Dolarul - la cursul minim al ultimei luni, în urma semnalelor Fed

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2014

Dolarul - la cursul minim al ultimei luni, în urma semnalelor Fed

Banca centrală a SUA menţine dobânzile reduse şi taie în continuare achiziţiile lunare de obligaţiuni

Moneda SUA s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de valutele majore, după ce, în ziua anterioară, banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) a anunţat că va păstra dobânzile aproape de zero "un timp considerabil".

Raportat la euro, dolarul a scăzut pentru a doua zi consecutiv, în condiţiile în care oficialii Fed au modificat în sens negativ perspectivele de creştere a economiei americane - cea mai mare din lume.

Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară evoluţia dolarului faţă de zece valute majore, a coborât cu 0,3% la ora 10.46, pe piaţa din New York, atingând 1.008,50 puncte. Mai devreme, indicele scăzuse la 1.008,19 puncte, cel mai redus nivel din 21 mai.

Tot la New York, dolarul a pierdut 0,3% la ora 10.37, afişând un curs de 1,3633 unităţi/euro. Declinul a urmat unei scăderi de 0,4% înregistrată miercuri. Moneda americană a scăzut timp de două zile la rând pentru prima oară din 30 mai.

Fed a decis, la data de 18 iunie, o nouă reducere cu 10 miliarde de dolari a programului lunar de achiziţii de obligaţiuni. După cinci astfel de decizii consecutive, începute în decembrie 2013, programul în cauză a ajuns la 35 de miliarde de dolari lunar, de la 85 de miliarde dolari. Din suma curentă a programului, 15 miliarde de dolari au ca destinaţie achiziţiile de obligaţiuni ipotecare, iar 20 de miliarde de dolari - titluri de trezorerie.

Pe de altă parte, deşi consideră că, în cursul ultimelor luni, Statele Unite au înregistrat o "revenire", Fed a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei americane în condiţiile în care iarna neobişnuit de rece a afectat activitatea în majoritatea sectoarelor - de la investiţiile companiilor la construcţiile de locuinţe.

Conform Fed, PIB-ul SUA ar urma să înregistreze o creştere de 2,1- 2,3% anul acesta, faţă de un avans de 2,8 - 3%, estimat de banca centrală americană în martie. Fed a dat, însă, asigurări că "activitatea economică s-a redresat în ultimele luni". Prognoza pentru 2015 a fost revizuită în creştere de Fed, de la 3% la 3,2%. Conform băncii centrale, "activitatea economică a SUA va avea o expansiune moderată, iar condiţiile de pe piaţa forţei de muncă vor continua să se îmbunătăţească gradual".

Tot miercuri, preşedintele Fed, Janet Yellen, a anunţat că dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă considerabilă de timp, după oprirea injecţiilor de lichidităţi (prin achiziţii de active). Întrebată de jurnalişti cât va dura această perioadă, Janet Yellen a afirmat: "Nu există o formulă mecanică, iar decizia va depinde de modul în care evoluează economia".

Amintim că, săptămâna aceasta, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus prognoza de creştere pentru economia americană, estimând că PIB-ul SUA va spori cu 2% în 2014, faţă de avansul de 2,8% preconizat în luna aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb