Dolarul câştigă teren în faţa euro

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iulie 2013

Dolarul câştigă teren în faţa euro

Perspectivele monedei unice europene nu sunt pozitive, dar şi dolarul şi-ar putea pierde elanul, conform analiştilor

Dolarul s-a apreciat faţă de euro ieri, pe pieţele externe, traderii considerând că vânzările de monedă americană de săptămâna trecută au fost exagerate.

Creşterea a fost limitată, însă, după ce administraţia de la Washington a anunţat o creştere sub aşteptări a vânzărilor retail din SUA, în iunie (+0,4%, după un avans de 0,5% în mai). În baza unei astfel de evoluţii, investitorii nu mai aşteaptă ca banca centrală americană (Fed) să-şi reducă programul de stimulente monetare anul acesta. Totuşi, impactul cifrelor privind vânzările retail a fost redus de informaţia potrivit căreia a crescut indicele care arată evoluţia producţiei industriale din regiunea New York, în iulie: 9,5 puncte, de la 7,8 luna trecută.

Dolarul a urcat cu 0,3% la ora 10.32, pe piaţa din New York, având un curs de 1,3034 unităţi/euro.

Analiştii sunt de părere că dolarul ar putea avea dificultăţi zilele acestea, în privinţa aprecierii, înainte ca preşedintele Fed, Ben Bernanke, să-şi prezinte discursul în faţa Parlamentului, miercuri şi joi. Amintim că dolarul a pierdut 1,7% săptămâna trecută, după ce Bernanke a declarat că politica "acomodativă" a SUA va fi necesară în viitorul apropiat.

"Dacă Bernanke îşi va reitera afirmaţiile de săptămâna trecută, atunci cred că vom asista la o depreciere importantă a dolarului", a declarat, citat de presa internaţională, Andrew Dilz, trader valutar la "Tempus" Inc. in Washington.

Amintim că programul Fed de achiziţii de obligaţiuni a pus presiuni pe dolar în ultimii ani, întrucât acesta echivalează cu tipărirea de bani şi reduce valoarea monedei americane.

Pe de altă parte, perspectivele de apreciere a euro rămân fragile, dat fiind mai mulţi factori: scăderea exporturilor germane, retrogradarea Franţei de către agenţia Fitch (care i-a retras vineri calificativul de top "AAA") şi impasul politic din Portugalia.

În plus, analiştii estimează că mersul economiei Chinei ar putea afecta dinamica euro, prin cererea mai slabă de bunuri europene din partea ţării asiatice.

Conform datelor oficiale anunţate ieri de Beijing, PIB-ul Chinei a crescut cu 7,5% în perioada aprilie-iunie 2013, ritmul expansiunii fiind conform aşteptărilor economiştilor. Creşterea este mai înceată decât cea din primele trei luni ale anului: +7,7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb