Doi foşti preşedinţi, Ricardo Martinelli (2009-2014) şi Juan Carlos Varela (2014-2019), au fost inculpaţi pentru spălare de bani, transmite AFP, conform Dcnews.ro. Ricardo Martinelli a fost inculpat pentru spălare de bani pentru cumpărarea unui grup de presă', a declarat pentru agenţia franceză Roniel Ortiz, unul din avocaţii ex-preşedintelui.
Pe de altă parte, Parchetul Special Anticorupţie a confirmat pentru AFP inculparea lui Juan Carlos Varela pentru spălare de capitaluri în afacerea Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiilor care a recunoscut că a mituit numeroşi lideri politici latino-americani.
''Sunt furios. Este o persecuţie politică fără sfârşit''
Supus controlului judiciar, Martinelli nu are voie să iasă din ţară şi trebuie să se prezinte în fiecare lună în faţa autorităţilor judiciare. ''Sunt furios. Este o persecuţie politică fără sfârşit. Aceasta este o anchetă în care nu am mai fost citat niciodată, care nu are nici motiv, nici fundament. Vor să mă implice ca să mă anihileze'', a acuzat el în faţa presei după audiere.
Martinelli este suspectat că a achiziţionat un grup de presă cu bani publici în timpul mandatului de preşedinte. Extrădat de SUA, el a fost deja achitat în 2019, după doi ani de detenţie preventivă, pentru acuzaţia de spionare a opozanţilor săi în Panama şi în străinătate. Numele lui Martinelli a fost menţionat în numeroase scandaluri de corupţie pentru care mai mult de zece dintre miniştrii săi fuseseră arestaţi.
Parchetul Special Anticorupţie l-a audiat joi şi pe fostul preşedinte Juan Carlos Varela în legătură cu presupuse finanţări ilegale ale campaniilor sale electorale, printre care şi cea victorioasă din 2009, de către grupul brazilian Odebrecht.
Cei doi ex-preşedinţi de dreapta, foşti aliaţi politici
Cei doi ex-preşedinţi de dreapta sunt şi foşti aliaţi politici, Varela candidând pentru postul de vicepreşedinte în tandem cu Martinelli atunci când acesta a fost ales în 2009. Relaţiile dintre ei s-au deteriorat în 2011 odată cu demiterea lui Varela din guvernul lui Martinelli.
Convocarea celor doi foşti şefi de stat ''poate însemna, dacă suntem un pic optimişti, că instituţiile se impun şi că nimeni nu este deasupra legilor'', a comentat Carlos Barsallo, şeful filialei din Panama a organizaţiei Transparency International, avertizând totuşi că, ''date fiind experienţele anterioare'' şi ''ţimpunitatea'' de până acum, trebuie păstrate ''realismul şi prudenţa'' până la ''rezultate reale şi definitive''.
Guvernul actualului preşedinte Laurentino Cortizo (centru-stânga) l-a numit anul trecut pe procurorul general Eduardo Ulloa, specializat în cazuri de corupţie şi delicte financiare, în încercarea de a ameliora imaginea justiţiei panameze, foarte criticată de organizaţii cetăţeneşti şi sindicate. În ultimii patru ani, în Panama au fost instrumentate aproape 30 de dosare de corupţie, însă nu a fost pronunţată nicio condamnare împotriva unui înalt responsabil şi mai multe proceduri au fost abandonate pentru vicii de formă sau invalidare de probe.