Dolarul, în declin continuu

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2007

Moneda americană, dolarul, s-a depreciat vineri, pe piaţa din SUA, până la un nou minim istoric în raport cu euro, traderii fiind influenţaţi de ştirile negative privind piaţa imobiliară a celei mai mari economii a lumii.

Dolarul a scăzut până la 1,3842 unităţi/euro vineri sea­ra, la New York, depăşind astfel cursul minim al tuturor timpurilor, atins miercuri: 1,3833 unităţi/euro. Ziua de vineri a fost încheiată cu un curs de 1,3822 unităţi/euro, peste cel de la finele zilei de joi: 1,3803 unităţi/euro.

Dolarul a avut, de asemenea, o cotaţie foarte scăzută în raport cu lira sterlină - 2,0586 unităţi, pe parcursul sesiunii de vineri. La finele ultimei zile a săptămânii 16-20 iulie, cotaţia a ajuns la 2,0549 dolari. Lira a înregis­trat, astfel, cursul maxim din 1981 până în prezent, în raport cu dolarul.

Amintim că, în ultimele săptămâni, ştirile negative cu privire la piaţa imobiliară din SUA au tras în jos dolarul. La rândul său, preşedintele băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed), Ben Bernanke, şi-a exprimat din nou temerile cu privire la înrăutăţirea peste aşteptări a sectorului imobiliar, care ar putea afecta în mod semnificativ economia SUA. De precizat că SUA se confruntă cu pierderi pe segmentul creditelor ipotecare, din cauza creşterii provizioanelor pentru împrumuturile fără acoperire.

Pe de altă parte, dolarul este influenţat în mod negativ de faptul că banca centrală americană nu-şi majorează dobânda şi, potrivit aşteptărilor, nici nu va recurge la o astfel de măsură în 2007. În acest timp, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a crescut dobânda şi se pare că va mai efectua două majorări anul acesta.

Fed are o dobândă de 5,25%, pe care nu a mai modificat-o de un an, iar BCE - de 4%, piaţa aşteptând 4,25% pentru luna septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb