Dolarul s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu euro, în condiţiile în care sunt tot mai puţini traderii ce pariază pe majorarea dobânzii de către banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed), anul acesta, din cauza inflaţiei reduse.
Departamentul american al Muncii a anunţat, ieri, că preţurile de consum au crescut cu 0,1% în luna mai, respectiv au scăzut cu 1,3% în cele 12 luni încheiate în mai. Declinul anual este cel mai mare din mai 1950 până în prezent.
Economiştii estimau o creştere cu 0,3% a inflaţiei în mai şi un declin de 0,9% în cele 12 luni încheiate în mai.
După anunţul privind inflaţia, moneda SUA a avut un curs de 1,3852 unităţi/euro la ora 8:36 a.m., la New York, faţă de 1,3837 unităţi/euro în ziua anterioară.
În opinia analiştilor, este prea devreme ca să vorbim despre o majorare a dobânzilor Fed sau de o creştere a inflaţiei. Astfel, dolarul nu va putea fi impulsionat de o majorare a dobânzilor, spre finele anului curent. În prezent, 50% dintre traderii valutari americani pariază pe o majorare a dobânzilor Fed cu cel puţin 0,25%, la reuniunea din decembrie. În urmă cu o săptămână însă, 64% dintre aceştia preconizau o majorare a dobânzilor.
Pe de altă parte, dinamica dolarului a fost influenţată în mod negativ de faptul că liderii din Brazilia, Rusia, India şi China au declarat, zilele trecute, că ar trebui elaborat un sistem monetar global "mai diversificat", iar economiile emergente ar trebui să aibă o voce "mai puternică" şi o reprezentare sporită în cadrul instituţiilor financiare internaţionale.