Dolarul s-a apreciat cu 3% faţă de euro, în 2016

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 ianuarie 2017

Dolarul s-a apreciat cu 3% faţă de euro, în 2016

Cea mai mare parte a avansului a fost înregistrată după 8 noiembrie, când republicanul Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA

Dolarul american a încheiat anul trecut cu un câştig de 3% faţă de euro, cea mai mare parte a avansului venind după data de 8 noiembrie, când alegerile prezidenţiale din SUA au fost câştigate de republicanul Donald Trump. Această victorie a impulsionat moneda SUA întrucât preşedintele ales a promis un plan de stimulare fiscală.

În plus, dolarul a fost susţinut de aşteptările legate de majorarea dobânzii-cheie de către banca centrală americană (Federal Reserve - Fed), măsură care a fost luată de această instituţie în decembrie 2016.

În 2016, dolarul a urcat pentru al treilea an la rând faţă de euro.

La data de 11 ianuarie, dolarul avea un curs 1,0859 unităţi/euro, evoluţia de pe pieţele financiare alimentând apetitul pentru monede care oferă randamente sporite.

În 22 ianuarie, dolarul atingea 1,0796 unităţi/euro, în condiţiile în care moneda europeană a pierdut teren după anunţul privind încetinirea activităţii de business din Europa, în ianuarie. În plus, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, declara, atunci, că riscurile de decelerare a economiei au crescut la începutul anului.

La data de 4 februarie, dolarul avea o cotaţie de 1,1209 unităţi/euro, moneda americană depreciindu-se pe fondul scepticismului privind o majorare a dobânzii-cheie de către banca centrală americană, Federal Reserve (Fed), în 2016. În 11 februarie, dolarul atingea 1,1323 unităţi/euro, din cauza temerilor legate de încetinirea economiei globale, respectiv de stresul din sistemul bancar, care au alimentat plasamentele în activele considerate sigure.

La finele lunii februarie, însă, dolarul a ajuns la cel mai ridicat curs din ultima lună, 1,0873 unităţi/euro, după lansarea primelor estimări oficiale privind inflaţia din zona euro, care au arătat declinul preţurilor de consum în regiune.

În 17 martie, moneda americană avea un curs de 1,1318 unităţi/euro, după ce a înregistrat cel mai puternic declin din ultimii şapte ani, pe motiv că Federal Reserve a semnalat că ar fi adecvată o cale mai lentă pentru majorarea dobânzilor.

La 11 aprilie, dolarul înregistra cel mai redus curs din ultimele opt luni, de 1,1408 unităţi/euro, în condiţiile în care avansul cotaţiilor petroliere i-a determinat pe investitori să se îndrepte către activele mai riscante.

Dar, la date de 22 aprilie, dolarul avea un curs de 1,1222 unităţi/euro, cel mai ridicat al lunii respective. Atunci, preşedintele BCE, Mario Draghi, a indicat viitoare reduceri ale dobânzii în zona euro.

În 2 mai, dolarul atingea 1,1534 unităţi/euro, trecând de pragul de 1,15 dolari/euro pentru prima oară după august 2015. Investitorii anticipau, atunci, că Federal Reserve ar putea lăsa dobânda nemodificată pe întregul an, ceea ce nu era pozitiv pentru dolar. La data de 27 mai, dolarul a atins 1,1115 unităţi/euro, cel mai ridicat curs al ultimelor două luni, pe motiv că preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat că majorarea dobânzii ar putea fi decisă în câteva luni, dacă situaţia economică va continua să se îmbunătăţească.

Însă, în 8 iunie, moneda americană a atins cel mai redus curs al ultimei luni, 1,1595 unităţi/euro, pe fondul avansului cotaţiilor ţiţeiului.

La data de 27 iunie, cursul a fost de 1,1025 unităţi/euro, pe fondul incertitudinilor apărute în Europa, după ce, într-un referendum desfăşurat în 23 iunie, britanicii au decis să părăsească UE (Brexit).

În 2 august, dolarul atingea 1,1224 unităţi/euro, cel mai scăzut nivel din ultimele cinci săptămâni, investitorii fiind sceptici, din nou, cu privire la majorarea dobânzii de către Federal Reserve. Mai târziu, în 18 august, moneda SUA ajungea la 1,1356 unităţi/euro, cel mai redus curs de după decizia de Brexit, ca urmare a publicării minutelor reuniunii Federal Reserve din iulie, care arătau diferenţe de opinie în conducerea băncii centrale privind o majorare a dobânzilor în curând.

În 8 septembrie, dolarul avea o cotaţie de 1,1328 unităţi/euro, cea mai slabă din ultimele două săptămâni, în condiţiile în care BCE nu şi-a extins programul de relaxare cantitativă şi a lăsat dobânda nemodificată.

La data de 21 octombrie, dolarul ajungea la 1,0854 unităţi/euro, cel mai ridicat curs din ultimele şapte luni, investitorii fiind atenţi la diferenţa dintre politicile monetare din SUA şi zona euro.

În 4 noiembrie, dolarul scade la 1,1141 unităţi/euro, pe fondul incertitudinilor privind viitorul câştigător al alegerilor prezidenţiale din SUA.

În 24 noiembrie, dolarul consemnează cel mai ridicat curs din ultimele 20 de luni, de1,0554 unităţi/euro, după ce, în ziua precedentă, administraţia SUA a publicat unele date care arătau că expansiunea economică a SUA se menţine "intactă", ceea ce susţinea cazul unei viitoare majorări a dobânzilor.

În 4 decembrie, cursul ajunge la 1,0505 unităţi/euro, cel mai ridicat din martie 2015, ca urmare a înfrângerii suferite de Matteo Renzi, premierul Italiei, la referendumul constituţional. În ziua următoare, dolarul coboară la 1,0764 unităţi/euro, investitorii depăşind şocul iniţial generat de rezultatul referendumului din Italia.

În 15 decembrie, cursul creşte puternic, la 1,0395 unităţi/euro, după ce Federal Reserve a majorat dobânda pentru prima oară în ultimul an. Fed, a stabilit, în reuniunea din zilele de 13-14 decembrie, să urce dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75%. Fed nu mai majorase dobânda din decembrie 2015.

În 20 decembrie, dolarul atingea 1,0365 unităţi/euro, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, după atacurile teroriste din Germania şi Turcia, iar în 30 decembrie scade la 1,0534 unităţi/euro, pe fondul unei lichidităţi mai reduse în ultima săptămână de tranzacţii din 2016.

Analiştii băncii americane de investiţii "Goldman Sachs" sunt de părere că dolarul se va aprecia până la paritatea cu euro în 2017, pe fondul diferenţelor de politică monetară dintre SUA şi Europa. "Goldman" aminteşte că banca centrală a SUA este aşteptată să majoreze dobânzile de trei ori în 2017, în timp ce în Europa dobânzile vor fi menţinute la niveluri minime.

Ieri, dolarul avea un curs de 1,0576 unităţi/euro, mai mic cu 0,02% faţă de ziua precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb