zilele următoare, existând posibilitatea unei noi reduceri ale prognozelor, după ce unele ţări au înregistrat o diminuare a suprafeţelor cultivate cu porumb în acest an comparativ cu anul trecut, spun analişti şi producători consultaţi de Reuters, potrivit Agerpres.

Un al doilea val de caniculă în această lună a cuprins mai multe părţi din Europa Occidentală, înrăutăţind seceta şi provocând incendii de vegetaţie în Spania, Portugalia şi Franţa. Impactul asupra porumbului, care este utilizat în principal ca nutreţ pentru animale, va depinde de durata caniculei, dar ar putea fi unul sever asupra câmpurilor care depind de ploi sau a zonelor unde seceta a impus restricţii asupra irigaţiilor.

Conform celor mai recente prognoze, publicate marţi, Departamentul american al Agriculturii şi-a revizuit în jos estimările privind producţia de porumb a UE, motivându-şi decizia prin revizuirea estimărilor pentru producţia Italiei.

Coldiretti, cea mai mare asociaţie reprezentativă a fermierilor italieni, estimează că producţia de porumb va scădea cu 30% în acest an, de la aproximativ şase milioane de tone înregistrată anul trecut. În Spania, producţia de porumb s-ar putea reduce cu 16%, la 3,57 milioane de tone în acest an, potrivit organizaţiei Cooperativas Agro-Alimentarias.

-------------------

Lituania, membră a Uniunii Europene, va menţine restricţiile asupra fluxurilor comerciale către enclava rusă Kaliningrad în timp ce elaborează noi reglementări, a declarat ieri premierul Ingrida Simonyte, relatează Reuters.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că mărfurile ruseşti sancţionate ar putea tranzita teritoriul Uniunii Europene pe cale ferată până în Kaliningrad, după escaladarea tensiunilor dintre Moscova, Bruxelles şi Lituania.

"Va trebui să existe controale pentru anumite mărfuri sancţionate... Lituania va trebui să stabilească reglementări pentru controale, iar până la acel moment procedurile actuale vor rămâne în vigoare", a declarat Simonyte într-o conferinţă de presă, conform news.ro. Simonyte nu a oferit date exacte referitoare la crearea noilor reglementări.

Transportul unor mărfuri din Rusia către Kaliningrad, care se învecinează cu statele UE şi se bazează pe căile ferate şi drumurile prin Lituania pentru transportul majorităţii mărfurilor, a fost întrerupt din 17 iunie în temeiul sancţiunilor impuse de Bruxelles.

-------------------

M.Video-Eldorado, cel mai mare retailer de electronice şi electrocasnice din Rusia, a anunţat ieri că a început să vândă telefoane second hand, oferindu-le consumatorilor ruşi alternative mai ieftine după ce producătorii occidentali şi-au suspendat livrările, transmite Reuters. Având în vedere oferta limitată de pe piaţa rusească, M.Video a informat că telefoanele second hand complet funcţionale au potenţialul să ofere o alternativă eficientă consumatorilor care caută un dispozitiv de marcă, potrivit Agerpres. M.Video urmează exemplul operatorului rus de telefonie MTS, care în luna mai a lansat o iniţiativă similară.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. S-a mai vorbit de acest acord. E vorba doar de propaganda sa creada cetatenii UE ca nu au fost lasati de izbeliste de guverne. Adevarul acestor acorduri se va vedea la iarna cand Putin va inchide robinetul de tot.

    Intreruperile energetice in industrie va pune pe chituci industria, va crea somaj, preturi mari si va arunca oamenii intr-o mizerie a traiului de nedescris, o sa vedeti. Orice cauza, are un efect.  

    1. Ce înțelept ești, stolnice!?! Șomajul și prețurile mari nu există nici în trucaje. Va fi rău ca să nu fie bine. În loc să stăm la mâna unui diliu, îndrăznim să ne vedem de drum.

      Gazpromul nu risca sa piarda piata europeana. O sa fie mult zgomot, dar vor inghiti galusca ca altfel more de foame.

      superb... 20 bcm ... in timp ce din Rusia se luau peste 100 bcm.... mai avem pana sa ajungem la sapa de lemn

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb