Au trecut doi ani de la primul şoc suferit de piaţa bursieră din ţara noastră şi investitorii încă mai au proaspăt întipărite în memorie momentele de panică prin care au trecut de atunci, când îşi vedeau acţiunile prăbuşindu-se cu 15% într-o singura zi şi forţând astfel conducerea Bursei de la Bucureşti să oprească complet tranzacţionarea.
La începutul anului 2008, după un an 2007 de excepţie, căţiva brokeri vorbeau pentru prima data de o posibilă corecţie a Bursei, care se va întinde pe o perioadă de doi ani, ca urmare a problemelor cu care Statele Unite se confruntau în acea perioadă.
Corelaţia dintre evoluţia Bursei de Valori Bucureşti şi a economiei s-a văzut mai limpede în vara anului 2007, când acţiunile au început să cadă, în timp ce încetinirea PIB-ului s-a resimţit abia un an mai târziu.
Atunci, s-au văzut primele semne de slăbiciune la nivel de PIB, al cărui avans s-a redus substanţial în ultimul trimestru din 2008.
Bursa a atins un minim nemaiatins de câţiva ani în luna martie a acestui an, după ce ştirile proaste au inundat toate canalele informaţionale, însă de la acel moment, acţiunile de la BVB au înregistrat o revenire spectaculoasă, pe fondul aprecierilor de pe pieţele externe.
Ultimii doi ani au arătat încă o dată că Bursa noastră nu a devenit încă o piaţa reprezentativă şi este dominată exclusiv de sentimentul investitorilor şi mai puţin de fundamente economice